Convenant pleit voor inzet slimme technologie in auto

42 organisaties zetten zich in voor het veilig gebruik van Advanced Driver Assistance Systems

Verzekeraar Achmea en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zetten gisteren hun handtekening onder een convenant om het veilig gebruik van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) te stimuleren. Ook andere partijen als ANWB, RAI, BOVAG en Focwa steunen deze ambitie.

Een en ander vond plaats tijdens het smart mobility congres ITS Europe in Eindhoven. Het convenant is erop gericht het veilig gebruik van ADAS in Nederland binnen drie jaar met minimaal twintig procent te verhogen.

AutoModus App

"Bij 68 procent van de ongevallen in het verkeer speelt afleiding een rol"

Karin Bos, directeur Schade Particulieren bij Achmea, geeft aan dat er vanuit Achmea-onderdeel Interpolis onderzocht wordt hoe slimme technologie het verkeer veiliger kan maken. ‘Automobilisten maken helaas nog veel te weinig gebruik van slimme technologie als ADAS. Daarom gaat Achmea onderzoek doen naar de bekendheid, het gebruik en de gedragscomponenten van ADAS onder automobilisten in Nederland.’

Met een netwerk van experts onderzoekt Interpolis welke oplossingen de verkeersveiligheid vergroten. Ze doet dit met oefeningen, tests en experimenten. Een van de initiatieven is de AutoModus App. Deze app zorgt ervoor dat iemand autorijdt zonder zich af te laten leiden door de mobiele telefoon. Bij 68 procent van de ongevallen in het verkeer speelt afleiding volgens de verzekeraar namelijk een rol.

ADAS

ADAS staat voor Advanced Driver Assistant Systems, oftewel ‘rijhulpsystemen’. Het zijn technologische systemen die ondersteuning bieden tijdens het rijden, zoals cruisecontrol en navigatie. Denk ook aan een Lane Departure Warning System dat waarschuwt als je per ongeluk je rijbaan dreigt te verlaten. Of Automatic Emergency Braking (AEB) die remt als het verkeer voor het voertuig plotseling tot stilstand komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-04T10:56:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.