Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Business Intelligence in 2012 en verder….

De wereldwijde bi-markt groeide in 2010 volgens de bekende onderzoeksbureau(s) met ongeveer 13,4 procent. In Nederland zou dit ruim 10 procent zijn. Daarmee is de wereldwijde bi-markt goed voor 10,5 miljard dollar. Ondanks alle perikelen was dit zo’n beetje een stabilisatie van cijfers van voor de (eerste) crisis.

Echter de volgende economische crisis ligt al weer op de loer. Hoe zal dit effect hebben op het beeld dat we voor business intelligence voor het eerst volgende jaar, 2012, hebben?
De trends/focusgebieden voor nu en 2012 zijn wel voor een ieder duidelijk, namelijk:

Op de werkvloer:
• Meer real-time data, meer operational bi; dus we willen data en informatie nu. Wat nu speelt, wat nu aanwezig is om de juiste beslissingen te kunnen nemen.
• Big data; grote volumes (gestructureerd en ongestructureerd), opkomst van andere database opslag, denk bijvoorbeeld aan Hadoop.

BI op je mobile device:
• Tablet/mobile gebruik zal in 2013 met zo’n 30 procent gaan stijgen.
• Opvallend zal zijn dat voor de betaalde app's, zo’n 5 procent(!) een gis-component zal bevatten. Iets wat je nu al zal opvallen als je een betaalde app download op je tablet/smartphone.

Gebruiker meer centraal:
• Meer self service (onder meer Cloud computing)
• Data discovery
• SaaS (Software as a Service), IaaS (infrastructure) en PaaS (Platform)
• Apps met specifieke toepassingen en veel meer eenvoudigere user interfaces

Analytics:
• Met name social media analytics, om je een beeld te geven: in de VS worden nu meer nieuwe leads gegenereerd vanuit social media dan vanuit andere, meer traditionelere, manieren.

Kwaliteit:
• Er zal meer focus zijn op data- en informatiekwaliteit. Het gene wat steeds belangrijker wordt als data meer en meer geïntegreerd wordt.

Eigenlijk voorzie ik niet alleen wat je nu in de wereld ziet qua megaveranderingen als het gaat om politiek, machtsverschuivingen en economische veranderingen, maar dit is ook te zien in het gebruik van informatievoorziening in het algemeen.
Dit is volgens mij ook het beeld dat we voor bi moeten hebben voor 2012 en wellicht ook verder. Specifiekere oplossingen, afgedekt door app's, cloud computing en mogelijkheden die 'gratis' worden aangeboden om als gebruiker je antwoorden te kunnen verkrijgen.
Wat dat betekent voor de grote BI (software) spelers, vind ik lastig om aan te geven. Hun markt zal blijven maar wel gaan veranderen. Hoe? Met name wat ze zelf kunnen beïnvloeden, nieuwe functionaliteiten, innovatieve zaken, uitfaseren oude producten zodat klanten min of meer gedwongen worden iets anders te gaan kiezen. Ook de ontwikkeling waar gis en bi meer en meer naar elkaar zullen toegroeien. Location intelligence is daar wellicht een goed voorbeeld van.

Business intelligence in 2012 en verder zal daadwerkelijk 'grote' veranderingen met zich mee gaan brengen. Verder gaan, zowel als leverancier als gebruiker, in de bestaande flow lijkt op wat langere termijn niet toekomstvast.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-23T12:17:00.000Z Roland Haeve
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.