KPN verzorgt colocatie Universiteit Utrecht

Universiteit Utrecht plaatst zijn ict-apparatuur bij twee externe datacenters van KPN. Het betreft de datacenters in Aalsmeer en Almere. Hiervoor heeft het telecombedrijf een aanbesteding gewonnen. In februari 2016 worden de diensten aan de onderwijsinstelling opgeleverd.

De universiteit heeft momenteel het grootste deel van de ict-apparatuur in eigen huis. Daarnaast maken zij gebruik van het datacenter van UMC Utrecht. Het academische ziekenhuis beschikt over een eigen datacenter, dat leegstaande ruimte verhuurt aan onderwijsinstellingen die zijn gelieerd aan Surfnet, netwerkdienstverlener voor het hoger onderwijsveld.

In de huidige situatie kampte Universiteit Utrecht met verouderde datacenters. Daarnaast verwacht het een toename in data. Het wilde eerst een eigen datacenter realiseren. Dit komt doordat er in het onderwijs veelal naar interne oplossingen wordt gezocht. Echter bleek het inkopen van centrale datacenterfaciliteiten goedkoper en kwalitatief hoogwaardiger dan het zelf bouwen. Daarom besloot de onderwijsinstelling om deze ict-diensten uit te besteden aan een specialistische partij. Met deze uitbesteding wil de it-afdeling van de universiteit meer geld en tijd vrijmaken voor it-beheer en it-innovatie voor onderwijs en onderzoek.

Aalsmeer en Almere

Het schreef een Europese aanbesteding uit, die door KPN is gewonnen. KPN faciliteert twee geografisch gescheiden datacenters voor de primaire en secundaire back-up. Het betreft het onlangs uitgebreide datacenter in Almere en een datacenter in Aalsmeer. Daarnaast levert KPN de rekken voor het plaatsen van ict-apparatuur en alle benodigde mechanische, elektrische en randvoorwaardelijke voorzieningen als stroomvoorziening, koeling en beveiliging. Bovendien levert het telecombedrijf aanvullende diensten, zoals remote hands voor tape handling.

De datadienstverlening van KPN moet bijdragen aan de doelstellingen van de it-afdeling van de universiteit. Belangrijke onderdelen hierbij zijn de schaalbaarheid van capaciteit, de hoge beschikbaarheid van data, informatieveiligheid, duurzaamheid en de betrouwbaarheid van de dienstverlening.

Universiteit Utrecht werkt met meerdere ict-leveranciers. Zo is Capgemini verantwoordelijk voor een deel van de hosting van het applicatiebeheer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-12T11:04:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.