Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Verandermangement, architectuur en cloud bij elkaar

Channelweb Expert

Ruud Pieterse
Master Information Systems Architect, Togaf Master Certified Architect. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Verandermanagement is als onderwerp niets nieuws en hethetzelfde geldt voor enterprise architectuur en cloud computing. Wat wel interessant is: hoe passen die drie onderwerpen bij elkaar.

Al sinds er organisaties bestaan is er een behoefte om te veranderen. Vaak waren de veranderingen niet zo drastisch als het werkelijk leek. Een manager werd verplaatst, een afdeling kreeg er taken bij of er werd gesaneerd op een afdeling. De belangrijkste veranderingen hadden wel te maken met automatisering. Handmatig werk werd vervangen door computers en mensen moesten een organisatie verlaten. Werden er meerdere programma’s gebruikt was er vaak overlap of er ontbrak juist samenhang. Toen er samenhang kwam, ontstond veel wildgroei: degene die betaalde bepaalde. Pas toen it-budget werd gecentraliseerd kwam er samenhang en kon je spreken van een afdeling Automatisering. Mensen die daar werkten waren beheerders maar ook informatie analisten. Zij legden de basis voor de architectuur. 

Helaas loopt niet alles paralel in de automtiseringsindustrie. Enterprise architectuur is in veel organisaties nog steeds in opkomst. Men zoekt hierbij naar middelen die dit kunnen bewerkstelligen. Een methode is bijvoorbeeld Togaf. Togaf geeft in theorie aan hoe men moet veranderen. Het zal niet voorschrijven om bijvoorbeeld cloud computing te gaan gebruiken. In de verandermangement-industrie wordt niet vaak uitgegaan van de automatisering en de impact daarvan. Dat is vreemd. Immers men heeft vaak de automatisering om de organisatie gebouwd. De investering is nu eenmaal gedaan, en kan het moeilijk overboord zetten. Het probleem wat men moet gaan vermijden is dat er overlap ontstaat van automatiseringsmiddelen. 

Cloud computing is een nieuwe markttrend. De introductie daarvan kan, ook al wil men dat niet, zorgen voor overlap. Met cloud computing kunnen organisaties razendsnel inspelen op veranderingen, op nieuwe marktkansen met nieuwe programma’s: er zijn immers geen investeringen nodig in hard- en software. Daarbij is het risico voorbij te gaan aan de bestaande automatiseringfaciliteiten die wellicht al voldoen. Daarom is het belangrijk dat verandertrajecten in toenemende mate de automatisering als uitgangspunt nemen.

Veranderen is noodzakelijk voor organisaties, alleen is het vaak de vraag hoe men dit moet aanpakken. Er is veel theorie, maar theorie wordt pas bruikbaar als er praktijkvoorbeelden zijn en er ervaring is opgedaan. De vertaling van theorie naar praktijk met betrekking tot verandermanagement en Togaf heb ik beschreven in het boek 'Verandermanagement met behulp van Togaf'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-20T13:35:00.000Z Ruud Pieterse


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.