Distributeur koppelt vers-data via ESB Intersystems

ICT & Logistiek en Logistica 2017

Hollander Barendrecht

Ict-dienstverlener Caesar Experts uit Utrecht implementeert de Enterprise Service Bus (ESB) van Intersystems bij het vers-distributiecentrum van Hollander Barendrecht. Deze logistieke dienstverlener zocht een platform voor het beheren van de data-uitwisseling omdat supermarktketen Plus koos voor een nieuw enterprise resource planning (erp)-systeem van SAP. Plus is een belangrijke klant van Hollander Barendrecht.

Hollander Barendrecht en de Plus-supermarktorganisatie werken sinds 2008 samen. De logistiek dienstverlener zorgt vanuit zijn distributiecentrum ervoor dat de winkels van Plus op tijd worden bevoorraad met versproducten, variërend van groente tot aan blokjes kaas. De automatiseringssystemen voor de primaire processen van beide bedrijven zijn dan ook met elkaar vervlochten. Omdat de Plus Retail-organisatie koos voor een nieuw geïntegreerd erp-systeem voor de bedrijfsvoering van SAP ter vervanging van hun maatwerk-erp, was Hollander genoodzaakt een platform in te richten voor het beheren van de data-uitwisseling met Plus.

Zelf overgaan naar SAP was voor Hollander een optie, maar vanuit oogpunt van complexiteit niet aantrekkelijk. Het bestaande MLS-voorraadbeheersysteem (een wms = warehouse management system van Davanti) zou dan ingrijpend aangepast moeten worden. Aanbrengen van wijzigingen in het goed functionerende Davanti-wms brengt risico’s met zich mee. Daarnaast wil Hollander de faciliteiten van het vers-distributiecentrum ook kunnen aanbieden aan andere marktpartijen.

Schakelpunt

Het bedrijf besloot op zoek te gaan naar een generiek schakelpunt voor in- en uitgaand berichtenverkeer dat zich makkelijker leent voor aansluiting op diverse type informatiesystemen. Wat daarbij meespeelde is dat de distributeur al langer gebruik maakt van een ESB (voor de koppeling MLS met het eigen erp-systeem RPO), waarvan de technische ondersteuning is komen te vervallen. Er bestond dus al behoefte aan een vervangend, soortgelijk softwareproduct.

Hollander Barendrecht koos uiteindelijk voor Intersystems Ensemble. Deze ESB wisselt data van uiteenlopende ict-systemen op een veilige en eenduidige wijze uit. De selectieprocedure verliep in overleg met moederorganisatie en SAP-grootgebruiker The Greenery.

Nieuwe markten

De huidige koppelingen tussen de Plus-supermarktorganisatie en Hollander hebben betrekking op de inzameling van orders vanuit de Plus-supermarkten, het berichtenverkeer over uitlevering vanuit het distributiecentrum aan de Plus-winkels en de ontvangst van stamdata van Plus. In de nieuwe situatie delen beide partijen naast de ordergegevens straks meer informatiestromen, zodat de keten zich straks vanuit één systeem laat aansturen. In juni van het volgend jaar zal de ESB tussen Hollander en Plus volledig in gebruik worden genomen, laat het bedrijf weten.

Voor Intersystems zijn de logistiek en de detailhandel nieuwe markten in de Benelux. De Amerikaanse automatiseerder is hier vooral bekend om zijn activiteiten in de zorgsector. Partner Caesar Experts heeft Ensemble inmiddels al geïmplementeerd bij de Jan Linders-supermarktketen. Ook supermarkt Vomar heeft recentelijk voor deze ESB gekozen.

Vakbeurs ICT & Logistiek

ICT & Logistiek biedt professionals in de logistiek een actueel overzicht van toepassingen en diensten voor de complete voorraadketen (supply chain). Dit jaar vindt de vakbeurs plaats op 28, 29 en 30 november in de Jaarbeurs in Utrecht met als thema 'Digital Supply Chains'. Intersystems is aanwezig met een stand.

ICT & Logistiek vindt dit jaar gelijktijdig plaats met Logistica 2017, de vakbeurs op het gebied van logistiek en goederenstroombeheersing binnen de Benelux.

Via www.ict-en-logistiek.nl en www.logistica.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor een gratis bezoek aan de beurzen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-28T10:23:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.