Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

WaaS

Het beheren van applicaties in de cloud kan ingewikkeld worden. De applicaties op jouw (zorgvuldig gekozen) private cloud-platform zijn nog overzichtelijk te beheren, want die gebruiken één beheertool. Maar na verloop van tijd draaien er ook applicaties op Amazon EC2, GoGrid, OpenNebula, Rackspace Cloud, Red Hat Enterprise Virtualization, RimuHosting en Terremark, alle met hun eigen beheerschil.

Daar komt bij dat jouw bedrijfsprocessen een combinatie van allerlei diensten, applicaties en platforms zijn. Dus een ogenschijnlijk eenvoudig proces als 'in dienst treden nieuwe medewerker' kan al snel afhankelijk zijn van een SaaS-oplossing voor salarisadministratie en de cloudoplossing die je gebruikt voor het realiseren van de nieuwe werkplek van deze medewerker.

Wanneer voor jouw beheerders dergelijke afhankelijkheden niet meer te overzien zijn en zij door de mist de cloud niet meer zien, spreken we van WaaS. In een WaaS is srvicemnagement geen pretje. Gelukkig had Red Hat al vroeg een visie dat meerdere cloudbeheerschillen dodelijk zijn voor goed beheer. Zij ontwikkelden Deltacloud en brachten het als incubator onder bij Apache. Deltacloud is een oplossing met een abstractielaag over de API's van verschillende cloudimplementaties heen, waardoor verschillende beheerschillen teruggebracht kunnen worden tot één. Hiermee is dus een deel van de WaaS op te lossen.

Het andere deel van de WaaS (welk proces gebruikt welke dienst) is een governance-probleem. Het is een natuurlijk gegeven dat binnen een organisatie een geslaagd cloud computing-project al snel verheven wordt tot de standaard waarop alles gebaseerd moet worden. En hoe solide die basis ook mag zijn, zonder degelijke governance verdwijnt bij ieder stukje dat op de basis wordt gebouwd het overzicht een beetje. Dus onthoud: zonder governance eindigt jouw cloud in een WaaS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-18T13:23:00.000Z Ferry J.C. Bijl
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.