Northwave herstelt notarishack bij Managed IT

Dit artikel delen:
disaster recovery

Managed IT lijkt de cyberaanval die eind vorige week een belangrijk deel van de infrastructuur versleutelde, te boven te komen. Naar verwachting heeft het grootste deel van de klanten vandaag weer toegang tot de systemen. Het Utrechtse Northwave Security heeft de sleutel bemachtigd en kreeg daarmee de controle terug over het platform.

Managed IT uit Nieuwegein werd vorige week vrijdag slachtoffer van een cyberaanval. Uit voorzorg werden een aantal notariële softwareleveranciers hun servers en databases afgesloten. Hierdoor waren de it-omgevingen van de klanten, waaronder 96 notariskantoren, niet beschikbaar en notarissen slecht bereikbaar. De aanval was specifiek gericht op de leverancier en niet diens klanten. Volgens securitypartner Northwave zijn er geen bedrijfsdata of klantgegevens gestolen.

De it-beheerder heeft in samenwerking met Northwave de systemen volledig opgeschoond en gecontroleerd op eventueel achtergebleven kwetsbaarheden. Ook voert de it-beheerder extra veiligheidsmaatregelen uit, waaronder een versnelde uitrol van multi-factorauthenticatie.

Managed IT verwacht dat vandaag het grootste deel van de klanten weer toegang heeft tot de systemen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft nog geen inzicht in de schade bij de getroffen notariskantoren.

‘Het forensisch onderzoek naar de oorzaak van de aanval is nog in volle gang’, laat Managed IT weten. ‘Onze volledige aandacht gaat nu uit naar onze klanten en het voor hen beschikbaar maken van ons it-platform. We hebben onze klanten gedurende het hele proces dagelijks geïnformeerd over de status en de voortgang. Daarnaast hebben we nauw contact onderhouden met de KNB die de belangen van onze notariële klanten behartigt.’ Managed IT heeft aangifte gedaan bij de politie.

Aanvaller kreeg betaald [update]

Volgens techsite Tweakers hebben ict-beheerder Manage IT en securityspecialist Northwave aangegeven dat de aanvaller is betaald voor het ontsleutelen van systemen. In een mailwisseling zou zijn gemeld dat er 'geen realistisch alternatief was'.

update 23 april 2021, 17.03 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-21T11:03:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.