HagaZiekenhuis kiest medicatiescanner MedEye

Dit artikel delen:

Het HagaZiekenhuis gaat vanaf medio april het MedEye medicatieveiligheidssyteem van Mint Solutions gebruiken. Na het Zeeuwse Admiraal de Ruyterziekenhuis (pilot), het Deventer Ziekenhuis en het Antonius Ziekenhuis in Sneek is dit het vierde ziekenhuis dat met MedEye in zee gaat. De leverancier zegt binnenkort nog vier Nederlandse ziekenhuizen aan dat rijtje toe te voegen.

De verpleegkundige maakt bij de medicatieronde gebruik van een verrijdbare computer, een zogenaamde computer on wheels (cow). Deze cow is uitgerust met speciale software en een MedEye-scanner, waarmee de verpleegkundige de medicatie van de patiënt scant. Het apparaat verifieert vervolgens of het om de juiste medicatie, dosering en moment van toediening gaat. 

Volgens een woordvoerder van MedEye-maker Mint Solutions staan veel zorginstellingen open voor het medicatieveiligheidssyteem. 'Momenteel draaien we ook pilots in de verpleeghuiszorg en ook bij twee ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast maken we binnenkort vier andere Nederlandse ziekenhuizen bekend die met MedEye gaan werken.'

3D-model

MedEye is een combinatie van speciaal ontwikkelde software en een medicatiescanner die aan het bed van de patiënt alle vormen van medicatie van verifiëren. Deze maakt een 3D-model van de in te nemen medicatie en via beeldherkenning en de achterliggende database wordt gecontroleerd of de juiste patiënt de juiste medicatie in de juiste dosering op de juiste tijd krijgt toegediend. Door de integratie van het epd wordt ook alles direct geregistreerd in het dossier van de patiënt. 

'Het is belangrijk om de medicijnen vlak voor inname te controleren. Nu gebeurt dat in ziekenhuizen soms met het scannen van barcodes, maar dat is in de praktijk vaak niet werkbaar. Onze oplossing scant een 3D-model van elke pil en via beeldherkenning wordt het type medicijn en de dosering gecontroleerd. Dat gebeurt als de medicijnen in een bakje liggen. Daarna neemt de patiënt de medicijnen uit dat bakje onder toeziend oog in', vertelde ceo Gauti Reynisson eerder aan Computable.

IJslander Reynisson richtte het bedrijf Mint Solutions in 2009 samen met medestudent en arts Ivar Helgason op. Naast de studie van Helgason aan de Harvard Medical School, studeerden beiden aan de Amerikaanse tech-universiteit MIT. Voor de productplanning, marktverkenning en de zoektocht naar investeerders sloten de IJslanders zich aan bij het Europese hardware-acceleratieprogramma Startupbootcamp HighTechXL in Eindhoven. Het bedrijf heeft een r&d-afdeling in het IJslandse Kopavogi, waar negen mensen werkzaam zijn. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam, waar acht medewerkers actief zijn voor het bedrijf. Mint Solutions kreeg in 2014 een investering van 4,4 miljoen euro van zorginvesteerders Life Sciences Partners (LSP) en investeringsmaatschappij Seventure Partners.

Computable Award

Het Deventer Ziekenhuis en MedEye-maker Mint Solutions uit Amsterdam wonnen vorig jaar de Computable Award in de categorie ‘ICT-project van het Jaar in de zorg’ door de invoering van de medicatiescanner in het ziekenhuis. Het was wereldwijd het eerste ziekenhuis dat de scanner invoerde op alle afdelingen.

Ook dit jaar wordt de sward voor meest innovatieve ict-project in de zorg uitgereikt. Projecten kunnen tot en met donderdag 9 maart ingediend worden via de aanmeldmodule.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-26T09:35:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.