AIVD krijgt sleutelrol bij cybersecurity

Dit artikel delen:

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gaat een belangrijke rol spelen bij de bescherming van Nederland tegen cyberdreigingen. Een behoorlijk deel van het extra geld dat het demissionaire kabinet voor 2024 heeft vrijgemaakt voor cybersecurity, gaat dan ook naar deze dienst. Ook de MIVD krijgt meer middelen.

Het budget van de AIVD stijgt volgend jaar naar 72 miljoen euro, een bedrag dat in 2027 oploopt tot 86,5 miljoen euro. Het kabinet investeert extra in de operationele slagkracht van de AIVD. Hierbij worden de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer nauw opgevolgd. De AIVD moet een datagedreven en technisch toekomstbestendige dienst worden.  Binnen de wettelijke regels is de AIVD bevoegd om gebruik te maken van kabel-interceptie (aftappen van kabelverkeer). Komend jaar investeert de dienst ook in de structurele versterking van inlichtingen-posities.

De AIVD zet in 2024 in op een gecombineerde aanpak van detectie van digitale aanvallen en advies aan overheden, universiteiten en vitale bedrijven over het vergroten van de digitale weerbaarheid.

Extra aandacht vergen statelijke actoren die met offensieve cyberprogramma’s, spionage en inmenging een dreiging vormen voor de (economische) veiligheid van Nederland. Behalve Rusland behoren ook China en Iran tot deze groep. Staatshackers uit deze landen zetten de nationale veiligheid onder druk. Vanuit de overheid en gehele samenleving is een brede inzet op de versterking van de weerbaarheid van de democratische rechtsorde nodig. Binnenkort stuurt minister Hugo de Jonge (thans Binnenlandse Zaken) hierover een brief aan de Kamer.

De urgentie om te migreren is voor elke organisatie anders, aldus de AIVD. Sommige organisaties kunnen niet wachten op de standaarden voor post-quantumcryptografie, die naar verwachting vanaf 2024 beschikbaar komen, omdat hun data nu al quantumveilig moeten zijn. Voor andere organisaties is het minder dringend. Ze kunnen nog wachten op het beschikbaar komen van de quantumveilige cryptografische standaarden. De urgentie en snelheid om te migreren is afhankelijk van het risicoprofiel van de organisatie, maar voor alle organisaties geldt dat het belangrijk is om alvast een specifieke risicoanalyse voor de quantumdreiging uit te voeren.

Urgentie

"Bedrijven en instellingen moeten nu in actie komen, stelt het Nationaal Cyber Security Centrum"

Met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) kunnen de AIVD en de MIVD straks effectiever optreden tegen cyberdreigingen. Gezien de urgentie daarvan acht De Jonge het van belang dat de reeds aan de Tweede Kamer aangeboden Tijdelijke wet zo spoedig mogelijk in werking kan treden. Deze wet komt na de herziening van de Wiv 2017 weer te vervallen.

De AIVD speelt ook in op de komst van quantum computing.  Experts denken dat quantumcomputers tussen 2030 en 2040 over voldoende rekenkracht zullen beschikken om veel van de populairste vormen van cryptografie te kunnen breken. Met het oog daarop heeft de AIVD samen met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de handreiking ‘Maak je organisatie quantumveilig’ gepubliceerd. Bedrijven en instellingen moeten nu in actie komen, stelt de dienst. Ze moeten zich gaan voorbereiden om tijdig te kunnen migreren naar quantumveilige cryptografie.

De migratie naar quantumveilige cryptografie/post-quantumcryptografie (PQC) is geen peulenschil. Dit gaat organisaties tijd en middelen kosten, aldus de AIVD. Zo is een migratieplan nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-21T10:07:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.