Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Microsoft-licenties mogen worden doorverkocht

Bedrijfsleven heeft geen notie van uitspraak Europees Hof

Pay per use

Over de doorverkoop en overdraagbaarheid van software licenties heerst nog steeds veel onduidelijkheid en dat is uiteraard ook niet vreemd. In de meeste software licentieovereenkomsten staat immers expliciet vermeld dat de betreffende software niet overdraagbaar is en dus ook niet kan worden doorverkocht.

Door de uitspraak van het Europese Hof in juli 2012 is deze clausule echter teniet gedaan en kunnen Microsoft-licenties worden doorverkocht zolang er wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Een ding is zeker; voor iedere onderneming betekent dit een directe kostenbesparing en meer flexibliteit in hun licentiebeleid. De oudere- of overtollige licenties kunnen worden verkocht
en nieuwere versies kunnen tweedehands worden aangekocht. Aan software zitten geen ‘ezelsoren’ dus tweedehands- of nieuw maakt geen enkel verschil in gebruik of ervaring.

Zoals gezegd dienen de licentieoverdrachten wel te voldoen aan een aantal vastgestelde regels. Zo gelden de voorwaarden bijvoorbeeld alleen voor Europese licenties. Uiteraard moet de verkopende partij de licenties allemaal de-installeren en de koper dient zich daarvan te vergewissen en dient tevens gevrijwaard te worden door de verkopende partij voor eventuele aanspraken.

Ook mogen licenties niet worden gesplitst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Desktop Pro licentie die niet mag worden opgesplitst in een losse Office- en een losse Windows-licentie. Verder zijn er vele uitzonderingen die te complex zijn om hier uit te leggen. Dat is juridisch specialistenwerk.

Het overdragen van gebruikte licenties is een specialisme. Bedrijven moeten dan ook een dergelijk traject niet zelf inzetten, maar dit door een gespecialiseerd Nederlands bedrijf laten doen dat alle juridische aspecten kent en ze vrijwaart van eventuele aanspraken. Doe zaken met
een Nederlandse partij, zodat de rechten en plichten ook duidelijk zijn. Buiten de grenzen procederen kan immers een kostbare aangelegenheid worden.

Kostenbesparing

De vraag naar gebruikte licenties groeit en dat is niet zonder reden. Bedrijven kunnen immers fors besparen op de aanschafkosten van Microsoft-licenties en zijn niet meer verplicht de nieuwste en tevens duurste versie van een softwarelicentie aan te schaffen om vervolgens te moeten downgraden naar een eerdere versie. De prijs ‘downgrade’ immers niet mee. Voorts kunnen de oudere licenties worden ingeruild of kunnen overtollige licenties nog wat geld opbrengen.

Hierover waren veel ict-managers dan ook verbolgen. Als de gehele organisatie nog prima werkt met Office 2007 dan wil je niet verplicht worden om Office 2013 aan te schaffen voor vierhonderd euro per licentie om vervolgens Office 2007 Standard te gaan installeren voor de nieuwe werknemers. Nu kan het bedrijf gewoon Office 2007 aanschaffen voor ongeveer honderd euro of een Office 2010 voor iets meer dan tweehonderd euro. De prijzen voor de nieuwste tweedehands-versies, zoals een Office 2013-licentie, liggen gemiddeld 25 tot 30 procent lager dan de nieuwprijs.

Niet blij

Microsoft is natuurlijk niet blij met het arrest van het Europese hof, want hun klanten hebben ineens een keus die er voorheen niet was. Maar laat je niet afschrikken. Er is geen enkel risico in de aanschaf van gebruikte Microsoft-licenties mits je je gewoon aan de eerder genoemde regels houdt of het eenvoudig overlaat aan een gespecialiseerd Nederlands bedrijf zodat je geheel wordt gevrijwaard.

Raymond Lindemans, partner bij License Partners

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eindelijk eens goed ICT nieuws! :-)

ik neem aan dat het hier alleen om Open Licenses gaat (OLP)?

Frank, het gaat er om dat de licentievorm in stand blijft. Alleen de voorwaarden van de producent rond koop, verkoop en gebruik zijn niet altijd rechtsgeldig volgens een rechtelijke uitspraak van 2012. Dat staat op zich los van OLP.

We zijn dus niet altijd gebonden aan een bepaald dictaat m.b.t. End-User License Agreements, product key sticker, hologram, originele CD’s of DVD, activering en registrering. De licentiegever weet dat en zelf spreekt niet voor niets over legitiem in plaats van legaal (met een onopvallende verwijzing naar de nationaal geldende wetten in kleine lettertjes). Licentiegevers zoals MS gaan door met illegale dwang totdat de EU dat expliciet verbiedt en beboet en proberen dan weer een variant. Bovendien, door het licentiemodel steeds weer aan te passen, worden gebruikers ook ontmoedigd om zelf in licenties te gaan handelen.

Ja, dat is me duidelijk.Wij hebben voor onze organsiatie al de nodige licenties tweedehands aangeschaft. Microsoft heeft hiertegen geageerd echter met een dusdanig belabberde argumentatie dat wij er ook niet verder op in zijn gegaan. Vervolgens ook niets meer gehoord.

Echter heeft de rechter hier in Nederland onlangsook een noemenswaardige uitspraak gedaan: men mag nu gebruikte ebooks verkopen. Op ebooks is geen licentiecontrole, geen licensekey en geen VLSC. Hoe dan de controle van een legaal gebruikt ebook gecontroleerd dient te worden is mij een raadsel en derhalve vind ik het ook een zeer 'kort door de bocht'uitspraak wlke de bescherming van auteursrecht niet ten goede komt.

Microsoft, Oracle, IBM, Adobe en SAP licenties tweede hands kopen of verkopen ga dan naar de Nederlands marktplaats voor tweedehands licenties www.bestbuylicenses.com

Niet alleen vraag en aanbod wordt gematched, maar ook de gehele overdracht wordt gefaciliteerd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-07T13:03:00.000Z Raymond Lindemans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.