P2P-netwerken buigen voor de platenindustrie

Dit artikel delen:

Er lijkt een dialoog te komen tussen de Amerikaanse platenindustrie en de uitgevers van peer-to-peeroplossingen. Verscheidene uitgevers zouden onderhandelingen zijn aangegaan met de RIAA, de machtige Amerikaanse vereniging van de platenindustrie.

Gewapend met het vonnis van het Amerikaanse Hooggerechtshof tegen Grokster en Morpheus, heeft de RIAA (Recording Industry Association of America) vorige week zeven uitgevers van P2P-oplossingen bedreigd met gerechtelijke vervolging. Vijf van hen zijn bereid de onderhandelingen te openen, zegt een woordvoerder van de RIAA die weigert de bewuste bedrijven bij naam te noemen.

Met Grokster zouden de gesprekken het verst gevorderd zijn. De uitgever zou aanvaard hebben zich te laten opkopen door MashBoxx, een jong bedrijf dat een legaal P2P-netwerk probeert te ontwikkelen en dat pas nog een distributieakkoord met Sony BMG getekend heeft. Grokster heeft de middelen niet meer om zich te verdedigen tegenover de dreigementen die op het bedrijf wegen sinds het vonnis van het Hooggerchtshof.

IMesh heeft zich ook geëngageerd om een betalend aanbod te ontwikkelen. Het bedrijf heeft zelfs toegezegd om vier miljoen dollar schadevergoeding te geven aan de RIAA om vervolging te vermijden. Terwijl het wachten is op een betalend model, blijven de illegale downloads zich opstapelen. Anderzijds heeft iMesh voorstellen gedaan om andere P2P-software-uitgevers op te kopen, die op dit moment nog in de schaduw opereren.

Morpheus (StreamCast Network), LimeWire, eDonkey, et cetera, zouden dezelfde weg kunnen nemen. Weinigen van hen hebben de middelen om de zware gerechtskosten te dragen voor een vonnis dat veel kans heeft om in hun nadeel uit te vallen.

Het lijkt er dus op dat het einde van de illegale P2P in zicht is. Een alternatief is de ontwikkeling van private uitwisselingsnetwerken zoals TribalWeb. Wat het betalende model betreft, daar lijken zich twee bewegingen te onderscheiden: de aankoop per eenheid, zoals bij de iTunes Music Store of het Belgische Skynet Music Club. Ofwel een abonnement voor een ongelimiteerd gebruik van de dienst zoals met name Napster To Go of Yahoo Music Unlimited voorstellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik neem aan dat de kopieerheffing op de beschrijfbare media nu kan verdwijnen.

De rijken der rijken hebben het weer voorelkaar, kunnen ze weer verder gaan met het uitzuigen van hun geldbron.

@Paul Muller, welnee, waarom zou Stichting Thuiskopie dat 'extraatje voor de kas' laten verdwijnen?

dit was sarcastisch bedoelt overigens. Want ik ben het wel met dhr. Muller eens, als er legale P2P netwerken komen te bestaan, zie ik niet in, waarom je als thuisgebruiker dan ook nog eens voor een thuiskopie moet betalen. (sowieso snap ik die heffing niet, kopieren is illegaal, maar toch moet je er een heffing over betalen, wat dus een vorm van legaliteit impliceert.)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-22T12:12:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.