Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wolkbreuk

Computable Expert

Andre Salomons
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Loopbaan.

Ik heb op de site van Computable.nl een zoekopdracht uitgevoerd op het woord cloud om te kijken hoeveel artikelen er over de cloud zijn verschenen. Het is bijna vakantie en ik heb dus even tijd voor iets anders.

Een aantal scribenten kunnen direct met de cloud worden geassocieerd. In willekeurige volgorde: Ruud, Ewout, Reza, Henri. Ik heb ook mijn bijdragen mogen leveren met artikelen over de cloud, cloud security en cloud escrow.

Er zijn er nog veel meer die hun steentje hebben bijgedragen en die wil ik zeker niet tekort doen. Zij hebben allemaal bijgedragen aan meer inzicht in zaken met betrekking tot het topic 'cloud'.


Maar nu is het genoeg! Breken met de Cloud dus, tijd voor een wolkbreuk.
Het moet nu maar eens afgelopen zijn. Voor de duidelijkheid: cloud is geen doel maar een middel en wel een middel om de business te ondersteunen. In de business wordt het geld verdiend. En tenzij je een software leverancier bent kost ict hoe dan ook geld. Sorry, maar het is niet anders.


De getallen
Op Computable zijn van het onderwerp cloud 92 pagina’s met tien artikelen gerelateerd aan cloud, ruim negenhonderd artikelen. De whitepapers niet meegerekend. Het eerste cloud-artikel, dat ik via het zoeken op het woord cloud heb gevonden, is 'Cloud computing blijkt niet zonder risico’s' en dateert uit 2008.

Het basis materiaal is dus ruimschoots voorhanden, tijd dat de redactie van Computable het gaat bundelen. Netjes gaat categoriseren en de zaken in mooie hoofdstukken gaat zetten en er een mooie strik om heen doet. Mooi boekje, themagids of wat dan ook. Je kan er altijd iemand mee helpen. Want dat is waar 98 procent van de stukken over ging: kennis en inzicht delen, puntjes op de i, enzovoort.


Terug naar de essentie
Cloud en on premises zijn de natuurlijke biotoop van de software. Ik hoef niet meer alles uit te leggen. Heerlijk toch, tijd voor vakantie en ik hoop daarbij natuurlijk niet op een wolkbreuk. Puntjes staan op de i, punt uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Helemaal mee eens Andre.

Ik denk dat we er wel een bouquetreeks mee kunnen vullen :-)

Ik heb afgelopen keer getracht een samenvatting te maken. Maar met een samenvatting kan je niet iedereen tevreden maken en alles adresseren is ook erg lastig. En je wordt al snel om je oren geslagen door de experts dat het onderwerp al uitgemolken is.

Echter is het wel leuk om te zien dat het artikel al enige tijd als best gelezen artikel op de site staat. Dus voor de experts is het misschien niet meer zo spannend maar voor overige lezers van Computable wel.

Ik ben erg benieuwd hoe de redactie dit wil gaan oppakken. Misschien is het leuk om een keer met een klein clubje mensen ( Reza, Ewout, Henri, jij en ik ) een brainstormsessie te houden. Want het zou top zijn als we het kunnen consolideren. Echter verschillen de meningen nog al dus dit zal een aardige klus gaan worden.

Andre,

Resources zijn de biotoop van software, welke dus on-premises of in de cloud kunnen staan. En naast de regelmatige opinies wordt er ook nog op andere manieren informatie gedeeld, met een rondetafel sessie bijvoorbeeld: http://dekkinga.blogspot.nl/2013/04/rondetafel-sessie-cloud-computing.html

Maar voor nu een prettig vakantie en we gaan nog weleens verder op dit onderwerp;-)

Nou André, ik ben nog helemaal niet klaar met cloud, ik heb zonet een artikel nog ingediend. Ik zou elke dag een artikel kunnen schrijven, maar dat doe ik jullie niet aan.

Ieder bedrijf doet wat met IT en eigenlijk is bijna elke medewerker wel een IT-er als je ziet welke tools we allemaal gebruiken.

Daarnaast hebben veel artikelen wel een goede basis, maar verandert er veel waardoor ook inzichten worden bijgesteld. Cloud is ook maar een kapstok.

Ook staan we nog maar aan het begin, zoals 2001 ook nog een begin was van het internet. Maar goed, ieder zijn onderwerp en ik ben benieuwd wat jij nog in de pijplijn hebt.

@Ruud: Consolidatie lijkt me op dit moment niet mogelijk, daarin staan we veel te ver van elkaar af. Ik wil best brainstormen maar dan wel om een specifiek onderdeel waarbij de feiten onderschikt zijn aan de meningen. Ik vind het gezellig, maar zie niet wat het op kan lossen of toe zal voegen. Ik deel mijn mening graag als ie gevraagd wordt (en ook als ie niet gevraagd wordt)

@ Henri,

Ik ben er ook bang voor. Maar als we 2 kampen maken pro-cloud en anti-cloud kunnen we misschien wel leuk dingen doen.

En ik ben meer pro-cloud als je denkt :-)

Ruud, je hoeft geen kampen te maken.
Er staan 2 lijsten op list.ly waarop je helemaal los kunt gaan en je argumenten kunt opvoeren en toelichten:

Voor:http://list.ly/l/688

Tegen:http://list.ly/l/68A

Andre,

hier een paar thema's naast cloud computing:

big data / analytics / hadoop /security
Internet of things / mobile devices
in memory computing (of hoort dit bij big data?)

Maar een paar voorbeelden...wordt een heerlijke zomer :)

Andre,
Leuk voorstel! Ik ben ook cloud-artikelen al zat en dat heb ik al eerder aangegeven. Dat zie je ook aan mijn afwezigheid in de (meeste) cloud-artikelen terug. Ik ben al lang klaar met dit onderwerp maar door tunnelvisie de onjuiste bewering die sommige mensen in hun artikelen of reacties roepen zullen me weer uitdagen om mijn mond te openen! Daarom zie je me misschien weer op dit onderwerp terugkomen.

Naar mijn mening, de vele artikelen en reacties op dit verschinsel geven aan hoe vaag en wollig dit onderwerp nog is. Probeer maar je visie en beeld van iets wat voor iedereen nog een andere vorm heeft via schrijven te bespreken, wat een feest! Uiteraard zijn er ook mensen die hier hun brood aan willen verdienen.

Het viel me ook op dat nergens anders zo veel over cloud gepubliceerd wordt dan op deze site!


Fijne vakantie verder en veel plezier in de cloud, als je gaat vliegen!

als zelfs de computable experts het al zat worden ..

Reza,

Je roept vaker dat je niet meer op Cloud stukjes gaat reageren.

Maar volgens mij reageer je gewoon nog op bijna ieder Cloud artikel.

Lees je reacties maar eens na en jezult verbaasd zijn.

Geef nou maar gewoon toe dat je de discussies nog te leuk vindt :-)

@mauwerd,
Ja dat klopt! Je ziet een tijd veel artikelen over BYOD of Big Data of iets anders op deze site. Daarna zijn ze weer voor een (lange)tijd verdwenen. Dit geldt helaas niet voor cloud en ik denk dat ik weet waar we het aan te danken hebben! ;-)

@Ruud,
Ik denk dat je statistieken niet juist gegeneerd zijn! Ik heb veel cloud artikelen overgeslagen en als ik ergens op gereageerd heb kwam doordat er beweringen door cloud-lovers gedaan werden die naar mijn mening zeer onjuist waren! Dat heb je met cloudpopulisme ideeen van sommige mensen! ;-)

Reza,

In 2012 riep je al dat je niet meer op Cloud artikelen zou gaan reageren. En ik geef je gelijk dat je dat ook niet meer op ieder artikel doet. Geef nu maar eerlijk toe dat je discussie met ons nog veels te leuk vindt. Want voor iemand die er niet meer op zou reageren doe je het toch nog redelijk vaak :-)

Henri pakt er popcorn bij en een flinke beker cola... ;-)

Gekheid. Ik zie dat mijn stukje live staat. cloud moeheid kan ik me prima voorstellen als het alleen maar over cloud gaat met wat marketing taal en lege retoriek.

Daarom probeer ik ook geregeld concreet te zijn en kijk ik ook naar private cloud en hosting waar ik zeker geen tegenstander van ben. Maar net als dat in 2001 geld uitgeven op het internet eng was, zie je nu ook dat we een transitie fase doorgaan. Steeds vaker hebben we servers niet meer op locatie staan en nemen we software over het internet af. Dingen die beide vaak onder het kopje "cloud" vallen. Doordat het zo belangrijk is en bij veel organisaties NU speelt is het dus ook logisch dat het veel opgepakt wordt. Steeds meer zie je dat we concreter worden en dat het woord cloud helemaal zo interessant niet is. Daarom vind ik het ook een beetje een flauw stukje van Andre om aan de ene kant namen te noemen en dan de oproep dat we er maar mee op moeten houden.

Aan de andere kant wil ik mezelf ook niet al te serieus nemen en kan ik het prima hebben.

Computable richt zich op IT en dat het een middel is maakt toch helemaal niets uit? Auto is ook een middel en daar zijn ook sites voor. Denk je dat de autotaal het resultaat centraal stelt? Neen, het nieuws omtrent het middel staat centraal en de lezer en aandacht die het trekt. Dus wat is het resultaat wat deze site beoogd?....

@Henri, het is een constatering dat de genoemde personen veel effort hebben gestoken om het cloud evangelie te verkondigen. Het is geen oproep die persoonlijk opgevat moet worden en ook niet bedoeld als oproep om te stoppen.

Het is een relativerend stukje, dat we de cloud niet belangrijker moeten maken dan het is.

Het is tevens een oproep aan de redactie om uit zoeveel infromatie eens een bundeling te maken zodat het voor de eindgerbuiker (de organisatie of prive persoon) duidelijk kan zijn wat hij moet weten en waar hij op moet letten.

Ik waardeer je inzet voor de Cloud en de kennis die je overbrengt.

Hulde voor dit streven, Andre.

MAAR ik ben bang dat we het buzzwoord pas naar de geschiedenisboeken kunnen brengen wanneer we een nog nieuwe en beter buzzwoord gevonden hebben.

Eerst zijn we jarenlang door concept aanbidders gebombadeerd met SOA (en dan niet Start of Authority, maar Service Oriented Architecture). Toen hebben we jarenlang SaaS en variant concepten moeten aanhoren. En de laatste jaren (rond de 5 volgens jouw vondst) is het Cloud wat de klok slaat.

Henri,

Dat jouw naam in één keer genoemd wordt met een onderwerp als cloud is misschien mede te danken aan het feit dat je meeste opinies (en reacties) hierover gaan, Andre heeft echter meer een boekhoud-fetsjisme. Zoiets als de penningmeester van een voetbalclub die de knikkers belangrijker vindt dan het spel. Niet tegen de bal aanschoppen dus;-)

@Andre

in het kader van je forensisch cloud onderzoek is het ook aardig om te zien wie er in de top tien aan reageerders staat maar echt niet op cloud reageert.......

verder ben ik het al een paar jaar met je eens dat het onderwerp wegens herhaling van zetten in computable wel voor 12 manden afgesloten kan worden

Henri,
"cloud moeheid" kan ik nog hebben maar wat ik niet kan hebben is "Henri moeheid" :-)

"Cloud moeheid" komt meestal doordat
- iedereen zijn eigen vertaling hieraan hangt,
- veel leveranciers proberen hun producten onder deze naam te verkopen. Lees `oude wijn in nieuwe zakken"!

En nog veel van dit soort zaken.

"Henri moeheid" bij me, komt
- doordat ik je kijk op dit verschijnsel eenzijdig vind.
- doordat je als ontwikkelaar niet alles in de keten kan zien zoals een architect lees Ewout,
- dat je niks ziet behalve cloud, cloud en nog cloud en dat je betoverd bent door een cloud-heks....(was je laatst naar Efteling? :-) )
- dat je misschien 1x gezegd hebt wat een nadeel van cloud is en 100000x hebt gezegd wat de voordelen zijn.

En ondanks dat ik je keer op keer gevraagd heb om naar beneden te komen en naast ons te gaan lopen ipv op de wolken........blijf je lekker op de wolken. Daarom doe ik graag mee aan deze wolkbreuk!
Maar het lukt me niet altijd, misschien heeft Ruud gelijk dat ik discussie met jullie nog veels te leuk vindt!

@Reza,

Ik lees toevallig Dolf Weerwolfje aan mijn zoon voor en dit deel speelt zich af in de efteling met heksen in de hoofdrol.

Je punt over dat ik te positief over cloud (computing) neem ik mee, want het is inderdaad niet overtuigend als iemand steeds maar 1 kant belicht.

Ook je punt dat ik teveel kijk vanuit een ontwikkelaars oogpunt heb ik meegenomen en toevallig heb ik gisteren een artikel geplaatst (die je hebt gelezen en je reactie reflex hebt onderdrukt) die totaal niet over ontwikkeling gaat.

Ook heb ik me meer in de enterprise kant verdiept en zal ik dat meer doen.

Dat zijn mijn goede voornemens, maar ik kan niets beloven :-)

Dit maakt een hoop gevoelens los. Ergo, we raken de kern van het verhaal. Eerst is de ware betekenis van het woord cloud verdwenen en nu is cloud ook nogeens een woord dat verbannen wordt.

Iemand een idee hoe we dit gaat noemen in de toekomst?

Utility?

Een oude wijsheid is: als de guru's stoppen met erover te schrijven, dan zijn de bedrijven het aan het doen.

Ik herken wel de moeheid, verveling en soms zelfs irritatie die na een tijdje rond een trendwoord optreedt. Is eerder gebeurd met termen als ASP, e-commerce, utility, VOIP. En dat gaat straks ook met Big Data gebeuren.
Voor dit thema zijn we er als experts blijkbaar prima in geslaagd om irritatie op te wekken. Ik denk omdat we er niet goed duidelijk hebben gemaakt waarover de term nu eigenlijk ging: technologie of business model.

Ik ben zelf nog lang niet uitgeschreven. Over onderwerpen als de business modellen van online service providers (ik gooi die er dan alvast maar in als term :-), security, de overheid en onze data, schaalbaarheid in de praktijk, delivery automation en tal van andere leuke dingen die naar mijn mening net even anders werken bij cloud en online delivery dan bij andere vormen van IT.

Ik loop dus vanaf nu het risico in de hoek gezet te worden als cloud wijsneus. So be it...

@Michiel, ik denk dat die oude wijsheid opgaat. tegenwoordig wordt heel vaak bij vervanging van hard en software een cloud oplossing in de vergelijking betrokken.

Ik zou nog een term willen toevoegen aan jouw onderwerpen: Business apps...

Mag ik er dan ook nog een paar roepen:

Gamification , Responsive web design , Internet of things, Web UX Strategy, Search Effort Optimization

Zo komen we gelijk aan een mooi listje voor de redactie als ze van Cloud een mooi boekje hebben gemaakt.
Ik ben overigens benieuwd welke experts zich op de onderwerpen zullen richten die in deze discussie zijn vermeld.
Aanmelden kan hier ;)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-16T13:16:00.000Z Andre Salomons
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.