Dealmachine Main Capital maakt overuren

Gekocht: BusinessForensics en Textkernel. Verkocht: RVC Medical IT

Dit artikel delen:
Geld groei financieel

De dealmachine van software-investeerder Main Capital, aangevoerd door Charly Zwemstra, blijft op volle toeren draaien. Vandaag, de laatste dag van september, werden drie nieuwe transacties aangekondigd.

Met steun van Main Capital neemt het Duitse Cleversoft (regtech) het Haagse BusinessForensics volledig over. Daarnaast koopt Main het belang van CareerBuilder in Textkernel uit Amsterdam. Daarentegen doet de Haagse investeerder zijn meerderheidsbelang in RVC Medical IT van de hand. Het Duitse Nexus AG, specialist in zorg-it, is de nieuwe eigenaar. 

Main Capital deed dit jaar al ruim tien grote deals. Zijn laatste grote slag was de overname van het Duitse softwarebedrijf Mach.

BusinessForensics

Sinds 2018 zit de investeerder in Cleversoft dat een ‘buy and build’-strategie volgt op gebied van compliance software voor financiële instellingen. Het softwarebedrijf uit München versterkt zich nu met BusinessForensics dat cloudoplossingen levert ter bestrijding van financiële en economische fraude. Naast software voor risicomanagement wordt software ontwikkeld die banken helpt de antiwitwaswetgeving na te leven. De markt voor dit soort software groeit snel aangezien de banken enorm met de compliance worstelen.

BusinessForensics heeft een suite aan oplossingen ontwikkeld. Onder meer Rabobank en Nationale Nederlanden behoren tot de klanten. De oplossing ForensicCloud stelt banken en verzekeraars in staat in real time risico’s bij klanten in kaart te brengen. Potentieel criminele activiteiten zijn zo in een vroegtijdig stadium op te sporen. Dit kan hoge boetes voorkomen. Twee jaar geleden kreeg ING nog een boete van 775 miljoen euro voor het faciliteren van witwaspraktijken.

Florian Clever, de baas van Cleversoft, wil zijn klanten een totaaloplossing leveren. De software van BusinessForensics past daar goed bij. Voor Tames Rietdijk, directeur van BusinessForensics, zijn de toenemende vereisten waaraan de financiële instellingen moeten voldoen, reden om aansluiting te zoeken bij een grotere speler. Ook denkt hij via Cleversoft sneller buitenlandse markten te kunnen betreden. 

Textkernel

Een ander gebied waarin Main Capital wil groeien, is software die gebruik maakt van artificiële intelligence (ai). De overname van een meerderheidsbelang in Textkernel past in dat streven. Main Capital kocht het aandeel van CareerBuilder in dit snelgroeiende Amsterdamse bedrijf. CareerBuilder en Textkernel blijven overigens samenwerken, ook op de langere termijn.

Textkernel claimt een vooraanstaande positie in te nemen bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en semantische technologie voor de werving van talenten. Wereldwijd claimt het ruim duizend klanten te ondersteunen waaronder veel grote bedrijven op gebied van ‘staffing’ en ‘recruitment’. Adecco, Randstad en Manpower behoren tot de klantenkring. Ook multinationals en softwareleveranciers gebruiken haar oplossingen.

Het bedrijf levert een turnkey-oplossing die al is geïntegreerd in human resources (hr)-software zoals Bullhorn, SAP SuccessFactors, Oracle Taleo, Oracle Cloud Recruiting, Cornerstone-Lumesse en Talentsoft. Het Amsterdamse bedrijf heeft algoritmes ontwikkeld die het makkelijker maken de juiste matches te vinden. 

Het huidige managementteam, bestaande uit Gerard Mulder en Guus Meijer, blijft zitten, ook als (minderheids)aandeelhouder. Textkernel-topman Mulder heeft ambitieuze uitbreidingsplannen. Samen met Main als strategische investeringspartner kan deze expansie beter worden uitgevoerd, zegt hij. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het software-as-a-service (saas)-netwerk dat Main heeft opgebouwd. Pieter van Bodegraven, partner bij Main Capital, ziet een groot potentieel in dit deel van de markt voor hr-software. Hij wijst erop dat Textkernel winstgevend kon groeien, terwijl tegelijk sprake is van internationale expansie.

RVC Medical IT

Naast beide acquisities kwam er bij Main Capital ook geld binnen. Met het beursgenoteerde Nexus AG krijgt RVC Medical IT een nieuwe eigenaar. Het bedrijf uit Amersfoort dat ook in Duitsland in België actief is, zit net als Nexus in de gezondheidszorg. Geleverd wordt software voor het beheer van beelden, documenten en data ter ondersteuning van medische onderzoeken. Ook verzorgt men de daarbij behorende specifieke workflow.

RVC claimt in Nederland een marktaandeel van 53 procent. 41 ziekenhuizen gebruiken de software. De verkoop van RVC betekent niet dat Main uit de markt voor zorgsoftware stapt. De investeerder heeft nog meerdere grote belangen waaronder Enovation, Alfa en SDB Group.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-30T18:11:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.