Ai helpt radiotherapeuten bij bestralingsplan

CWI-software stelt voor iedere kankerpatiënt binnen minuut meerdere routes voor

Dit artikel delen:

Software en kunstmatige intelligentie (ai) helpen bij de bepaling van de juiste bestraling van tumoren. Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) werken hiervoor nauw samen met radiotherapeuten van topziekenhuis Amsterdam UMC. Gisteren werd de eerste patiënt behandeld volgens een bestralingsplan gemaakt door de ai-software.

Bestraling is een belangrijke behandelmethode tegen kanker. De tumor wordt blootgesteld aan een radioactieve bron. Bij prostaatkanker, waarvoor de software in eerste instantie wordt ingezet, moet de arts binnen een uur een bestralingsplan opstellen. In zo’n plan wordt altijd de afweging gemaakt tussen de levering van voldoende stralingsdosis en minimalisering van schade aan omliggende organen.

De nu ontwikkelde software stelt voor ieder patiënt razendsnel meerdere bestralingsplannen voor. Het resulteert binnen enkele minuten in een aantal behandelroutes die verschillende afwegingen tussen dosis en orgaanschade vertegenwoordigen. Op deze wijze kan de arts sneller een goed plan maken. 

Onderzoek

Tijdens het onderzoek naar de nieuwe ai-software werd aan een artsenpanel blind een aantal behandelplannen voorgelegd; zowel plannen van artsen als plannen die door de software tot stand kwamen. Volgens de onderzoekers koos het panel in 98 procent van de gevallen voor een plan dat de ai-software had gemaakt.

De software is tot stand gekomen door onderzoekssamenwerking tussen de afdeling Radiotherapie van Amsterdam UMC, afdeling Life Sciences and Health van CWI en fabrikant Elekta dat bestralingsapparatuur en software voor ziekenhuizen ontwikkelt. Amsterdam UMC onderzoekt al langere tijd computergebaseerde ondersteuning voor het maken van bestralingsplannen. 

LUMC

Het is de bedoeling dat de ai-software behalve voor prostaatkanker ook wordt toegepast voor de behandeling van andere typen kanker. Zo start binnenkort een vervolgproject voor inwendige bestraling van baarmoederhalskanker. Hiervoor sluit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zich aan bij de samenwerking.

Zorg & ICT 2020

Wilt u alles weten over de laatste digitale ontwikkelingen voor de zorg? Breng dan een bezoek aan Zorg & ICT 2020. De beurs vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht van 16 tot en met 18 juni 2020. Registreren kan via de site.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-18T12:12:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.