Breedband moet worden 'als water uit de kraan'

Dit artikel delen:

Een Europees consortium van bedrijven en onderzoeksinstituten onder leiding van France Telecom wil het gebruik van breedbandige internetdiensten zo beschikbaar maken als 'water uit de kraan'. Om dit te bereiken wil het consortium een nieuwe standaard voor thuisnetwerken ontwikkelen die een transmissiesnelheid van één Gigabit per seconde oplevert en waarvoor het niet nodig is nieuwe kabels te trekken.

Onderzoekers van het Europese onderzoeksproject OMEGA zijn van plan een wereldwijde standaard voor breedbandige thuisnetwerken te ontwikkelen. De standaard moet een transmissiesnelheid van één Gigabit per seconde opleveren zonder de noodzaak nieuwe kabels te trekken.

Water uit de kraan

Het onderzoeksconsortium wil hiermee bereiken dat allerlei breedbandige internetdiensten zoals telepresence, e-health toepassingen, 3D gaming en HD video zo gebruiksvriendelijk en beschikbaar worden als water uit de kraan. Volgens het consortium vormen niet de breedbandaansluitingen de flessehals voor het gebruik van deze diensten, maar staan de apparaten binnen thuisnetwerken een transmissiesnelheid boven die van Wifi (54 megabit per seconde) in de weg.

Internet over elektriciteitslijn

Het onderzoeksconsortium wil de snelheid van thuisnetwerken verhogen door draadloze radio- en optische communicatietechnieken te combineren met datacommunicatie over de elektriciteitslijn. Het hart van het systeem moet bestaan uit een technologieonafhankelijke media access control (MAC-)laag. Deze laag vormt een brug tussen de breedbandaansluiting en alle apparaten die erop worden aangesloten. Ook moet deze systeemlaag in staat zijn gebruikers van apparaat tot apparaat te volgen.

OMEGA
Onderzoeksproject OMEGA loopt van januari 2008 tot december 2010. Het onderzoeksteam bestaat uit werknemers van twintig Europese partners, zowel uit de industrie als de wetenschap. Coördinator van het onderzoek is France Telecom. Daarnaast neemt onder andere Siemens deel aan het onderzoek. Behalve de onderzoekspartners betaalt ook de EU mee aan het onderzoek. Er zijn geen Nederlandse onderzoekspartners bij OMEGA betrokken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is dat dan gebaseerd op Powerline communication?

Het is de vraag of dit alleen de download snelheid betreft. Wanneer de upload snelheid niet meegroeit, wordt dat een knelpunt. Volgens mij voegt een asynchrone 1GB verbinding weinig toe aan een asynchrone 20MB verbinding. Trage upload gaat ten koste van het 'interactieve' aspect van internet: al te letterlijk stroomt het 'water' alleen naar de gebruiker toe. Terwijl internetgebruik steeds meer interactief wordt, denk bijv. aan beeldtelefonie, televergaderen en VPN verbindingen voor thuiswerken.

Het gaat hier volgens de website om home networks: Oftewel om netwerken in het huis. Het gaat niet om netwerken van het huis naar de rest van de wereld. De Home Plug Alliance heeft al laten zien dat je meer dan 100 mbit/s kunt halen in het huis. Dit systeem lijkt bedrade en draadloze netwerken te combineren tot een netwerk systeem in het huis.

Wat is er toch gebeurd met die Griek die een verbeterd ADSL algoritme had ontwikkeld waardoor ADSL 5 x zo snel werd?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-28T11:20:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.