Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

CV-boeren: kan het erger?

Wervings en selectiebureaus bieden vooraf op allerlei manieren meerwaarde voor kandidaat en opdrachtgever, maar helaas zit onder het koren veel kaf. Het kaf duid ik meestal aan met de term 'wervingsbureau' (deze bureaus doen namelijk zo goed als niet aan selectie), soms lijkt de term 'cv-boer' echter een beter op zijn plaats. De strategie van het gros van de cv-boeren: verzamel cv’s en probeer met deze cv’s vacatures te verzamelen en met de vacatures weer cv’s. Mochten er wat weinig vacatures voorhanden zijn: geen punt, dan verzint de cv-boer zelf wat aantrekkelijke nepvacatures om zo nieuwe cv’s van argeloze sollicitanten te verzamelen.

Kan het erger?
Absoluut! Puttend uit eigen ervaring: een paar jaar geleden gebruikte een cv-boer zo goed als letterlijk onze vacaturetekst (inclusief schrijffout), plaatste die op zijn eigen site en direct ook maar op wat willekeurige jobboards. Even voor de duidelijkheid: dit deed hij zonder opdracht of toestemming van onze kant.

Kan het erger?
Ja, een tweede voorbeeld: een tijdje terug kreeg ik ongevraagd een e-mail van een cv-boer met een cv die van een oude studiegenoot van me bleek te zijn. Mijn reactie dat ik deze persoon goed kende en zelf zou benaderen, leverde een berg juridische dreigementen op. Ik wist immers via deze partij dat hij op zoek was naar een baan en had vast geen contact meer met deze studiegenoot gehad. Fijn om te horen dat de cv-boer geheel op de hoogte was van mijn relaties en de intensiteit van mijn contacten met oud-studiegenoten.

Kan het erger?
Ja helaas wel, met bovenstaande studiegenoot heb ik daadwerkelijk contact opgenomen, ik bleek al op zijn lijstje te staan om eens te informeren of wij nog vacatures hadden voor iemand met zijn profiel. Hij vertelde echter dat hij een leuke advertentie gezien had en daarop gereageerd, zich niet bewust van het feit dat de cv-boer achter deze vacature zat en niet het bedrijf waarbij hij wilde solliciteren.
Vervolgens werd hij door de cv-boer geadviseerd zijn cv van jobboards af te halen en bij andere bureaus terug te trekken, zodat hij meer kans had om succesvol bemiddeld te worden. "Het komt bij opdrachtgevers heel negatief over als je via meerdere kanalen wordt aangeboden; je kunt beter alleen via ons bemiddeld worden." En ja het kan nog iets erger: hij bleek door de cv-boer geadviseerd niet bij ons te gaan werken...

Dit artikel verscheen eerder op het weblog emploit

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het lastige is dat er alleen zoveel geld mee verdientd wordt door dit soort praktijken. Blijkbaar lukt het ze om veel geld te verdienen met het matchen en met het juiste netwerk erachter buit men dit maximaal uit. Eigenlijk werkt inkoop in mijn ogen dan niet goed. Als men hier betere contacten zou hebben zou men kwalitatief beter personeel rechtstreeks bij de bron halen.

En dat was dit ........... selectie/werving/cv-bureau.
Zo nu weet iedereen het, wil niemand er meer zaken mee doen en zal het soortgelijke organisaties afschrikken om er een dergelijke werkwijze op na te houden.
Verantwoordelijk nemen voor je acties, de consequenties dragen van je bedrijfvoering en meer van dat soort zaken die bij gezond ondernemerschap horen.

Maar je verteld ons niet wie deze partij is dus hebben we er niets aan. Zonder consequenties voor de betreffende partij is je artikel slechts ??n van de vele loze schreeuwen op het internet.

CV-Boeren: De zoveelste overheadkosten laag in de ict sector (de goede W&S bureau onder hen uitgezonderd). Daarom probeer ik zoveel mogelijk zelf rechtstreeks opdrachtgevers te benaderen, "to cut-out the overhead man in the middle".

Kan het erger?
Ja ik werd aan genomen bij bedrijf X, lekker dicht bij huis, leuke functie, korte reistijden. Was ik net goed en wel ingewerkt in zijn eigen! klantenkring, komt die man even polsen of ik trek had in "een klusje in Friesland voor 6 maanden+" (250 km verder van huis). Waarop ik 'm vriendelijk uitgelegd heb dat ik op zijn bedrijf ben komen werken i.v.m. leuke job, reistijd, werkzaamheden. Als ik in Friesland had willen werken, was ik daar wel gaan wonen ;-) "geachte baas".

Kan het nog erger?
Komt dezelfde man 2 weken later weer even polsen "of ik trek had in een klusje in NIGERIA" voor een half jaar of langer ?? Blijkbaar was mijn vorige antwoord niet blijven hangen (of hij gaf er geen ..... om). Dus stelde ik mijn vraag waarom? Kreeg ik keihard dit antwoord:
"Daar kan ik meer aan je verdienen dan hier in stad"

Dus ik kan je verhaal geheel beamen Wilco!
"CV-boeren" bestaan nog, en de cv / mensenhandel bloeit nog weelderig in deze (en waarschijnlijk ook andere) sector(en).

------------------------------------
VNU / Computable redactie??
1. Zou er brood in te verdienen zijn om hiervan een plattegrond te maken? net zoals www.it-directory.nl en daarmee het W&S oerwoud inzichtelijk te maken van onze sector?.
- Wie is bedrijf X
- Aan wie levert bedrijf X? als bijv. preferrend supplier
- Hoeveel succesvolle plaatsingen heeft X gedaan?
- Wat word een plaatsing verdiend?
- Welke praktijken houd bedrijf Y erop na

Met feedback mogelijkheid van werkzoekers zoals:
- Hoeveel fake vacatures heeft bedrijf X
- Reageerde bedrijf X wel,niet op je sollicitatie
- Hoe snel kreeg je bericht te horen
- Werd je ook afgemeld als de vacature vervuld was

A. Zo kunnen werkzoeken beter kiezen, met wie ze in zee gaan voor hun werkzoek proces.
B. Zo hebben bedrijven de mogelijkheid om de beste W&S buro's eruit te vissen.
C. Zo vallen de "rotte appels" vanzelf uit de mand
D. Toenemende transparantie van de ict_arbeidsmarkt?

2. Ideetje voor de gehele ICT Sector / ICT -Office?
- Het ontwikkelen van een Vacature_ID zodat dit niet meer voor kan komen? Net zoiets als een uniek CLSID in uit het register van het Windows platform?? Voorbeeld:
{-Datum-Tijd-Bedrijf-Afdeling-Functie-Uniek_Vacaturenummer}

3. Het ontwikkelen van een Open Standaard XML CV layout?
- Dit bevordert de uitwisselbaarheid van cv-gegevens tussen werkzoekers, bedrijven, en goede W&S tussenlagen
- Een keer in vullen en nooit meer bijwerken als werkzoekende
- Uniforme vacature-matchings standaard mogelijk op websites of HRM applicaties?

Daar moet handel in zitten.... Wie trapt de bal af?

Ik zit zelf in de Branche en ben werkzaam als Adviseur ICT bij een werving en selectie bureau.
Ik vind dit een erg kwalijke zaak, maar weet dat deze dingen gebeuren. Mensen die worden voorgesteld worden zonder dat ze het weten en dergelijke praktijken.

Dat van die nepvacature spant de kroon, om zo weer aan CV's te komen, erg jammer dat n hele hoop van deze bedrijven het stuk aandacht en de persoonlijke begeleiding die bij het vak hoort, compleet achterwege laat.

Ik raad dan ook altijd aan eerst referenties na te trekken, zodat je weet met wie je werkt.
Jij kiest door wie je vertegenwoordigd wordt bij een opdrachtgever,niet het bureau, en dat je kans op slagen groter is als je maar door 1 bureau voorgesteld wordt,en dat het negatief overkomt, is wel n erg groot broodje aap verhaal.

Uiteindelijk komt het allemaal goed.
- De markt wordt steeds transparanter
- De specialisatie wordt steeds belangrijker
- Bewustzijn van uitgaven doet dan de rest. Wat meer realiteitszin dan ipv paniek schaarste.

De prutsers van de hype vliegen er dan het eerste af. Vanwege die transparantie (oa. door social networks) zie ik ze bij herstel ook niet terugkomen. Denk ook niet dat iemand ze gaat missen, maar dat weet ik niet helemaal zeker.

@ Philip...
Welke partij het is leek me minder relevant, het ging me meer om het signaal. Mijn ervaring met deze organisatie was extreem negatief, maar of het representatief weet ik niet, vandaar.

BTW Ik heb respect voor goede wervings & selectiebureaus die hun vak verstaan. Hoop dat de huidige omstandigheden helpt het kaf van het koren te scheiden, maar mogelijk verlegt het voor sommige (helaas) juist de grenzen, we zullen zien...

Ach herkenbaar helaas is dit de praktijk door toenemende concurrentie wordt er vaak alleen maar naar de opdrachtgever gekeken i.p.v. de match te maken vanuit de kandidaat. Brunel merkte ik vandaag maakt het ook bont, op de site van Brunel worden vacatures geplaatst die niet bestaan, onder het mom van we krijgen regelmatig aanvragen voor deze vacatures en de ene keer zoekt de opdrachtgever kandidaten met die en die achtergrond en de andere keer met die en die competenties. Daarom werven we continue. Ik vroeg nog “dus de vacature bestaat niet op dit moment”…., er werd omheen gedraaid alleen maar vanuit het standpunt van Brunel en om zoveel mogelijk CV's en kansen binnen te halen. Maar wat ergerlijk is het misbruik, veel mensen doen moeite om te solliciteren er vanuit gaand dat het om een bestaande vacature gaat om erna alleen maar bezig te zijn geweest om Brunel’s database en bron van inkomsten op peil te houden. Gelukkig zijn er ook goede initiatieven zoals http://www.it-bemiddelaars.nl/forum/index.php waarop mensen hun ervaringen kunnen openbaar maken om inzage te krijgen in de werkwijze in de praktijk van bureaus.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-19T09:35:00.000Z Wilco Verdoold
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.