UvA opent ai-lab voor medische beeldherkenning

Dit artikel delen:

Science Park Amsterdam is sinds kort een ai-lab rijker. Het AIM Lab, een locatie voor onderzoek naar de inzet van kunstmatige intelligentie (ai) voor medische beeldherkenning, is een samenwerking tussen de UvA en een instituut uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De naam AIM Lab is een verwijzing naar Artificial Intelligence for Medical Imaging. Het lab is een samenwerkingsverband tussen Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Inception Institute of Artificial Intelligence (IIAI) in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Twee UvA-hoogleraren stonden aan de wieg van de onderzoekslocatie. Marcel Worring is onder meer hoogleraar Data Science for Business Analytics en Cees Snoek is hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems. Samen gaan zij het lab leiden.

Alzheimer

In het lab werken zeven promovendi de komende vijf jaar aan projecten die streven naar snellere diagnose van Alzheimer, het modelleren van hartbewegingen en het genereren van automatische rapportages op basis van röntgenbeelden. Aan de hand van deep learning lukt het computers om uit deze beelden meer informatie te halen, die in sommige gevallen bovendien betrouwbaarder is dan menselijke interpretatie.

Volgens hoogleraar en mede-labdirecteur Snoek biedt de samenwerking met het Arabische IIAI kansen om nieuwe technologie voor medische beeldherkenning te ontwikkelen. ‘IIAI is een powerhouse in onderzoek naar kunstmatige intelligentie’, aldus Snoek tijdens de opening van het lab. Worring voegt eraan toe dat de wetenschappelijke samenwerking tussen UvA en IIAI zorgt voor optimale synergie voor de onderzoekers. De plannen voor het lab zijn vorig jaar aangekondigd.

Nationale Innovatiecentrum voor Ai

AIM Lab is onderdeel van het Nationale Innovatiecentrum voor Ai (ICAI) op het Amsterdamse Science Park. Dat is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van ai. Er zijn inmiddels elf van degelijke ICAI-labs, zoals het AIRLab Amsterdam (gezamenlijk industrie-lab met Ahold Delhaize), het Nationaal Politielab (samenwerking UvA, Universiteit Utrecht en de Nationale Politie) en Elsevier AI Lab (samenwerking UvA, Vrije Universiteit en Elsevier). 

Zorg & ICT 2020

Wilt u alles weten over de laatste digitale ontwikkelingen voor de zorg? Breng dan een bezoek aan Zorg & ICT 2020. De beurs vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht van 27 tot en met 29 oktober 2020. Registreren kan via de site.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-03T13:00:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.