CA: kwart miljoen Windows-machines besmet door Zotob

Dit artikel delen:

De zeer snel opgedoken Zotob-worm en de inmiddels verschenen varianten hebben ruim 250.000 Windows-computers besmet. Dit meldt softwareleverancier Computer Associates (CA), die opmerkt dat het merendeel van de besmette machines Windows 2000 draaien.

Het beveiligingsgat waar de wormen gebruik van maken, is op de oudere 2000-versie van Windows namelijk wat ernstiger; het valt te misbruiken onder gast-permissies. De inmiddels besmette machines bevinden zich vooral in bedrijfsomgevingen, aldus CA. Windows 2000 geniet nog altijd een behoorlijke mate van populariteit in het bedrijfsleven.

 

Microsoft had al patches uitgebracht voor dit gat in de diverse Windows-versies (2000, XP en 2003). De wormen zijn echter snel daarna verschenen, wat lang niet alle systeembeheerders de tijd heeft gegeven om de patch te testen en daarna uit te rollen.

 

De wormen zijn volgens antivirusleveranciers medium gevaarlijk tot kritiek. CA bestempelt het gevaar als klein tot middelgroot. De nieuwe plagen genieten nu echter grote bekendheid doordat onder meer CNN, ABC en The New York Times zijn getroffen. Die mediabedrijven hebben het eigen leed breed uitgemeten. Daarnaast zag het Amerikaanse telecombedrijf SBC Communications enkele interne systemen platgaan. Dit zou de telecomdienstverlening (spraak en data) niet hebben beïnvloed, verklaren woordvoerders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben een netwerkbeheerder van een groot bedrijf 1000+ systemen, en gebruik al jaren Service Pack Manager dit is een automatische multi language network security patch management tool. Het voorziet in het installeren van Hot Fixes en Service Packs van Windows NT / W2K / XP / 2003 en aanvullende Microsoft producten vanaf een centraal console. Het is makkelijk te bedienen en niet duur in aanschaf en onderhoud.

Voor het eenvoudig buiten deur houden van viri en hackers heb ik ooit een programma gekocht. eScan is een Anti-Virus en Content scanning product dat op Real-Time basis vanuit de WinSockLaag al het TCP/IP verkeer controleert. Het maakt gebruik van een revolutionaire WinSockLayer technologie. Het scant ook de schijven, diskettes en CD’s op schadelijke elementen of verboden inhoud. Blokkeert Spam, Pop-ups, bepaalde sites. Met deze 2 programma's is het beheer veel eenvoudiger en hou je tijd over voor andere belangrijke zaken. Ik kan ieder IT specialist aanraden hier naar te kijken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-18T13:31:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.