Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

IT vergeet energiekosten

Computable Expert

Danny de Vries
Consultant, Avanade. Expert van Computable voor het topic Beheer.

Bedrijven moeten bezuinigen en daar worden vaak extreme maatregelen voor genomen. Binnen de it zie je vaak dat projecten worden stopgezet of uitgesteld om de jaarplannen er nog een beetje rooskleurig uit te laten zien. Leveranciers komen met groene it-oplossingen als cloud computing”, Software as a Service, en dergelijke. Maar voordat je verkooppraatje over deze nieuwe technieken het management heeft overtuigd ben je weer een hele tijd verder.

Wat it-managers echter vaak vergeten is dat er ook nog sprake is van verborgen kosten, zoals energie. Ik noem het verborgen, want het is vaak niet zichtbaar voor het it-team en de volledige kosten van alle energie van servers en computers zijn gewoon onderdeel van de verzamelfactuur van de energieleverancier.

Fabrikanten van besturingssystemen doen met elke release van een besturingssysteem een poging om het verbruik beter te laten beheren en zo energie te besparen. Tijdens de release van Windows 7 werd het onderwerp energie dan ook nadrukkelijk besproken en was volgens Microsoft energiebesparing één van de redenen om over te stappen naar Windows 7.

Voor bedrijven kan de besparing, afhankelijk natuurlijk van de grootte van het bedrijf, in de (tientallen) duizenden euro's lopen. Het is dus de moeite om het energieverbruik eens onder de loep te nemen. Buiten de besparing die het een bedrijf op kan leveren, verminderd het ook de ecologische afdruk van het bedrijf in de samenleving. Maatschappelijk verantwoord ondernemen noemen ze dat, en dat is hip! Daarnaast zal het uitschakelen van diverse hardware ook de levensduur van de betreffende onderdelen verlengen. Allemaal voordelen zou je zeggen, maar toch is men in de meeste bedrijven ervan overtuigd dat alle apperatuur aan moeten blijven staan.

Bedrijven die nog wat budget over hebben voor een project in de it kunnen zich gaan oriënteren op bijvoorbeeld release 3 van System Center Configuration Manager 2007. Het helpt je om het beheer van het energieverbruik van de hardware door middel van een set van power management tools mogelijk te maken. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om via rapportages het energieverbruik inzichtelijk te maken.

Mocht het geld voor een implementatie van SCCM of vergelijkbare producten niet beschikbaar zijn, dan is er ook geen man overboord. Denk maar eens na over het standaard uitschakelen van je (thin) clients op een bepaald tijdstip van de dag door middel van Geplande Taken en een VBscript of een batchbestand. Het inbouwen van interactie voor een gebruiker die aan het overwerken is, is natuurlijk wel een vereiste. Vervolgens kan je met een simpel rekensommetje een goede schatting maken over hoeveel energie je verbruikt en hoeveel er wordt bespaard.

Als de oplossingen hierboven iets tegen zich hebben waarom ze niet geïmplementeerd zouden moeten worden, dan is er natuurlijk altijd nog een laatste redmiddel: Laat mensen in het kader van het nieuwe werken twee dagen per week thuiswerken en schakel de betreffende workstations uit. Ook voor werknemers zijn de energiekosten dan een verborgen kostenpost.

Dus, beheerders: Scoor punten bij je manager met een kostenbesparing die je in relatief kleine tijd hebt georganiseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-13T13:21:00.000Z Danny de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.