Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud-all-in-strategie is in

Computable Expert

Edwin Schouten MSc
Senior Cloud Advisor, IBM. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Infrastructuur.

Als ik zo de balans opmaak van de vele bedrijven waar ik in 2013 mee heb mogen werken kan ik concluderen dat de grote verandering echt heeft ingezet. Waar 2011 en 2012 nog de jaren waren van het experimenteren met cloud-diensten, lijkt 2013 het jaar te zijn waarin veel grote bedrijven een cloud-all-in-strategie hebben gekozen: Het complete applicatielandschap over naar cloud, maar dan wel ieder op een eigen manier.

Zo maak ik bedrijven mee die volledig volgens de belofte van cloud over gaan naar een catalogus-gedreven it-landschap. Hierbij worden de standaard cloud-diensten van een grote groep leveranciers gebundeld in een cloud service catalogus en wordt er applicatie voor applicatie gekeken welke standaard cloud-dienst uit deze catalogus het beste past. Het liefst publieke, off-premise, SaaS cloud-diensten, en natuurlijk alleen maar op pay-for-use basis.

Lange termijn

Daarnaast maak ik bedrijven mee die ook voor het afnemen gaan van diensten, maar dit liever doen in in private, on-premise, manier bij een select aantal leveranciers. In dit model gaat de keuze naar een stabiele basis van cloud-technologie volgens een lange termijn investering, waarnaar het applicatielandschap gemigreerd wordt. Deze risicomijdende strategie zal in de komende jaren verder uitgebouwd gaan worden met het verschuiven van niet-bedrijfskritische applicaties naar publieke, off-premise, cloud-diensten. In deze variant begint een bedrijf meestal bij IaaS om verder door te groeien naar PaaS, maar alles afgenomen als een beheerder cloud-dienst.

En dan hebben we natuurlijk nog de doe-het-zelf bedrijven, bedrijven die een sterkeit- organisatie hebben en dit zo willen houden. Hier zit de it-kennis verankerd in de organisatie en wordt er dan ook gekozen voor meestal een mix van bovenstaande modellen; alles private, on-premise, zal zelf gebouwd en/of beheerd zijn, maar er worden zeker ook publieke, off-premise, cloud-diensten gebruikt voor de commodity functionaliteit.

Marc en ik schreven al eerder in het Computable artikel 'Iedere ontwikkelaar de juiste cloud' dat er oplossingen zijn voor iedere wens, en dat is maar goed ook want dat er verschillende wensen zijn staat vast.

Verwachting

Wat kunnen we dan allemaal nog verwachten voor dit en de komende jaren? Ik denk dat de cloud all-in-strategie zich verder door zal zetten. Voor grote bedrijven zal het doorvoeren van een dergelijk ingrijpende transformatie zeker drie tot vijf jaar in beslag nemen, en zoals bij iedere wijziging zullen er fouten gemaakt worden. Daarnaast verwacht ik dat de onderwerpen 'orkestratie' en 'portabiliteit' steeds prominenter aanwezig zullen zijn.

Orkestratie, regievoering over en aansturing van het gehele it-landschap, omdat bedrijven voor de meeste commodity functionaliteit (e-mail, crm, hrm...) een best-of-breed SaaS-dienst kiezen die over het algemeen van verschillende cloud-diensten leveranciers zijn. Daarnaast zullen bedrijven de kernfunctionaliteit (bedrijfs- en industrie specifiek) geleidelijk aan gaan migreren naar IaaS en/of PaaS diensten wanneer dit opportuun is. Kortom, het it-landschap zal alleen maar uitdijen en door eenvoud van de individuele diensten complexer worden.

Portabiliteit, de mate waarin een applicatie en/of applicatieketen zonder aanpassingen overgezet kunnen worden naar een andere omgeving, gaat denk ik het tweede grote onderwerp van discussie worden. Gaan voor open standaarden lijkt hierin direct de oplossing, maar welke dan in deze dynamische wereld? Want laten we wel zijn, niet iedere cloud-dienstenleverancier committeert zich aan dezelfde open standaard... Maar dat je standaarden mee wilt nemen in de migratie van applicaties naar cloud staat voorop, een van de beloftes van cloud is echter het eenvoudig verplaatsen van een applicatie van leverancier A naar B.

Conclusie

Kortom, ik verwacht dat 2014 een zeer interessant jaar zal gaan worden in relatie tot cloud! Niet alleen door de waar te nemen beweging van de cloud afnemers, maar ook door de beweging van van de cloud-dienstenleveranciers. Als ik bijvoorbeeld alleen al kijk naar IBM, waar ik werkzaam ben, dan zie ik al dat er in het afgelopen jaar tot nu toe miljarden zijn geïnvesteerd; de aankoop van Softlayer in de zomer van 2013 en de aangekondigde investering van 1.2 miljard dollar in cloud infrastructuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Edwin,
Mee eens! Veel bedrijven moeten/zullen na 5 jaar bezuinigen op ict ontwikkelingen de stap zetten richting vernieuwing van hun oude infrastructuur en dinsten. In dit kader gaan ze zeker naar cloud-diensten en moegelijkheden kijken.
Door de toename van cloudklanten en cloudgebruik zullen zeker veel beperkingen en tekortkomingen binnen het cloudconcept zichtbaar worden. Deze ontwikkeling zal de (toekomstige) klanten meer duidelijkheid geven over het concept, randvoorwaarden, aanvliegroute en nog meer andere zaken.
Cloudleveranciers zullen ook hiervan profiteren. Ze zullen door deze wetendheid hun oplossing en diensten verder verbeteren/ontwikkelen en misschien tot nieuwe standaarden komen die voor beide partijen (klanten en leveranciers) gunstig zijn.

Kortom, ik zie veel positieve ontwikkelingen in 2014 en ook daarna.

Ik kan me niet helemaal vinden in zowel het artikel als de, overigens begrijpelijke, reactie van Reza.

In de tweede alinea geeft Edwin die aanzet eigenlijk al. Het kiezen voor.... De rest van het artikel word dan vervolgens gelardeerd met allerlei kreten die de nadenkende min of meer zullen doen afhaken.

Het is niet allemaal cloud wat de klok slaat
Ik mis gewoon de nuchtere nuancering dat wanneer ik een server afneem in een datawarehouse dan is dat nog geen cloud, private cloud vind ik persoonlijk en professioneel een tikje .....

Cloud, zoals ik eerder al eens zei, is er niet voor iedereen. Je zult je even terdege moeten afvragen of cloud iets voor je is en dat betekend dat je een rekensommetje zult moeten maken inclusief de huidige bemensing. Want men heeft het telkens maar weer over de hele infra-spullenboel maar naar de cloud brengen, da's goedkoper.

Dit laatste is een beetje een misrepresentatie want heb je een goed ingeregeld support model, dan kun je in de cloud zetten wat je wil, dan nog heb je nog steeds de kosten van bemensing.

Ik wil het hier absoluut niet hebben over de techniek achter cloud, daarvoor ben ik te weinig ingevoerd. Daar heb je natuurlijk de specialisten voor. Wel heb ik zoiets dat cloud voor sommige organisatie modellen heel erg handig is terwijl ik heel veel modellen heb gezien waarbij het niet zo'n handige oplossing is.

Las laatste, en dat blijf ik telkens weer jammer inden.....
Ik heb als IT professional nu nog steeds geen rollback gezien van de migratieboeren die de spullenboel naar cloud brengen. Tikkeltje teleurstellend.

Of die beweging wel zo'n hoge vlucht zal nemen zoals ook hier word gesuggereerd, waag ik een beetje te betwijfelen.

Even ongeacht of het wijs is of niet, ervaar ik ook bij mijn klanten een "All-in" mentaliteit.

De "move" is in een aantal gevallen niet kosten gedreven aangezien deze All-In strategie meer kost dan de huidige manier van werken (huidige servers worden gehost in een datacenter en zijn afschreven maar nog steeds redelijk performant). De reden zijn dat er makkelijker een scale-out strategie gehanteerd kan worden er nu vaak issues zijn in de multi-tenancy (de ene database hindert een andere database) en om gewoon vanuit 1 plek en strategie verder te bouwen.

Wel een belangrijk onderdeel is om de kosten te koppelen aan de business ofwel opbrengst. Dus als de business krimpt, krimpen de kosten mee en de kosten stijgen met de opbrengst.

Dat vooral veel overheden nog niet gebruik zullen maken van cloud diensten is nu wel duidelijk. Maar zeer veel MKB ziet geen enkele belemmering om naar de cloud te verhuizen. Het is gewoon een mindshift.

En nogmaals, misschien valt de "cloud" wel tegen, maar je moet je afvragen waarom de "cloud" zo gewild is. Is het zuiver marketing gedreven? Is het een technology push?

Ik weet in ieder geval wel dat ik het de komende tijd nog erg druk heb.
"Cloud" is en veel te vage omschrijving om konkrete verwachtingen aan te hebben.
Alweer een staaltje koffiedik kijken maar ach het is januari...

Balans opmaken en toekomst voorspellen dus deze januari.
Maar niet met visie. gewoon de open deuren. Zit je altijd goed.
Voor de verandering hier een horoscoop versie.

Ook in 2014 zullen er kansen op u af komen. Sommige verwacht andere onderverwacht. Ga er zorgvuldig mee om. Onderzoek en pak aan is hier het devies. Orienteer u op de Cloud mogelijkheden, maar houd de regie goed in handen. Let op uw concurrenten, dat doen zij ook bij u. Laat u leiden door uw gevoel, maar wees niet blind voor de feiten.
Oracle en HP zijn uw antecedent en IBM investeert fors in de Cloud.

@ Henri et clouds
Het even los van hoe druk of niet een ieder het heeft wat mij betreft. Ieder zijn nering. Ik beluister de geluiden en die stellen vaak zat dat het 'het pushen van...' is. Dat gevoel krijg ik soms ook wel eens als ik mijn mailbox wat dit onderwerp betreft zie.

Hoe dan ook, een ieder natuurlijk gewoon alle succes voor 2014 en eh... wat minder hijgen mag van mij ook. :O)

Als ik mijn theeblaadjes zo bekijk.
2014, cloud, all-in, dollar, hyperinflatie, mother of all crashes.

@Reza en @Henri, waardevol te lezen dat jullie dit herkennen. Helemaal eens dat deze trend overigens zeker niet in alle gevallen de juiste is; sommige applicaties blijven het beste op een traditionele oplossing staan bijvoorbeeld in verband met licentie beperkingen.

@Jan, "cloud" is zeker een te vaak en soms oneigenlijk gebruikte term waar velen iets anders onder verstaan (meestal afhankelijk van de "cloud" diensten die het bedrijf levert en/of het perspectief van gebruiker). Ikzelf ageer ook tegen dit oneigenlijk gebruik, heb er in het verleden zelfs een artikel over geschreven, benieuwd wat je daar van vindt: http://edwinschouten.nl/2012/12/07/beware-of-fake-cloud

Yeah right!

Er zijn natuurlijk altijd weer 'pillenslikkers' die denken dat kostenreductie en innovatie zomaar uit de lucht komen vallen, net als schaalbare workloads als we de front-, mid- en back-office in de cloud stoppen. Wie IT ziet als iets van weinig waarde die moet er geen waardevermeerdering van verwachten.

De wetmatigheid van de IT..... is dat de innovatie van vandaag altijd weer de legacy van morgen is.

Nog verder uitdijende IT landschappen en toenemende complexiteit betekent volgens mij niet een kostenreductie maar gewoon een verschuiving omdat legacy tenslotte niet zo zeer aan technologie of code gebonden is maar gewoon het gevolg van verlies aan kennis.

@Edwin Schouten
Dat is nu eens een heel goed artikel, ook de verlinkte pagina's geven inzicht in het begrip cloud. Het woord cloudwashing bevalt me.
Is het een idee om hier een nederlandse versie te publiceren?

@Jan, dank voor het compliment. Ik zal eens kijken naar een update en vertaling voor Computable.

@Ewout, volgens mij heb ik nergens kostenreductie genoemd. Sterker nog, in gevallen zal een cloud service (bijv. virtual server) zelfs duurder zijn dan de traditionele service per maand. Het kostenvoordeel moet je meer halen uit het up/af schakelen van servers per minuut/uur/dag/maand in plaats van een traditionele 3-5 jaar investering. Het "technische component" van cloud is echter maar een zeek beperkt deel; impact op bedrijfsvoering en organisatie zijn in mijn ervaring vele malen groter en dus belangrijker. Ik zal een eerder artikel op WIRED Insights hierover eens een update geven en op Computable plaatsen: http://edwinschouten.nl/2012/10/31/the-organizational-impact-of-cloud

Goed artikel, ik weet niet of 2014 het jaar van de Cloud gaat worden, dat het hard kan gaan is evident. Ik vraag mij af of er architectuurprincipes zijn die bedrijven vanuit de bedrijfsvisie richting de cloud bewegen, en dan niet alleen op basis van business case, maar strategisch belang.
De Cloud is misschien wel een van de principes, zoiets als cloud tenzij. Deze principes kunnen een bovenliggend belang vormen, boven bezuinigingen of kostenbesparingen.
Met een principe als virtueel, tenzij heb je al een drijver richting de cloud, maar dit is meer technisch. k zoek dus meer naar hooks in de bedrijfsvoering.

Edwin,

Ik ben misschien ouderwets maar technologie moet een doel hebben, net als investeringen want de doelmatigheid van cloud computing wordt nogal discutabel als deze niet een waardevermeerdering aan de bedrijfsvoering geeft door vernieuwing of kostenreductie. Hele verhaal lezend moet ik terug denken aan informele sessie ruim een jaar geleden bij Centric waar ik tussen de presentatie van Henri door een sheet van de ontwikkelingen in de cloudmarkt liet zien: verschuivingen naar het midden van legacy IT providers (IBM) en pioniers (Amazon) in het cloud landschap. Weet niet of ik toen ook de 'Adoption Patterns' getoond heb maar terugkomend op de twee manieren van waardevermeerdering (de blauwe & rode pillen) uit Blue Ocean Strategy (BOS) wordt er blijkbaar een paarse pil gemaakt. Want kopen van softlayer maakt naar mijn opinie van IBM nog geen snelle cloud player. Olifanten kunnen niet vliegen en met blauwe pilletjes dartelen ze dan wel als jonge bokken maar dat levert alleen maar kalfjes op. Dus kunnen we nu ophouden met voorspellingen waar alleen de wens de vader van de gedachte is?

Ewout, je bent niet ouderwets. Laat je hand eens zien, ik zie een hele diepe techneutlijn. Techneuten vinden dat IT ontwikkelingen en voorspellingen een technisch doel moeten hebben.
Computable werkt echter heel anders. Ben je Cloud consultant (he, das de schrijver), dan schrijf je iets als "Kortom, ik verwacht dat 2014 een zeer interessant jaar zal gaan worden in relatie tot cloud!"
Doe je iets (verkopen ?) met Storage, dan wordt 2014 ook een spannend jaar met storage networks, glasvezel, snelle datablokken over ethernet whatever. Innovatie altijd mooi onderwerp voor nieuwe jaar.
Kunnen olifanten niet vliegen ? Een beetje verkoper smeert je zo een Dombo aan.

@Ewout,

Je bent op dreef de laatste tijd want je stelling
“De wetmatigheid van de IT..... is dat de innovatie van vandaag altijd weer de legacy van morgen is”
is er weer één om in te lijsten.

Enerzijds omdat het een tegeltjeswijsheid is, die ook wel bekend staat als de wet van de remmende voorsprong. Anderzijds omdat hier de uitdaging ligt om deze wetmatigheid te doorbreken naar enterprise architecturen die innovatie mogelijk maken.

Waar je cloud-opponent H. Koppen lijkt uit te gaan van het credo
"Wie naar het verleden kijkt staat met zijn rug naar de toekomst",
daar lijk jij in je visie teveel vastge-keten-d aan de erfenissen uit het verleden.

Hierbij ook verwijzend naar de boeiende, relevante discussie die jullie voeren onder "Cloud, innovatie en marketing splitsen CIO-functie"; petje af voor jullie enorme productiviteit op deze site.

Je opmerking dat "legacy tenslotte niet zo zeer aan technologie of code gebonden is maar gewoon het gevolg van verlies aan kennis" is aantoonbaar onjuist; de uitdaging is juist om de legacy (waar nodig!) zodanig te moderniseren dat deze via selfservice aan zowel de interne als externe klant kan worden ontsloten (waarbij tijdens de verbouwing de winkel wel gewoon geopend moet blijven).

@Ewout Complimenten voor de tijd die je besteed aan het reageren op artikelen, zelf kom ik hier in verband met werkdruk echter niet vaak aan toe. Ik kan de negativiteit echter niet zo plaatsen; Ik probeer mijn ervaringen zo neutraal mogelijk te delen met een ieder die hier prijs op stelt.

Kennis delen en samenwerken zijn in mijn beleving sleutels tot vernieuwing, zoals we ook zien in de vele open source community's. Ergens alleen 'tegen zijn' kan natuurlijk ook, maar levert mijns inziens zo weinig toegevoegde waarde op.

@Jack
Als eerste sta ik niet met mijn rug naar de toekomst maar met mijn voeten in de realiteit. Om de puntjes op de i te zetten betreffende wetmatigheid: de innovatieve technology van gisteren is de commodity van vandaag en de legacy van morgen. Op zolder een doos vol videobanden maar in de woonkamer geen videorecorder is niet handig als je de vastgelegde geschiedenis nog eens wilt bekijken om een klein p(l)asje terug te doen naar voorgaande discussie. Zal maar niet uitwijden over de verschillen tussen VHS en die andere technisch suprieure systemen. Want ook generieke functionaliteiten kennen natuurlijk verschillen in platform waarop en waarvoor ze gemaakt zijn. SOA is dan ook eerder een geslachtsziekte dan een architectuur principe waaardoor menige infrastructuur op een lappendeken lijkt met al die pleisters.

Dat ik vastgeketend - of vastgeroest - ben zal best omdat eerdere lessen leren dat als een systeem zo complex is geworden dat niemand het meer snapt het meestal als een bel uit elkaar klapt. Dat de cloud mogelijkheden biedt heb ik al vele malen gezegd maar ook dat deze 'candyshop' tot digitale obesitas kan leiden want voor je het weet zit je volgepropt met derivaten, services die zijn afgeleid van een andere service. Portabiliteit van de business logic is vaak niet zo makkelijk waardoor je data dus onleesbaar wordt als je die migreert.

@Edwin
Tijd kun je maken, meestal reageer ik buiten kantoortijd zoals je kan zien en je opmerking is dan ook nogal onder de gordel: gelul dus.

Zoals ik stelde is de toegevoegde waarde van technologie namelijk nogal afhankelijk van de inzet, de cloud is er dan misschien wel voor iedereen maar niet voor alles. Betreffende open source is er natuurlijk wel de wederkerigheid, niet alle FOSS wordt onder GPL licentie uitgebracht en 'governance' van projecten is soms bedenkelijk. Open source wordt namelijk nog weleens als hefboom gebruikt om de concurrentie aan te gaan met een dominante marktleider, lange tijd Microsoft maar zelfs deze lijkt nu code (deels) open te stellen.

Ewout,

Je punten op de i maken je geformuleerde wetmatigheid nog weer een stuk interessanter!

Wat betreft je eerste versie: zou je niet met evenveel recht kunnen stellen dat… de erfenis van vandaag altijd weer de innovatie van morgen is?

En je tweede versie wordt dan:
de erfenis van gisteren is de commodity van vandaag en de innovatie van morgen.

Om maar aan te geven dat innovatie niet uit de lucht komt vallen, zoals je terecht stelt in je eerste reactie, maar altijd voortbouwt op de erfenissen uit het verleden (vaak ook een “standing on the shoulder of giants”).

Nu weet ik inmiddels dat je allergisch bent voor filosofische exercities dus ik laat iedere verwijzing naar relevante filosofen maar achterwege :-)

Je opmerking dat “menige infrastructuur op een lappendeken lijkt” als gevolg van het toepassen van SOA verbaast mij wel, aangezien SOA vooral aangrijpt op het niveau van de bedrijfs- en applicatie-architectuur binnen Enterprise Architectuur (ofwel de Business view en Functional view) en daar zijn eventuele lappendekens op het niveau van de technologie-architectuur minder interessant.

Wat dat betreft is de reactie van Mauwerd niet alleen erg grappig maar ook bijzonder raak.

@Jack
*trekt nog een blikje filosofisch water open*

Tussen filosie en praktijk ligt een binaire switch, het denken versus het doen. Want kijkend naar historie en toekomst gaat het om vastleggen en delen van kennis. Iets wat we eerst deden met hiërogliefen in kleitabletten en tegenwoordig met digitaal spijkerschrift waarbij applicaties de steen van Rosetta zijn, mede door de toenemende machine-to-machine communicatie.

Betreffende SOA zei een filosofisch ingestelde collega ooit eens: 'Dat is een zak knikkers uitrollen in de hoop dat dan alles op rolletjes gaat' En Enterprise Architectuur lijkt de pleister om de problemen die ontstaan zijn met alle koppelvlakken. Beetje zoals sommigen ITIL adopteren om niet een technisch maar organisatorisch probleem op te lossen zullen we maar zeggen. Maar goed, wie zijn kennis borgt in de certificaten van goed gedrag en ITSM inricht met contracten die gelooft dat wonderen uit de lucht komen vallen.

Misschien ben ik een hardcore technicus maar daardoor zie ik ook de weeffouten, de gaten in architecturen welke nu pijn beginnen te doen. Vergelijk het met de afhankelijkheid die we hebben met navigatiesystemen waardoor primaire kennis verloren gaat. En dat is best wel gek als kennis uiteindelijk macht is en kennissen alleen maar een kracht. Commodificatie is dan ook als het verhaal van Roodkapje en de wolf, alles gaat door het putje.

Betreffende uitspraak:'Standing on the shoulders of giants' heb ik trouwens al eens een wat filosofische opinie geschreven getiteld: 'Dot.com economie wordt Bedot.com economie' waarin ik bepaalde vernieuwingen betwijfelde. Dat sluit mooi aan op je stelling dat je oude ideeën altijd weer af kunt stoffen en met marketing als nieuw kunt verkopen.

In het land der blinden is eenoog natuurlijk koning en die cycloop kun je verlengen met een blauw pilletje van Pfizer maar of daar nu werkelijk de gewenste vernieuwing uitkomt valt soms te betwijfelen. Voortschrijdend inzicht is dan ook gewoon een ander woord voor kortzichtigheid, de kater de altijd komt na teveel 'filosofisch water' zullen we maar zeggen;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-20T13:50:00.000Z Edwin Schouten
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.