Vermiste Kamphuis vrijwel zeker dood door verdrinking

Conclusie na nieuwe zoekactie naar vermiste cyberexpert

Dit artikel delen:

Arjen Kamphuis

De in 2018 in Noorwegen vermist geraakte cyber-expert Arjen Kamphuis is hoogstwaarschijnlijk te water geraakt en daarna door onderkoeling of verdrinking om het leven gekomen. Dat concludeert een onderzoeksteam na een uitgebreide zoektocht en reconstructie van de laatste sporen van Kamphuis.

Het team onder leiding van klinisch en forensisch patholoog Frank van de Goot onderzocht in Noorwegen de laatste sporen van Kamphuis en wilde vanuit eigen aanvullend onderzoek vragen beantwoorden waarop de politie geen uitsluitsel kon geven. Daarbij is altijd rekening gehouden met drie scenario’s: een zelfgekozen verdwijning, een noodlottig ongeluk, of interventie van een tweede partij.

De Noorse politie concludeerde in 2019 al dat Kamphuis waarschijnlijk een kayak-ongeluk had, maar over de verdwijning deden zich verschillende verhalen de ronde. Zo zou Kamphuis  uit de weg zijn geruimd door de CIA omdat hij over te veel belastende informatie over cyberveiligheid beschikte. Uit de vandaag gepubliceerde verklaring blijkt dat scenario onwaarschijnlijk te zijn.

Het team heeft van 12 tot en met 17 september 2022 in het gebied waar Arjen voor het laatst is gezien, en van waaruit het spoor doodloopt, onderzoek gedaan. Het gaat om de plaatsen Bodø, Fauske, en Rognan. Eerder werden daar spullen gevonden van Kamphuis. Vanwege tegenstrijdige informatie, en onbeantwoorde vragen rondom de stroming van het fjord, alsook plekken van de aangespoelde en gevonden spullen, zijn er drijvers geplaatst om de stroming exact te kunnen bepalen. Ook is het gebied in kaart gebracht waar Arjen door een ooggetuige gezien zou zijn.

Conclusie

De conclusie van het laatste onderzoek luidt dat Kamphuis ‘hoogstwaarschijnlijk te water is gekomen en daarbij is komen te overlijden, door onderkoeling en/of verdrinking’, de onderzoekers schrijven dat ook met een reddingsvest het op de plek waar Kamphuis met de kayak het water in ging door sterke stroming heel lastig is om weer in de kayak te komen of naar de kant te zwemmen.

‘Mocht dit inderdaad het scenario zijn, dan is het waarschijnlijk dat zijn lichaam en sommige spullen richting de zee zijn gedreven, en daarmee voor altijd verloren zijn gegaan’, schrijven ze. Er is onder meer met onderwaterdrones gezocht op plekken waar Kamphuis is geweest, maar de bodem van het fjord is te bergachtig om daar goed te kunnen zoeken.

Verdriet

De zoekactie was op touw gezet na een crowdfundingactie van vrienden en bekenden van Kamphuis  Zij stellen: ‘We blijven zeker nog met vragen achter. Zo blijft het gissen waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt rondom zijn reis.'

Ze vervolgen: 'We zullen we ons er nu ook met veel verdriet bij moeten neerleggen dat we hier waarschijnlijk nooit antwoord op zullen krijgen. Het meest waarschijnlijke scenario is voor ons allen ook het meest pijnlijke, omdat dit betekent dat Arjen hoogstwaarschijnlijk niet meer gevonden zal worden.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-01T17:12:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.