Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Technisch beheer Oracle: op ieder potje past deksel

Computable Expert

Jean-Francois Bloem
Sales manager/verkoopleider. Expert van Computable voor de topics Management, Cloud Computing en Beheer.

Hoe vaak heeft u het uw moeder in uw pubertijd niet horen zeggen? Op ieder potje past een dekseltje… Naarmate de jaren zijn gevorderd, kan ik mijn moeder alleen maar gelijk geven. Op ieder potje past inderdaad een dekseltje. Niet alleen als het gaat om privé, maar ook als ik kijk naar mijn job.

Elke ict-afdeling worstelt wel eens met de vraag: wat doen we met het technisch beheer van onze Oracle-applicaties? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, want bij iedere organisatie past een andere vorm van technisch applicatiebeheer.

Deksels

Deksel 1: Eén van de mogelijk passende dekseltjes is het uitbesteden van het technisch beheer van Oracle applicaties aan een derde partij. Deze optie is met name geschikt als de interne ict-kennis niet voldoende of niet consequent is, als u kosten wil besparen en een scherpe focus wil op veiligheid en continuïteit. Steeds meer organisaties kiezen voor het regisseren van de ict en het dagelijkse werk uit te besteden aan specialisten. Dit komt mede doordat de acceptatie van uitbesteden voortkomt uit het feit dat organisaties steeds meer inzien dat outsourcing vele voordelen biedt. U bent niet per definitie de regie kwijt, sterker nog u kunt juist meer sturen op de regie in plaats van de operatie. Daarbij speelt het feit dat het moeilijk is om het kennisniveau van it-afdelingen hoog te houden.

Deksel 2: Het binnenshuis houden van het technisch beheer van legacy-applicaties is deksel nummer twee en is bijvoorbeeld meer geschikt voor bedrijven met veel maatwerk systemen. Let hierbij wel op wat er gebeurt als deze kennis de organisatie verlaat door bijvoorbeeld pensionering van de medewerkers. Het intern houden van technisch beheer is ook geschikt als er veel interne ict-kennis is (voldoende om de continuïteit en veiligheid te waarborgen) en systemen die specifieke bedrijfskennis vragen om alles up and running te houden.

Deksel 3: Het laatste dekseltje dat mogelijk op het potje kan passen is het overdragen van applicaties naar de cloud van Oracle? Een prima idee als u kiest voor één contractpartij en weinig omkijken naar zaken als functionele inrichting, set-up, beheer et cetera. Zorg bij deze laatste optie wel altijd dat u kritisch bent op de beperking van uw vrijheid als het gaat om opgelegde backup retenties, updates licenties waar u zich aan moet conformeren. Ook over zaken als een eventuele re-transitie dient van tevoren te worden nagedacht.

Welk dekseltje past het best?

Hoe u het ook wendt of keert, belangrijk is dat u een keuze maakt die bij u past. Alleen dan wordt de continuïteit, de kwaliteit en het uiteindelijke innovatievermogen van uw organisatie gewaarborgd. En het allerbelangrijkst: u en uw medewerkers houden er een goed gevoel aan over als ze zien dat het technisch applicatiebeheer vlekkeloos verloopt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-30T16:38:00.000Z Jean-Francois Bloem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.