Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Migreren is vooruitzien

Computable Expert

René Scholten
Infrastructure Architect, Capgemini. Expert van Computable voor de topics Datacenters en Beheer.

Een algemeen bekende uitspraak is 'de geschiedenis herhaalt zich'. Ook in de wereld van besturingssytemen is deze uitspraak van toepassing. In 2003 heb ik een paar artikelen geschreven onder de titel ‘Migreren is vooruitzien', waarin ik een aantal algemeen voorkomende perikelen rond de migratie van Windows NT 4 naar Windows 2000 aan de orde stelde. Nu, ruim zeven jaar later, kan ik eigenlijk hetzelfde artikel weer schrijven.

Over een half jaar, op 13 juli, verloopt de extended support van Windows 2000 en daarmee komt er definitief een einde aan dit besturingssysteem. Niet dat alle machines die er nog mee draaien op die datum plotsklaps stilvallen, maar Microsoft doet er dan helemaal niets meer aan en de gebruikers zijn dan helemaal op zichzelf aangewezen.

Een belangrijk aspect van de migratieperikelen zeven jaar terug was het applicatielandschap. Destijds moesten de applicaties leren omgaan met Active Directory en dat ging niet zonder slag of stoot. Dat probleem is nu niet meer aan de orde, maar ook nu zijn de applicaties vaak de oorzaak van het instandhouden van Windows 2000. Voor het overgrote deel van de applicaties zullen er nieuwere versies zijn die op de nieuwere Windows-versies prima draaien, maar dan moet er wel een projectje opgestart worden om de applicaties te migreren.

Wellicht moeten we dus niet de applicaties als boosdoener aanwijzen, maar een gebrek aan applicatie lifecycle management of het ontbreken van een goed inzicht in de applicaties die her en der in het bedrijf in gebruik zijn. Het lijkt een chronisch probleem te zijn om een goed beeld van alle applicaties te hebben, want in de afgelopen jaren heb ik talloze migratieprojecten van dichtbij en veraf meegemaakt en bijna altijd is het grote struikelblok dat er geen helder beeld van de applicaties is.

We hebben nog een half jaar om het afscheid van Windows 2000 voor te bereiden. Benut de tijd goed en laten we de gelegenheid aangrijpen om direct ook het applicatieportofolio op orde te brengen en de processen te implementeren om het op orde te houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik kan niet anders zeggen dat ik het eens ben met dit artikel
Inderdaad is bij erg veel organisaties niet inzichtelijk welke applicaties er nu draaien.

Door het bovenstaande is vaak niet inzichtelijk hoe groot de noodzaak is om te gaan migreren. Vaak kom je hier te laat achter als er een nieuwe applicatie binnen de organisatie komt die nieuwe functionaliteit nodig heeft. Daarom ben ik het eens met de stelling dat migreren vooruit zien is.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-12T10:30:00.000Z René Scholten
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.