Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

In 9 stappen is een organisatie SEPA-proof

Computable Expert

Jan-Leen 't Jong
Algemeen Directeur, Harvey Nash B.V.. Expert van Computable voor het topic Loopbaan.

De overgang naar één Europese betaalmarkt (SEPA) vergt vergaande aanpassingen voor bedrijven en organisaties. De overgang wordt niet voor niets vergeleken met de overstap naar de Euro in 2002! Eigenlijk is de SEPA-verandering zelfs vele malen complexer.

De invoering van SEPA heeft invloed op vrijwel alle processen binnen een bedrijf en zorgt voor een lange to-do-lijst voor niet alleen het management, maar voor het gehele bedrijf. Om maar eens wat te noemen: de wijziging van rekeningnummers. Ons rekeningnummer van negen cijfers verandert naar een alfanumeriek rekeningnummer van 32 posities.  Alle rekeningnummers die bij je bekend zijn moeten voor  1 februari 2014 aangepast zijn, om volledig SEPA-proof te kunnen functioneren. En helaas blijft het niet bij deze ene verandering.

De consequenties voor een te late overstap zijn groot: als je na de deadline nog niet SEPA-proof bent, kun je geen betalingen meer doen maar ook niet meer ontvangen. Een doemscenario dat voor veel problemen kan gaan zorgen. Over een niet al te lange tijd maken we al de overstap naar het SEPA-betalingssysteem en daarom denk ik dat een korte to-do-lijst geen overbodige luxe is:

  1. Bepaal of je zelf de kennis en expertise in huis hebt voor de SEPA-migratie.
  2. Maak een risicoanalyse. Wat is precies de impact?
  3. Maak een inschatting van de doorlooptijd van de SEPA-implementatie.
  4. Bepaal welke processen gebruik maken van rekeningnummers.
  5. Bepaal waar in jouw processen betaalafspraken worden gemaakt
  6. Configureer je systemen naar SEPA (en niet alleen het erp-systeem!).
  7. Neem zo snel mogelijk een besluit over welke betaalproducten je wil blijven gebruiken en welke je overboord wil gooien.
  8. Verwerk deze betaalproducten in al je systemen.
  9. Informeer je leveranciers en afnemers over je nieuwe rekeningnummer.

Afhankelijk van hoeveel punten je al hebt kunnen wegstrepen van bovenstaande lijst moet je je wel of niet druk gaan maken. Ik ben er nog niet erg gerust op, omdat we via onze contacten (te) veel hoor dat bedrijven er nog niet mee bezig zijn. En misschien nog wel zorgwekkender; samen met Estland loopt Nederland erg achter in de adoptie van de nieuwe SEPA bankrekeningnummers. Er moet dus nog een hoop gebeuren. En snel ook!

Meer weten over de consequenties van SEPA voor het midden- en kleinbedrijf? Lees dan de whitepaper https://www.formstack.com/forms/?1435647-vuafdiGdeG

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In de Apple app store zijn ook prima SEPA scans te vinden die kunnen helpen bij de analyse van je bedrijf.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-26T13:19:00.000Z Jan-Leen 't Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.