Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Nog altijd een mannenwereld

Expert

Peter Healey BSc
Sales Director IT Job Board Nederland, België & Duitsland, IT Job Board. Expert van voor het topic .

Wanneer we het over de ict-sector hebben, komt het woord mannenwereld al gauw in onze gedachten naar boven. En hoewel de mannelijke it-professionals inderdaad het merendeel van de ict-functies vervullen, zien we ook steeds vaker vrouwen rondlopen op de ict-afdeling met dezelfde kennis, kunde en opleiding dan hun mannelijke collega’s.

Uit verschillende onderzoeken en artikelen die de afgelopen maanden gepubliceerd zijn rondom de Internationale Vvouwendag, komt elke keer naar voren dat er nog duidelijk verschillen zitten in salarissen en carrièrekansen tussen mannen en vrouwen. En ook op politiek niveau gaat dit niet onopgemerkt voorbij.

Uit een recent rapport van de Europese Commissie komt onder andere naar voren dat vrouwen in de EU gemiddeld 18 procent minder verdienen dan mannen in dezelfde functie. En deze kloof is in de afgelopen vijftien jaar nauwelijks kleiner geworden. Sterker nog, in sommige landen lijkt deze alleen maar te groeien.

Ook in de ict-sector lopen vrouwen tegen verschillende issues aan. Recent onderzoek toont aan dat er een enorm gat zit tussen de perceptie van vrouwen en mannen als het op salaris, werkomstandigheden en carrièrekansen aankomt. Terwijl het overgrote deel van de vrouwelijke it-professionals aangeeft het gevoel te hebben alles uit de kast te moeten trekken om geaccepteerd te worden en harder te moeten werken voor een lager salaris, lijken de mannelijke it-professionals dit verschil totaal niet op te merken.

Achtergesteld

Men kan zich afvragen of vrouwen zichzelf bij voorbaat al achtergesteld voelen ten opzichte van hun mannelijke collega's of dat het juist de mannen zijn die oogkleppen op hebben en daardoor zo onverschillig reageren?

Één ding staat in ieder geval als een paal boven water, ook in de ict-sector voelen de vrouwen zich geremd door het spreekwoordelijke glazen plafond. En hier zal gauw iets aan moeten veranderen. We leven ondertussen in de 21e eeuw en het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt en ook in de ict zal alleen maar toenemen. Ze zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen en hopelijk ook hogere functies bekleden. Het is dus zaak om het gevoel van ongelijkheid zo snel mogelijk weg te nemen en van de huidige mannenwereld een gebalanceerde mix te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-24T16:02:00.000Z Peter Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.