Cyberweerbaarheidscentrum helpt hightech-industrie

Dit artikel delen:

De hightech-industrie kan voortaan een beroep doen op het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB). Het CWB is gevestigd op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. In het centrum werken bedrijven uit de hightech-industrie samen om weerbaarder te zijn tegen cyberaanvallen.

De oprichting van het CWB komt uit de koker van Eindhovense Fabrikanten Kring (EFK) waar onder andere hightech-bedrijven als Philips, ASML en VDL lid van zijn. In de kring groeide het bewustzijn over het belang van cyberveiligheid en constateerde men dat net name de kleine bedrijven in de toeleveringsketen ondersteuning op dit vlak goed kunnen gebruiken.

Uiteindelijk is het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport opgericht dat eind vorige week officieel van start is gegaan. Het is een stichting waar inmiddels 23 bedrijven zijn aangesloten. Die kunnen profiteren van elkaars ervaringen en oplossingen om zo beter weerbaar te worden tegen digitale spionage en sabotage. De verwachting is dat dit aantal eind dit jaar is opgelopen tot vijftig. CWB spreekt de ambitie uit om in 2020 door te groeien naar ruim 150 aangesloten bedrijven en in 2022 op 250 hightech-bedrijven uit te komen.

Gesloten info

Genomineerd

Het CWB is niet het eerste initiatief op het vlak van cyberweerbaarheid. Zo is eerder in Limburg het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid opgericht. Dat project is genomineerd voor de Computable Awards 2019.

Directeur Alexis Barron benadrukt dat het CWB zich niet tot de Brainport-regio in Eindhoven beperkt maar zijn vizier op gehele hightech-sector in Nederland richt. Er wordt onderling dreigingsinformatie gedeeld en het CWB is aangesloten op het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, alsmede op het Digital Trust Center, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Volgens Barron is de hightech-industrie de eerste niet-vitale sector in Nederland die dit soort gesloten informatie mag ontvangen en verwerken via het CWB.

CWB

Het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport is ontwikkeld door Brainport Development (door Sandra Konings en Robert Jan Marringa) en is (financieel) mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, het stimuleringsfonds van de Metropoolregio Eindhoven (MRE), het ministerie van EZK, Brainport Industries en BDO Accountants & Adviseurs en is ontstaan uit de Eindhoven Cyber Security Group (ECSG).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-18T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.