IoT-toepassingen voor thuiszorg Noord-Groningen

Nieuw telezorgcentrum gerealiseerd in Delfzijl

Dit artikel delen:
cloud computing in de zorg

Hard- en softwareaanbieder MobileCare uit Amsterdam en zorgorganisatie ’t Gerack uit Uithuizen starten in de gemeente Eemsmond een project voor innovatieve thuiszorg. Met IoT-toepassingen als tablets, slimme horloges en sensoren krijgen vijfhonderd zorgbehoevende thuiswonenden nieuwe vormen van telezorg aangeboden. Het project genaamd Zorg Dichtbij is een initiatief van de Economic Board Groningen (EBG) en heeft als doel nieuwe banen te creëren in de regio, onder andere door een nieuw te vestigen telezorgcentrum in Delfzijl. Hoeveel de EBG investeert, wordt nog niet bekendgemaakt.

‘Door onder meer de provincie Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de gemeente Eemsmond bij het project te betrekken, raakte MobileCare overtuigd van het goede vestigingsklimaat’, verklaart Elwin Ter Horst, programmamanager acquisitie bij de Economic Board.

‘Het project levert werkgelegenheid op in een regio waar vergrijzing en krimp aan de orde van de dag zijn en waar aan de andere kant de it-mogelijkheden optimaal zijn’, aldus Ter Horst. ‘We willen het telezorgcentrum in Delfzijl vestigen. De vraag naar medewerkers voor dit centrum sluit goed aan bij het aanbod van personeel in de omgeving van deze plaats. Deze inwoners zijn namelijk relatief laagopgeleid en zeer geschikt voor een (tele)zorgfunctie, omdat ze beschikken over de juiste sensitieve eigenschappen.’

Slim horloge

Per 1 april gaan telezorgmedewerkers vanuit het nog op te zetten telezorgcentrum in Delfzijl via beeldcommunicatie dagelijks contact zoeken met cliënten die meedoen in het project. Het horloge van de ouderen houdt daarnaast hun gezondheid in de gaten via registratie van activiteiten en slaapritme en meet lichaamsfuncties zoals temperatuur. Bij afwijkende waarden ontvangt het servicecentrum een signaal, zodat snel kan worden ingegrepen. Met een app, waar ook mantelzorgers gebruik van kunnen maken, wordt het onderhouden van sociale contacten eenvoudiger. Deze mantelzorg-app is afkomstig van Nettie, dat in januari 2017 is overgenomen door MobileCare.

’t Gerack en MobileCare willen na de eerste start het innovatieve zorgconcept in heel Noord-Groningen aanbieden aan in totaal tot vijfduizend mensen. Het Delfzijlse telezorgcentrum zal daarvoor enkele tientallen extra medewerkers aantrekken. 

Snel internet

Voor uitrol van de telezorg in heel Noord-Groningen is een sneller internetnetwerk volgens de betrokken organisaties noodzakelijk. Voor MobileCare was het 5G project van Economic Board een belangrijke reden om in Groningen te beginnen met deze vorm van zorg-op-afstand. In de voorlopige omvang kan het project functioneren met bestaande 3G- en 4G-verbindingen. Het telezorgproject is één van de vele initiatieven die het Economic Board Groningen voor de regio Noord-Groningen heeft opgezet. Zo zet de organisatie in op de invoering van 5G in het gebied en trekt de EBG ook een miljoen euro uit voor programmeerlessen op Groningse scholen.

 ‘t Gerack levert in de gemeente Eemsmond diensten op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Onderdeel van de zorgorganisatie is Thuiszorg Noord dat persoonlijke en huishoudelijke verzorging en verpleging bij cliënten thuis aanbiedt.

MobileCare is service en solution partner van Monitorlinq, Firmtel en Vivago en bedient met deze platformen klanten en partners als Zorglandschap, Leyehoeve Angels Nursing en Stichting Cordaan. Het bedrijf is opgericht in 2007 en is gevestigd in Amsterdam. 

Zorg & ICT 2017 / De patiënt als partner

Zorginstellingen moeten steeds meer vanuit de behoefte van de patiënt gaan denken. Met alle gevolgen van dien. Van sociale innovatie tot bedrijfsvoering en IT. Op de vakbeurs Zorg & ICT 2017 staat dit jaar  het thema ’De patiënt als partner’ centraal. Laat u zich ook inspireren van 14 t/m 16 maart 2017? Zet Zorg & ICT 2017 in uw agenda. Ga voor meer informatie en het volledige programma naar www.zorg-en-ict-nl. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hehe, ik roep en maak mij al een paar jaar sterk om iot te combineren met domotica, je krijgt dan domoticare, waardoor je de zorg kan optimaliseren. De patiënt er zelf meer bij betrekken, beter dan dr. Google. De kosten zullen behapbaar blijven, gelijk of misschien minder.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-14T10:19:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.