Platform voor veilig delen medische data in de maak

Dit artikel delen:

Zorginstellingen in Eindhoven en omgeving kunnen vanaf medio volgend jaar medische gegevens veilig en anoniem delen. Het zogenaamde Health Data Portal (HDP) maakt voor het eerst een dergelijke uitwisseling mogelijk. Betrokken bij de bouw van het platform is het Eindhoven MedTech Innovation Center (E/MTIC), een regionaal samenwerkingsverband.

Aan de bouw, die deze maand van start gaat, is jaren van voorbereiding voorafgegaan. Ziekenhuizen, universiteiten en het bedrijfsleven kunnen er gebruik van maken. Het platform krijgt ook een rol in het landelijke netwerk van Health-RI. Dit project, gefinancierd door het Nationaal Groeifonds, richt zich op het delen en gebruiken van (onderzoeks-)data. Doel is om innovatie in de life sciences and health-sector te stimuleren door data van allerlei bronnen te standaardiseren en met elkaar te verbinden.

In de medische en wetenschappelijke wereld groeit de vraag naar een systeem waarmee op een veilige en eenvoudige manier gegevens tussen verschillende instellingen zijn uit te wisselen.

Doorbraken

Kees van der Klauw, ecosysteem manager bij E/MTIC, ziet dat onderzoekers graag gebruik maken van informatie die uit verschillende bronnen komt. 'Als je bijvoorbeeld het verband tussen hart- en vaatziekten en een moeizame zwangerschap wilt onderzoeken, heb je data uit verschillende domeinen nodig. Dat leidt tot doorbraken in de zorg.'

Volgens Van der Klauw is hier nog geen systeem voor ontwikkeld. 'Daardoor besteden promovendi meer tijd aan het ordenen en verzamelen van data dan aan het eigenlijke onderzoek. Daar willen we verandering in brengen. De uitdaging hier is groot, want je hebt te maken met de ethiek, privacy en juridische aspecten van verschillende soorten instituten.’

E/MTIC streeft ernaar om komende zomer een eerste implementatie van het systeem operationeel te hebben. Daardoor zijn data gestructureerd te delen tussen de partijen. Het systeem is vanaf dat moment op te schalen over disciplines heen, dankzij het gebruik van gemeenschappelijke methoden en infrastructuren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-12T10:08:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.