Privacy First verwijt epd-lobby tijd terug te zetten

Dit artikel delen:

Privacy First laakt de houding van belangenorganisaties in de zorg. Volgens de stichting lobbyen zorgkoepels, verzekeraars en de Patiëntenfederatie voor een terugkeer van het elektronisch patiëntendossier (epd), dat in 2011 nog unaniem verworpen werd door de Eerste Kamer.

Dat verzet komt volgens Privacy First uiterst ongelegen nu er een wet op komst is die het probleem van het 'dossier met duizend achterdeuren' oplost. De stichting verwijt de belangenorganisaties dwars te liggen bij de invoering van de nieuwe wet voor zorgcommunicatie, de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (Wegiz). ‘Hun houding schaadt zowel de privacy van patiënten als de zorgcommunicatie', aldus Privacy First.

In een ‘brief op poten’ aan de Tweede Kamer wijst Privacy First op de onwil om de Wegiz als wettelijk kader aan te houden. Minister Kuipers (Volksgezondheid) wordt gevraagd de regie stevig in handen te nemen.

Het thema digitale zorgcommunicatie is sinds de verwerping van het Landelijk Elektronisch Patiëntendossier in 2011 een hoofdpijndossier. Terwijl andere EU-lidstaten allang een goed werkend een digitaal uitwisselingssysteem in de zorg hebben, hobbelt Nederland achteraan.

Volgens Privacy First zijn sinds 2011 tevergeefs meerdere pogingen gedaan om nieuwe wetgeving te maken voor zo’n systeem. De nieuwe zorgcommunicatie-wet die er nu ligt, is de derde poging in elf jaar.

Tunnelvisie

De stichting verwijt de zorgsector een hardnekkige tunnelvisie. Ook na het verwerpen van het epd in 2011 bleven partijen vasthouden aan het systeem dat daarvoor was bedacht, het Landelijk Schakelpunt (LSP). De wijze waarop het LSP is ingericht, leidt tot verschillende problemen die een effectieve en veilige uitwisseling van medische gegevens zouden belemmeren.

Zo is het in het LSP niet mogelijk om als zorgverlener gericht informatie naar een andere zorgverlener te sturen, terwijl dit soort berichten de hoofdmoot is van communicatie in de zorg. Gegevens delen met andere zorgverleners kan in het LSP slechts door deze op voorhand breed raadpleegbaar te maken voor gehele categorieën zorgverleners. Deze werkwijze sluit bij het overgrote deel van de zorgcommunicatie niet aan op de praktijk, aldus Privacy First. Ook zou dit in strijd zijn met het medisch beroepsgeheim.

Inmiddels bestaan er nieuwe systemen die specifiek ontworpen zijn om behandelinformatie één-op-één te delen tussen zorgverleners, zoals bij een doorverwijzing van de huisarts naar een specialist. De nieuwe Wegiz maakt het mogelijk om deze verschillende systemen naast elkaar te laten functioneren. Maar volgens Privacy First laten de grote belangenorganisaties deze wet links liggen. Ook het recent gelekte Integraal Zorgakkoord, waarin de lijnen van het toekomstig zorgbeleid worden uitgezet, spreekt uitsluitend over uitwisselingen zoals die volgens de inrichting van het LSP verlopen.

‘De recente ontwikkeling van het toestemmingsportaal Mitz wordt gepresenteerd als iets nieuws, maar verandert niets aan deze situatie, omdat op de achtergrond nog steeds gebruik wordt gemaakt van het LSP, met al zijn beperkingen en tekortkomingen', aldus de privacystichting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-13T11:46:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.