AP teruggefloten in rechtszaak tegen VoetbalTV

Boete van ruim half miljoen euro vervalt

Dit artikel delen:

VoetbalTV heeft de rechtszaak tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gewonnen. Daarmee hoeft de failliet verklaarde startup niet te voldoen aan een eerder opgelegde boete van 575.000 euro. De rechtbank concludeert dat de toezichthouder onvoldoende kan uitleggen waarom VoetbalTV geen gerechtvaardigd belang heeft bij het opnemen en uitzenden van amateurwedstrijden.

VoetbalTV trapte af tijdens het voetbalseizoen 2018-2019 en verzorgde in opdracht van amateurvoetbalclubs videoregistraties van wedstrijden. Deze wedstrijden kwamen vervolgens beschikbaar op het online-platform waar ruim een half miljoen gebruikers actief waren. Al vanaf de start rezen er vragen over de mogelijke inbreuk op de privacy van amateurvoetballers. Dit leidde in november vorig jaar tot een boete van 575.000 euro van de AP.

Gerechtvaardigd belang

AP Faalt

Eerder deze week bleek uit onderzoek van KPMG dat de AP faalt als toezichthouder. Er volgen vrijwel nooit boetes bij gemelde overtredingen: In 2019 leidde slechts 0,04 procent van de 27.800 klachten/gemelde overtredingen tot een sanctie, zoals een boete.

De AP vindt dat VoetbalTV met de video-opnames de privacy van een groot aantal betrokkenen schendt, onder wie veel minderjarige voetballers. Om de beelden te verzamelen en verspreiden, is volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) een gerechtvaardigd belang nodig. Volgens de toezichthouder heeft VoetbalTV enkel een commercieel belang.

VoetbalTV startte een rechtszaak tegen de AP. De startup is van mening dat het zeker een commercieel belang heeft, maar zet dat het doel van het platform verder gaat dan dat. De verspreiding van de beelden heeft ook een journalistieke en informatieve invalshoek en maakt de sport beschikbaar voor een bredere doelgroep. Het hebben van een commercieel belang sluit volgens de AVG een gerechtvaardigd belang niet uit, zo stelt VoetbalTV.

De rechtbank vindt dat de beelden te weinig nieuwswaarde bieden. Daar staat tegenover dat de rechtbank wel van mening is dat een commercieel belang het gerechtvaardigd belang niet in de weg hoeft te staan.

Wel moet de AP verder onderzoek doen naar alle belangen van VoetbalTV en deze afwegen tegen de schending van de privacy van betrokkenen. Dat is nu nog niet gebeurd en daarom had de boete nog niet opgelegd mogen worden. 

Failliet

De uitspraak komt wel te laat voor de startup. Die werd eerder dit jaar failliet verklaard, met als oorzaak het conflict met de AP.

‘Hoe zuur dat ons innovatieve en populaire platform mede door dit onderzoek naar nu blijkt onnodig in de huidige situatie is beland. Waarin we in staat van faillissement verkeren en werken aan een crediteurenakkoord. En misschien een nieuwe toekomst. Hoe zuur ook, voor nu vooral even genieten van deze uitspraak. En door’, schrijft ceo Maarten Hoffer in een LinkedIn-post.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-25T10:42:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.