Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digitaler dan een 'native'

Computable Expert

Henri Koppen
Directeur, THINGKS. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Start-ups.

In 2001 schreef Marc Prensky een artikel over de digital natives. Kinderen geboren na 1980 zijn in feite opgegroeid in het digitale tijdperk, maar het zijn de kinderen geboren in de jaren negentig die geen wereld zonder internet kennen.

Een vriend van mij, die hoogleraar is op de Erasmus Universiteit, geeft aan dat studenten steeds slimmer worden. Dat is in scherp contrast met de beleving van sommige personen op deze website die het tegenovergestelde beweren.

Ondanks dat ik begin jaren zeventig geboren ben kan ik gerust zeggen dat ik digitaler ben dan de digital natives. Lees even mee en oordeel zelf.

Altijd, alles, overal

Ik kan op ieder modern (mobiel) device mijn werk doen aangezien ik al mijn data opsla in de cloud. Bij mij vind je geen losse harde schijven of usb-sticks en ik kan prima mijn werk doen op een Chromebook, waar zelden een harde schijf op aanwezig is. Muziek stream ik via Spotify, films kijk ik op Netflix of met Popcorn Time en verhalen lees ik op mijn e-reader. Kranten en tijdschriften lees ik niet, soms doe ik dat op Blendle, maar normaliter lees ik het nieuws gewoon op de nieuwssites. Er liggen nog wat dvd’s voor de kinderen, maar ook die happen stof.

Aantekeningen tijdens vergaderingen maak ik op mijn Chromebook of iPad. Alle post gaat meteen door de scanner waarmee het tot een doorzoekbaar (ocr) pdf gemaakt wordt en is opgeslagen in Google Drive. Zo gaat  het ook naar de administratie die ook volledig digitaal is door middel van software waaraan ik zelf heb meegeschreven. Facturen accepteer ik niet meer op papier en dat is geen probleem, facturen verstuur ik overigens ook niet meer op papier en ook daar krijg ik geen klachten over.

De computer van mijn moeder back-up ik overigens met Bittorrent Sync en via een tool wordt deze data versleuteld opgeslagen voor de korte termijn in een S3 bucket bij Amazon en foto/film materiaal ook nog op Amazon Glacier. Project management/Scrum en veel communicatie gaat ook via tools op mijn devices. Mijn zoon drukt in al het papier gaatjes en propt ze ongesorteerd in een map. Mappen ouder dan zeven jaar gaan door de versnipperaar. Concert tickets en dergelijke heb ik ook digitaal en tegenwoordig werkt dat prima om ergens naar binnen te komen.

Gewoontes

Ik doe dit niet uit principe, maar om efficiënt te zijn. Als ik anderen laat zien hoe ik werk, zijn ze vaak onder de indruk. Het is niet eens omdat ik er in geloof, ik heb er een gewoonte van gemaakt. Steeds vaker kom ik gelijk gestemden tegen en oh, wat werkt dat fijn. Geen beperkingen meer van software die alleen gericht is op de huidige medewerker of de Active Directory van een bedrijf. De hefboom van mijn aanpak is super productief. Iets wat vroeger maanden kostte kan soms in uren gerealiseerd worden. Nu is digitaal niet het walhalla of de enige weg. Zonder tactiek en conventies kun je van alles nog steeds een rommeltje maken, denk al aan een rechten hiërarchie en data opslag en ook zonder digitaal kun je een werkend systeem realiseren met goede procedures. Ook bij digitaal heb je goede procedures nodig.

Welk punt wil ik nu maken?

Adapt or die

Digitaal is de weg en hoe langer vastgehouden wordt aan traditioneel werken, des te groter de kans dat je achterblijft. Afzetten tegen de nieuwerwetserij is onverstandig. Je hoeft niet met alle hypes mee te gaan en niet alles wat digitaal is, is goed, maar het is wel tijd om kritisch te kijken naar waar je staat en waar je voor staat. Veranderen gaat niet binnen een dag, dus pas bewegen als het een noodzaak is zou wel eens fataal kunnen zijn.

Naast digitaal geloof ik ook in open, ik deel mijn kennis graag, dus waar wacht je op?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heerlijk artikel maar.....

Er zijn twee verschillende werelden zeg ik dan altijd. De wereld van IT en de wereld van non IT. Dat je begaafd bent in de ene wereld, boet je in met zaken in de andere wereld.

IT en communicatie
IT en het gebruik van dergelijke middelen werken veel verkokerde en meselijk sociaal beperkend dan men soms wil toegeven. Dat zit hem in het gegeven dat je bij het gebruik van IT peripherals je denken laat verlopen zoals de materie je dwingt.

Je afzetten tegen....
Er zullen zaken en taken blijven die je niet kunt digitalizeren en om je daar een eenvoudig voorbeeld van te geven. Ik rijd in een oude saab waar niet zo heel veel electronica en IT zit. De verbranding is nog de ouderwetse manier. Niemand wilde die wagen kopen omdat die .... uit de tijd zou zijn????

Een wagen geschikt om 400k tot 500k te rijden waar bij aanschaf nog geen 150k aan km's op de teller stond. Ik heb in die vier jaar menig (lease)wagen aan de kant zien staan. Horen sputteren bij het winters starten. Best wel vaak moeten lezen dat er weer een terugroepactie was. Iets wat ook statistisch steeds vaker blijkt voor te komen.

Jeugd die geen band weet te plakken van een fiets voor school en ook te belazerd blijkt controle van de fiets te onderhouden en thuis komen met een bekeuring van de jaarlijkse fietsencontrol vlak bij de school. Kinderen die alleen maar digitale ervaringen hebben maar fysieke coordinatie ontberen en op andere noodzakelijke terreinen volkomen ongeletterd blijken.

Als ik kijk naar de afvlakking van ons onderwijs is de digitalisering heel erg prachtig natuurlijk, maar het simpele idee dat het erg handig is te weten waar je basale behoeften vandaan komen, anders dan de lidl, ah, c1000 of jumbo, zijn noodzakelijkheden die je ook verolren ziet gaan.

Het gaat mij niet om slim of dom. Het gaat mij om twee verschillende werelden die je gewoon onlosmakelijk met elkaar verbonden zit.

Als mijn bakker aan de deur komt met brood, gebakken met zelf gemalen meel, dan betaal ik kontant en de prijs wordt met potlood op een kladblokje opgeteld. De behoefte aan "digitaal" is daar nul en daar ben ik blij mee.

"kan op ieder modern (mobiel) device mijn werk doen ... Muziek stream ik via Spotify, films kijk ik op Netflix of met Popcorn Time en verhalen lees ik op mijn e-reader"
Is dat werk?

Of je iets digitaal doet is ook een juridische vraag, niet alles wordt digitaal geaccepteerd.
En slimmer, nou nee, als het om inzicht en open staan voor alternatieven gaat, eerder kortzichtiger, meer voorgeprogrammeerd.

Digitaal nastreven omdat het digitaal is vindt ik wat wereldvreemd. Zoals ik al eens opgemerkt heb, een kind hout, spijkers en schroeven geven, brengt meer voldoening als een PC met een digitaal bouwspelletje.

@NumoQuest
Hier nog een grote liefhebber van de oudere Saabs, had een 9000 nu en 95. Weinig elektronika en mijns inziens onverslaanbaar in de rij-ervaring.

AFK was de titel van de documentaire over de oprichters van de Piratebay. (Away From Keyboard) Daarmee gaven ze aan dat ze eigenlijk pas 'leefden' als ze niet AFK waren.
Digitaler kan niet dunkt me.

"Ondanks dat ik begin jaren zeventig geboren ben kan ik gerust zeggen dat ik digitaler ben dan de digital natives. Lees even mee en oordeel zelf."

Als je dit zo schrijft klinkt het net alsof je iets te compenseren hebt. Wees gerust, je hoeft niets te compenseren ten opzichte van de digital natives. Gemiddeld weten de die namelijk minder van computers dan de huidige 30-50 jarigen. Ja, ze excelleren misschien in een paar apps.

Lees het volgende verhaal maar eens en kijk hoeveel je herkent:
http://www.coding2learn.org/blog/2013/07/29/kids-cant-use-computers/

"I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones." - Albert Einstein

Ik refereer even aan deze quote omdat nog weleens vergeten wordt dat alle gedigitaliseerde informatie wel toegankelijk moet blijven, neem als voorbeeld recentelijke bonnetjes-affaire van Opstelten en Teeven. Het hoeft volgens mij dan ook geen uitleg dat er nog een verschil zit tussen je moeder en een organisatie. Tussen effectief en efficiënt zit dan ook nog een groot verschil als je niet eerst je record management op orde maakt voordat je gaat digitaliseren.

De technische invulling doe je op basis van eisen die gesteld worden aangaande de toegankelijkheid en deze wordt trouwens beperkt door oplossingen zoals Active Directory, tenminste als deze niet alleen als een authenticatie systeem gebruikt wordt. Vergeet niet dat het sleutelmanagement binnen een organisatie heel wat complexer ligt dan bij je moeder doordat mensen informatie met elkaar moeten delen. Het doorzoekbaar maken van versleutelde data is (nog) een sprookje en facturen bevatten een heleboel interessante informatie als ik nog eens naar de bonnetjes-affaire kijk;-)

Voor mij is belangrijk dat bij elke overweging in hoeverre ik zelf de regie kan houden over de digitale informatie en als die mijns inziens goed gewaarborgd is.
Vandaar dat ik me destijds ook afgemeld heb voor het EPD en ook niet aan privacyschendingen van o.a. Facebook meewerk. Internetbankieren via de telefoon is m.i. te gevaarlijk en de OV-kaart is voor mij een station te ver.

En het is altijd mogelijk om bij organisaties op te vragen welke gegevens ze over je hebben opgeslagen waarbij je aan mag geven welke informatie niet klopt of je zelfs verwijderd wil hebben.

Wellicht dat er initiatieven zijn van hoeders van privacy om online een digitale weerbaarheidscursus te volgen want dat is onderhand toch wel nodig.

Numoquest : Mijn compagnon rijdt in een oude saab, net als onze premier.

Jan : Je bakker loopt wel een enorm risico door "online" te negeren. Nu zullen de dorpelingen het die man gunnen en zal het geen dikke boterham zijn.

Eijkel : Je bevestigd precies wat ik schrijf. Veel schrijven over dat onze kinderen zo dom zijn, wellicht zal dit voor een bepaalde groep echt zo zijn, de studenten echter die wel interesse hebben en een drive zijn door middel van digitale kennis ofwel Google blijkbaar tot meer in staat dan zonder. Google verandert echt onze geest en zelfs DNA, lees The Shallows van Nicholas Carr eens...

Ewout : de bonnetjes zijn beschikbaar en sneller te vinden dan ooit. Maar na zeven jaar mag ik ze toch echt weggooien voor de fiscus en dat doe ik dan ook braaf. En hoewel ik schrijf over bijvoorbeeld Spotify en mijn moeder, gaat veel van mijn digitaal gewoon op voor iedere organisatie. Met Samba (open source) kan ik heel veel authenticatie systemen koppelen. En met LastPass enterprise deel ik toch versleutelde data en maak ik het ook nog eens doorzoekbaar, vergis je ook niet in de snelheid van deze ontwikkelingen.

Johan: Goede suggestie een weerbaarheidscursus. Helemaal mee eens.

Punt wat ik wil maken is enerzijds dat er zeer veel mogelijk is en dat het ook heel bruikbaar is en dat -of je het wilt of niet- belangrijk is dat je de potentie begrijpt. Voor sommige organisaties is niet alleen het feit dat ze digitaal gaan denken belangrijk, maar ook de snelheid waarmee ze dit zichzelf eigen maken.

Verder was dit gewoon een leuk stuk om te schrijven op de zondagmiddag.


"Google verandert echt onze geest en zelfs DNA" hopelijk geloof je dat zelf niet.
Google is een reklameburo. De zoekmachine een hulpmiddel om profielen te genereren die reklame uiterst gericht op de doelgroep afstemmen.
Daar schuilt een enorm gevaar van verarming. Wanneer je alleen maar voorgeschoteld krijgt wat so wie so past bij jouw profiel, dan mis je een hoop. Net als de van facebook voorgestelde "vrienden" alleen maar passend zijn bij jouw profiel, dat is de ultieme geestelijke armoede.

En de bakker, 5 mensen leven van dat bedrijfsmodel, dat in Oostenrijk zo succesvol is dat er meerdere van dit soort bakkersbedrijven zijn die er goed van leven.

@Henri
Aangezien doorzoeken een vorm van processing is ben ik benieuwd waar je sleutels liggen als je gebruik maakt van Google oplossingen. Oftewel waar ligt de processing als we kijken naar je evangelisme voor de cloud. Verder had ik al aangegeven dat authenticatie niet voldoende is als we kijken naar toegankelijkheid van de informatie, lees betreffende Samba nog even mijn laatste opinie.

Betreffende je opmerking over de potentie van digitalisering wijs ik met mijn reactie enkel op de keerzijde van de medaille. Hoorde vanavond een opmerkelijke uitleg van 'bonnetjes-affaire' van onze minster van Justitie, de wetgever houdt zichzelf blijkbaar niet aan de wet. Betreffende Google is het weghalen van een link niet genoeg om te voldoen aan de wet. Hetzelfde geldt trouwens voor het digitaal verwijderen, als je de schijf niet overschrijft dan blijft de informatie gewoon leesbaar.

@Jan van Leeuwen: "zoekmachine een hulpmiddel om profielen te genereren die reklame uiterst gericht op de doelgroep afstemmen."

Erger dan dat, wij zijn het trainingsmechanisme van een AI: http://www.wired.com/2014/10/future-of-artificial-intelligence/

Jan, Google gebruik ik overigens als synoniem voor zoeken op het internet. Google veranderd niet je DNA, hoewel je DNA zeker niet zo statisch is als mensen denken. Ook de manier waarop je brein werkt verandert of lijkt te veranderen door het gebruik van zoekmachines. Er zijn genoeg zoekmachines die niet je eerdere zoektermen meenemen, dus je wijkt af van de kern.

Overigens koop ik graag bij lokale winkels in plaats van de grote ketens, helaas wint gemak het ook vaak en besteed ik veel geld online.

Ik zeg niet dat digitalisering goed is en dat je het moet doen, ik zeg alleen dat digitalisering nog veel verder gaat en uiteraard als je een krant lezen heerlijk vind moet je dat vooral blijven doen. Als organisatie moet je echter wel vooruit kijken en nadenken over de impact van digitalisering.

Ewout, er zijn initiatieven om emails end-to-end te versleutelen. Het nadeel daarvan is wel dat je even zoeken door je email archief vooralsnog gedaan wordt op de client. Toch zijn er echt al initiatieven die ook dit probleem tackelen. Overigens vind ik het niet vervelend om sleutels voor de versleuteling bij Google neer te leggen. Ik vertrouw op hun procedures goed met mijn gegevens om te gaan. Dat de VS overheid er anders over denkt is vervelend, maar goed, daar wordt aan gewerkt. De golden days van unlimited access verdwijnen snel.

Niettemin raak je punten waar je over na moet denken. Ieder moet een risico analyse maken. En overigens digitaliseren kun je uiteraard ook zelf op eigen ijzer, ben momenteel ook met een project bezig wat volledig op eigen ijzer ontwikkelt word en dat is prima, het vergt wat meer van de mensen en kost wat meer tijd en je moet zelf je security helemaal op orde krijgen.

Henri, waarop baseer je deze uitspraak "je DNA zeker niet zo statisch is als mensen denken"?

Zoals je weet heb ik ooit medicijnen gestudeerd en je DNA, dat ben jij, heel statisch. Welke delen van het genoom worden "uitgelezen" kan veranderen maar niet je DNA, en nu even op de knop "opslaan" klikken.

http://genetics.thetech.org/original_news/news91
http://biology.stackexchange.com/questions/10710/does-our-dna-change-during-our-lives
http://www.naturalnews.com/042157_DNA_transformation_science_epigenetics.html

De eerste drie links op onze vriend Google...

*bonkt met hoofd op tafel*

Henri,
Overwegende dat je eerst wat roept over inefficiëntie van e-mail (waar ik het mee eens ben) en later daar weer op terugkomt door met 'digitale briefgeheim' oplossingen te komen welke juist problematisch zijn als we het over archivering gaan hebben doet me vermoeden dat je wel de klok hebt horen luiden maar nog niet weet waar de klepel hangt. Waar je de wijsheid vandaan haalt dat de VS het 'briefgeheim' van buitenlanders respecteert is me een raadsel, er staat tenslotte iets heel anders in de FISA-act hierover.

Dat VS als antwoord op groeiende probleem van identiteitsdiefstal middels wetgeving wat aan dit probleem doet door eisen te stellen aan de opslag Personal Identifiable Information (PII) heeft dus maar een beperkte scope. ENISA heeft als Europese tegenhanger van NIST nog een behoorlijke slag te maken want hoewel Flopstelten weg is liggen er nog wat 'onopgeloste' misdaden betreffende onze BSN, vergelijkbaar met Social Security Number in de VS en de root cause van groeiende problemen met identiteitsdiefstal.

Let wel dat dit geen technische vragen zijn maar maatschappelijke annex organisatorische omdat het bijvoorbeeld opmerkelijk is dat je vroeger WOB verzoek via e-mail kon doen maar je tegenwoordig bij de meeste gemeenten deze weer ouderwets met kroontjespen moet schrijven en voldoende gefrankeerd via de post versturen. De efficiëntie van e-mail is dus betrekkelijk en omsmeden van zwaarden tot ploegscharen in explosief gegroeide berg aan ongestructureerde data zorgt ervoor dat de 'native' EDP-auditor weer terugkeert met de Privacy Impact Assessment. Tussen zeggen en werkelijk doen zit met het gemak van de digitalisering nog weleens een gapend gat want hoeveel Personal Identifiable Information staat er in alle individuele mailboxes?

Betreffende opmerking over DNA is het aardig om te weten dat de enige zekerheid over 'buitenspel' gezette jihadisten blijkbaar alleen op deze manier verkregen kan worden:

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/29/om-wil-dna-van-gedode-jihadisten/

Lezen is moeilijk . .

"These differences aren't in the famous A, T, C, and G's of DNA"

Het DNA verandert niet.

Het uitlezen van het genoom verandert.

Principe:

DNA -> uitlezen -> RNA -> Eiwit/Enzym

En:"participants were able to change DNA with positive mental states."
is klinklare nonsens.

Ik had je basiskennis van biologie hoger geschat.
Je kunt niet alles geloven wat in internet geschreven is.

Jan, ik weet niet beter dat DNA onveranderlijk is, nu lees ik op meerdere plekken dat dit niet zo is, interessante materie, verders mijn vak niet, toch lees ik echt dat DNA verandert, wat moet ik nu geloven? Wat ik van biologie weet is hoe kinderen gemaakt worden.

Ewout, email heeft vele nadelen, maar één heel groot voordeel wat een hoop compenseert: het is generiek. Overigens geef ik een voorbeeld van versleuteling zonder vertrouwen in de email provider, ik zeg niet dat ik het mooi vind of wil gaan gebruiken, alleen dat het er is.

Ook over het briefgeheim; hier is een onderscheid tussen de Amerikaanse overheid die in de basis buitenlandse burgers geen briefgeheim verleent en een Amerikaanse organisatie die zegt dat wel te doen.

Het is niet aan mij om te vertellen wat je *moet* doen, ik leg alleen de mogelijkheden voor.

Tja dat gemeenten weer pen en papier vereisen is gewoon een truucje om de WOB aanvragen te beperken. Een email is namelijk snel verstuurd (hey! Dat klinkt dat toch wel degelijk efficient vanuit een verstuurders oogpunt).

Kijk, we kunnen hier nog lang en kort over praten, het is opinie. Ik ben gek op digitaal en als digitaal mijn hamer is, zie ik in alles een spijker :-)

Ben gewoon gek op mijn vak en politiek bederft het weliswaar, maar roeit het zeker niet uit. Ik denk ik mogelijkheden, jij in beperkingen, als we dat bij elkaar optellen komen we misschien tot een geoptimaliseerde oplossing die werkbaar en acceptabel "veilig" is.

Henri,

Ik heb in mijn kennissenkring nogal wat studenten zitten.
Van hen die ik vakinhoudelijk respecteer geld zonder uitzondering dat zij hun vakkennis op eigen initiatief hebben weten te behalen.
Bij studenten waar jij het over hebt denk ik overigens vooral aan aan academisch onderwijs waar het 'jong talent' iha een HBO opleiding (of wat daar voor doorgaat) heeft gedaan.

Slimmer worden ze ongetwijfeld, zeer zeker als ze bereid zijn wat moeite te doen.
Vakkundiger is werkelijk afhankelijk van hoe ze zich na hun studie instellen.
Eens een keer helemaal uit de comfort zone gaan en een ander vakgebied uitdiepen.
Het is echt niet zo dat ik slimmer ben als een ander (anders was ik nu directeur bij een bank),
ik ben wel altijd bezig geweest met nieuwe dingen proberen eigen te maken, en ik zie soortgelijk gedrag bij de mensen waaraan ik net verwees.

Ik ben (zoals ongetwijfeld bekend) techneut en daarmee geintereseerd in technologische ontwikkelingen.
Dit wil niet zeggen dat ik me totaal overgeef aan de massamedia en aanverwante digitale gadgets.
Sure ik heb een slimme telefoon, wat een ontzettend rotding, en altijd de batterij leeg.
Mijn oude Nokia doet het een hele week op een lading.

Recentelijk vroeg een vriend aan mij 'heb jij geen whatsapp en waarom niet want het is heel handig, kun je groepen maken en zo'
Ik 'Heb jij irc, heel handig werkt op elk device en je wordt niet lastig gevallen door lui waar je niet op zit te wachten geen opdringerige reclame en het werkt iha ook nog eens als een IQ-filter' (en daarmee bedoelde ik niet speciaal iets met complexe rekenmethodes)

Maar op een zeker punt heb je wel gelijk
Met de vakkennis die ik heb ben ik liever een fossiel met veel sociale contacten dan
een turbotaal blatende hipster die continu met zijn slimfoon zit te klieren.

Sorry Henri,
Belangrijkste nog vergeten.

'Leuk artikel' dan dan weer wel ;)

Verbazingwekkend hoe we aan Henri kunnen zien welke invloed het internet heeft.
Bronnen van informatie kontroleren wordt niet meer gedaan en zo komen vreemde ideeen als DNA die zich verandert in de wereld.
Vooral in het amerkaanse segment vindt je veel onzin, hoe kan het ook anders in een land waar zo 50% "creationist" geloven in de schepping van de wereld voor 6000 jaar.

Of je inderdaad digitaler bent dan een 'native' boeit een echte native natuurlijk niet. Daarvoor is digitaal al zo gewoon, dat er geen reden is om te gaan discussiëren wie nou het allerdigitaalst is.
Ik ben het met je eens dat vrijwel alles tegenwoordig digitaal kan. Of: zou kunnen. Want in ons landje, dat we zo graag innovatief noemen, zijn er nog flink wat digitale achterstandsgebieden. Waar je met een voorkeur voor digitaal dus mooi last van hebt. Dat het zo lang duurde voor het digitale concertkaartje geaccepteerd ging worden zegt al het nodige. Dat je in 2015, als je wilt stemmen, verplicht bent om dit achter een gordijntje met een potlood op een grote lap papier te doen vind ik ook een aanfluiting (prima als je het wilt, maar laat mij even met DigiD inloggen en een vinkje zetten).
Wat mij betreft een lekker verfrissend stuk. Dat er naar aanleiding daarvan weer ritsen maar'en en waarschuwingen volgen verbaast me niet (meer).

@Ad
Kleinigheidje maar stemmen wordt bij wet anoniem gedaan, denk dat daar dus geen sprake meer van is als DigID gekoppeld wordt aan keus. En de stemcomputer was aantoonbaar fraudeleus, het hoe en wat weet ik uit eerste hand en betreffende nieuwe idee om stem te scannen lijkt ons in een eindeloze loop te brengen van roekeloze digitalisering.

Best lachen natuurlijk dat Poetin straks een dikke neus kan maken naar ons als waarnemers verkiezingsfraude constateren. Het wegwuiven van de waarschuwingen is dus pas een aanfluiting als ik overweeg dat het vertrouwen van de burger in digitale diensten van de overheid ondertussen op het niveau is gekomen waar de Elfsteden commissie bijeenkomt.

@Ewout: stemmen moet anoniem, prima. Dan log je in met DigiD en wordt er alleen gelogd DAT een BSN heeft gestemd maar niet WAT er is gestemd. Is dat heel anders dan dat er nu iemand bibberend met een pen een naam aanvinkt op een lange lijst met namen. Ik weet zeker dat het digitaal betrouwbaarder verloopt.
Ik heb zo'n vermoeden dat de auteur lol heeft dat wij nu nav zijn artikel precies in zo'n discussie zijn beland waar hij het over heeft...

@Ad Stemmen anoniem is meer dan prima, dat is nu net de crux volgens mij vanhet stemmen, je stemt anoniem, alleen dat je gestemd hebt wordt geregistreerd. Ik weet niet waarom digitaal betrouwbaarder verloopt dan zul je toch hele harde garanties moeten hebben dat BSN of DIGID niet op een of mandere manier aan de stemmer en zijn stem gelinkt wordt. Lijkt me nog een klus, harde garanties geven voor het functioneren van de de electronica en de software. Nee, lekker makkelijk, rood potlood helemaal niets mis mee ik vind het wel wat hebben ook. Ook al zou het wel hele leuke gegevens opleveren denk ik.

Dit verhaal deed me een beetje denken aan de reclame over 'Digitaal' van BNR.

En ook die beheerder die in de film "Hackers" (1995) waar de beheerder nadat hij met een skateboard de technische ruimte is ingereden een papier in zijn hand gedrukt krijgt waarbij hij zegt "Ugggh.. Hardcopy!" :)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-16T10:20:00.000Z Henri Koppen