Sectra biedt UMC Utrecht toegang tot ai-apps

Dit artikel delen:

Het Zweedse medische it- en cybersecuritybedrijf Sectra biedt het Universiteit Medisch Centrum Utrecht toegang tot ai-apps die zich binnen de bestaande it-infrastructuur van het ziekenhuis bevinden. Een en ander moet de adoptie van ai voor klinisch gebruik, en daarmee de patiëntenzorg, versnellen.

Wouter Veldhuis, radioloog en mede-ontwikkelaar van de infrastructuur van het UMC, noemt de onderzoekservaring en bestaande technische infrastructuur van het UMC Utrecht in combinatie met Sectra’s internationale marktpositie ‘een unieke kans’ om kunstmatige intelligentie op grote schaal toe te passen in de klinische praktijk.

Verwijzend naar zijn eigen beroep geeft hij aan dat door het gebruik van ai-algoritmen in de klinische praktijk een radioloog nauwkeuriger kan zijn en zo de zorg voor de patiënt kan verbeteren. Sectra’s vendor-neutrale aanpak geeft zorgverleners volgens het bedrijf nu al de mogelijkheid om ai-applicaties te integreren van elke leverancier. Ai-applicaties van samenwerkende ontwikkelaars worden volgens het bedrijf ten slotte naadloos geïntegreerd in de bestaande klinische workflow. 

Sectra, dat vorig jaar nog een tienjarig contract afsloot met Deventer Ziekenhuis, is een aanbieder van medische beeldverwerkingssoftware en beveiligingstools. Het bedrijf is binnen de zorg ook bekend om zijn Pacs-oplossing voor het verwerken van radiologie-beelden.

UMC Utrecht in ai-café op Zorg & ICT 2020

Het UMC Utrecht is dit jaar vertegenwoordigd in het ai-café op Zorg & ICT. Harry Pijl, programmamanager bij UMC Utrecht, geeft aan dat het ziekenhuis aan bezoekers van het café verschillende ai-projecten wil laten zien. Een voorbeeld is een project waarbij zorgverleners op basis van een algoritme reumapatiënten kunnen adviseren of het verstandig is de gebruikelijke dosis medicatie te verlagen of zelfs tijdelijk te stoppen. Deze medicijnen hebben namelijk veel bijwerkingen en kunnen soms achterwege blijven, maar dat is niet verstandig als de reuma vervolgens weer in heftige mate de kop opsteekt. Het algoritme wordt de komende periode overigens in de klinische praktijk gevalideerd, zo vertelt Pijl. Het café is elke beursdag geopend.

Wilt u het ai-café bezoeken en op de hoogte blijven van de laatste digitale ontwikkelingen voor de zorg? Breng dan een bezoek aan Zorg & ICT 2020. De beurs vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht van 27 tot en met 29 oktober 2020. Registreren kan via de site.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-05T10:43:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.