Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wie word jij als de stroom uitvalt?

Dit artikel delen:

Computable Expert

Andre Salomons
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Loopbaan.

Eens in de zoveel tijd gebeurt er iets dat je bij de strot grijpt. Een ingrijpende gebeurtenis dus. Het overkwam mij recentelijk. Wat gebeurt er met je als er geen water meer uit de kraan komt, je dus geen koffie meer hebt, de wc niet meer doorspoelt er geen eten meer te krijgen is? Je Wifi geeft geen signaal meer, je Ipad werkt tot de batterij leeg is en er geen verschil meer is tussen cloud en on-premise? En je moet nog miljoenen regels code controleren op onrechtmatigheden.

Wat is stroom? Het komt uit het stopcontact en is er altijd zou een definitie kunnen zijn. Of, zoals DELTA op zijn website zegt: Onder stroom verstaan we de verplaatsing van elektrische lading door bewegende elektronen. Maar wat als er geen stroom is? Er zijn zoveel die je niet meer kunt zonder stroom, het is gewoon beangstigend als je erover nadenkt. Water uit de kraan is er altijd, ik heb er nooit bij stilgestaan dat er een elektrisch aangedreven pomp voor nodig is om het water bij mij te krijgen. Geen stroom is dus geen water en dat betekent gewoon dat er geen koffie is. Wassen en scheren en toilet doorspoelen vallen dan ook subiet af, je gaat gegarandeerd stinken…. Je zult altijd zien dat de stroom wegvalt op het moment dat je accu bijna leeg is, je UPS blijkt te falen en je zelf geen noodaggregaat hebt. Programmeren, testen, bugs zoeken of code uitpluizen kun je dus wel vergeten. Router of Ipad, gooi die maar weg, onbruikbaar zou ik zeggen.

Alles wordt gelijk

Zonder stroom worden Cloud en on premise software gelijk, ze werken geen van beide meer, waarmee een veel gestelde vraag van Cloud-sceptici ook is beantwoord, “wat gebeurt er als de stroom uitvalt? Zonder stroom geen voedsel. Slachtlijnen werken niet meer. Mengmachines werken niet. Melk kan niet worden overgepompt. En voorraden kunnen niet meer worden verplaatst omdat vervoer niet meer kan plaatsvinden. Mensen die een oorlog hebben meegemaakt, weten dat ze hiermee moeten leren omgaan.

Risico beheersing en testen

Als jij de gelukkige bent die bij de energiecentrale werkt als ICT’er en de miljoenen regels SCADA- code moet doorzoeken op onregelmatigheden die de langdurige stroomuitval hebben veroorzaakt, dan spoken er toch wel een aantal zaken door je hoofd. Wat zou het eerste zijn wat in je opkomt als je al die regels moet doorlopen? Hebben de testers zitten slapen, had ik moeten kijken naar zwarte zwanen zoals onze risk manager vaak zegt, of ben je overtuigd dat jij en je collega’s alles goed hebben gedaan. Ik denk dat je onder deze immense druk zult ervaren dat je dingen zal doen die je nooit van jezelf verwacht hebt, misschien wordt jij wel een plunderaar, of maak je op een andere manier misbruik van de situatie. Maar het kan ook zijn dat je in verzet komt.

Wat was de trigger voor dit blog?

Dat was een briljant geschreven thriller die in ruim 550 pagina’s de lezer pakt en meesleurt in een achtbaanrit waarin concerns als EOn, Essent achteloos moeten toezien hoe de stroom in Europa langdurig wegvalt. Op schitterende wijze worden begrippen als social media, white hat en black hat hacker in het verhaal verweven. Je wordt meegezogen in een wereld zonder elektriciteit, alles staat op zijn kop. Kortom de gehele samenleving zoals wij die nu kennen, komt tot stilstand…. En de oerinstincten van mensen komen weer boven. Vechten om eten, plunderingen van supermarkten, diefstal van goederen, het slechte komt eer in de mens boven

Hoe loopt dat af?

Om eerlijk te zijn, weet ik dat niet, want ik schrijf dit, terwijl ik op 100 pagina’s van het einde ben van Black Out van Marc Elsberg. Dus als je wilt weten hoe het afloopt….

Lichtpuntje

Als de stroom uitvalt en je niet meer kunt werken en overdag voldoende licht hebt om te lezen, dan weet je wat je te doen staat.

Vragen, vragen en nog eens vragen....

Vertel eens wat het met jou zou doen? Welk type mens zou bezit nemen van jou? Wie zou jij worden? De plunderaar op zoek naar voedsel, de anarchist die de stroomstoring toejuicht, de onderzoeker, de white hat hacker die de overheid zal steunen? Het spookte mij allemaal door het hoofd, persoonlijk zou ik voor de rol van de white hat hacker opteren. Hoe zou jij reageren? Had jij als ICT expert kunnen voorzien wat er zou kunnen gebeuren en had je dan ingegrepen of ……….?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Andre'

Ik ben van oorsprong electronicus (een ICT opleiding bestond dertig jaar geleden nog niet, en met de kennis van nu zou ik daar ook nooit aan beginen), heb mij verder nog een flink aantal jaren in de luchtvaart verdienstelijk gemaakt voor ik als ICT-held aan de slag ging.
In mijn vrije tijd heb ik vroeger veel aan antieke auto's gesleuteld, speel een aantal muziek instrumenten, en word (God knows why) nogal eens gezien als raadsman of psycholoog.

Een ding is zeker, ook zonder electriciteit hoef ik mij niet te vervelen !

Beste André, ik vermoed dat ik me ook niet zou vervelen zonder electriciteit, gelukkig kan ik met een sleutel mijn huis in en uit, dus kan ik heerlijk in de tuin werken en genieten van de natuur. Daarnaast heb ik nog een aantal echte boeken liggen die ik nog wil lezen, dus geen probleem.
Ik denk dat het goed is als we een dagje zonder electriciteit zouden leven.
Mooi artikel

André,

jouw verhaal triggert me om te denken over hoe we dit vroeger deden. (voor mijn tijd). Water uit de kraan en stroom uit het stopcontact is tegenwoordig normaalste zaak van de wereld. We zeggen dan ook tegen onze klanten dat ze zelf geen waterzuiveringsinstallatie moeten aanleggen, maar net als water uit de kraan cloud diensten bij ons (leverancier) af moeten nemen.
Enorm tegengesteld is dat we wel zonnepanelen op ons dak leggen om energiekosten te besparen, maar waarom kan onze stroomleverancier dat niet (beter)? Ik zie het gebeuren dat we over een paar jaar allemaal accu's thuis hebben staan om die opgevangen stroom op te slaan in geval dat we zonder komen en of geen energie belasting te hoeven betalen over de teruggave van energie. Komt dat varken straks ook weer in de schuur te staan? En dat moestuintje? Denk daar maar eens over na.

Om terug te komen op jouw vraag zal ik me zeker goed kunnen vermaken zonder stroom. Een van mijn hobby's is vissen en dat kan dan meteen in onze primaire levensbehoefte voorzien ;) Ik weet niet welke rol ik zou aannemen.

Het is grappig te zien dat je personages als plunderaars, anarchisten en white hat hackers als voorbeeld voor rollen gebruikt als de stroom uitvalt. Ik denk dat die rollen er ook zijn als de stroom aan staat (en niet alleen in de IT). Maar even serieus. De wereld zal stilstaan zonder electriciteit en het verwonderd mij nog steeds dat als er een kabelbreuk is of een electriciteitshuisje tot ontploffing komt, de impact heel groot is. Gewoon griezelig.

Op de vraag: "Wie word jij als de stroom uitvalt".
Antwoord: nix meer als dat ik nu ben, als bij ons de stroom uitvalt zal deze ook wel bij de concurrentie uitvallen.
Kortom, volgens mijn werkgever blijft alles gelijk.

Andre,

Als de stroom uitvalt heb je inderdaad tijd om een boek te lezen, ouderwets van papier.

Zonder stroom? Heb ik een heel groot probleem :)

@ Andre,

de kans is vele malen groter dat IP connectie hiet goed functioneert, of uitvalt, dan dat de stroom uitvalt. Tot nu toe zijn de meeste gevolgen van de IP uitval nog wel te overzien, maar dat is aan het veranderen door de toenemende integratie van IP- devices in keuze en beslisprocessen. Tegelijkertijd worden namelijk de "oude" processen afgeschaft, of buiten werking gesteld. Daardoor is er ook geen weg terug ook meer.

Andre,
In dat geval............... ik zal intens genieten van de stilte in de wereld(geen nieuws, geen internet, geen auto`s, geen beursberichten etc)
Als ik me verveel dan fiets ik met 2x blikjes Cola naar Henri toe (hij woont in een andere stad dan waar ik woon) om met hem face to face over Cloud te discusseren. En ik hoop dat we er uitkomen voordat de stroom weer beschikbaar is want anders moeten we onze discussie verder op deze site voortzetten :-)

Onvoorstelbaar, een CIO - je mag aannemen met een aardige opleiding, alhoewel de zwaartekracht ontbreekt op veel plaatsen als je ziet wie op welke stoel zit.
Denken bljkbaar nog steeds aan de oorspronkelijk functie van een watertoren in het midden van de vorige eeuw, onvoorstelbaar!
Wat pretenderen deze heren - een leven lang leren (alleen voor hun ondergeschikten blijkbaar).

De stelling op zich is wel interessant van André alleen uiteindelijk dat labelen dan weer niet. Ik kan me de gedachte wel voorstellen omdat collega's en ik in het verleden verschillende malen te maken hebben gehad met dergelijke omstandigheden, zowel thuis als bij de opdrachtgever.

Wat mij verbaasde, telkens weer, was de totale paniek die dan uit breekt en je krijgt ook te maken met verschillende scenario's. Dat kan verschillen tot regelrecht paniek waarbij de beveiliging je sommeert het gebouw onmiddellijk te verlaten tot mensen die zich geroepen voelen om plots een crisis regie team te formeren en dan bij elkaar gaan zitten om zaken allereerst ...... te benoemen. Dan heb ik het in beide gevallen over 'Non - IT-ers'.

In het eerste geval escaleerde het behoorlijk omdat een beveiliger in de eerste plaats niet tegen gesproken wil worden terwijl je hem in gewone bewoordingen probeert duidelijk te maken dat het bijzonder raadzaam is, alle afdelingen af te lopen en overal netjes de stekkers uit te trekken. Plots krijg je een domme nietsbegrijpende blik en kun je uitleggen wat de gevolgen zijn wat piekbelasting kan doen met apparatuur die dan gewoon nog aan staat.

In het tweede geval was een bladeserver van meer dan negen jaar oud de boosdoener. Een gisse techneut van de IT diensten leverancier had daar al een paar maal iets over geroepen maar klaarblijkelijk vond niemand het urgent genoeg daar iets mee te doen. Dat gebeurd dan wel als er om ongeveer 13:00 uur ruim driehonderd v/m niet meer beschikken over netwerk en besluiten maar naar huis te druppelen. Een hele eenvoudige vraag aan de techneut leerde dat er in hetzelfde rack een cold spare hing, ook al aardig op leeftijd maar voldoende genoeg om te functioneren. Binnen vijf minuten was de situatie opgelost en dan loop je de crisis kamer binnen om 'het even te melden...' De eerste reactie? 'Oh, heren, we hebben te maken met een nieuw feit....' Ik heb alles later in een email uit de doeken gedaan en gerapporteerd en als ik het goed heb, hangen er in het land nog een aantal van die dingen.... wachtend op ....

Het is in de IT zeer eenvoudig. Je kun zaken bijzonder goed inregelen. IT als materie is daar bijzonder geschikt voor. Als je ergens iets vergeet, of iets denkt te doen wat tegen de wetmatigheden in gaat, krijg je dat gewoon voor je kiezen. Dat is IT. Jammer genoeg lopen er nog heel veel mensen rond binnen de IT die van die wetmatigheden nog nooit hebben gehoord. Jammer, want het brengt ons die heerlijke en smeuige incidenten zoals diginotar, KPN vs een hackertje of de Brand van Vodafone, om over de rest van de tenenkrommende voorbeelden maar niet te spreken.

Als de stroom wegvalt, eet dan zo snel mogelijk je koelkast leeg. Begin pannen vast klaar te zetten in de keuken voor wanneer het zover is dat het vlees of andere etenswaar is gesmolten. Wandel desnoods nog even naar de super voor extra kruiden.... Bereid jezelf voor met wat boeken met .... Hoe bak ik een.... en heb vervolgens een hele hoop plezier.

Ik bewaar nog wel eens wat en ik ben in het blije bezit van een aantal oude typemachines. Ik trek dan nog een biertje over en denk dan eens bij mezelf waar mijn volgende artikel over zou kunnen gaan.

Vast wel een real time voorbeeld over hoe automatiseren uiteindelijk beschamend het tegengestelde oplevert terwijl het juist moet besparen. Wat zullen de criticasters weer wat over mij te zeiken hebben maar.... veel dingen kun je uiteindelijk gewoon aan zien komen. Ik ga met een stoeltje en dat biertje rustig buiten zitten en genieten van het gekrakeel en paniek van al dat volk dat niet eens meer notie heeft hoe een beetje voor jezelf te zorgen als ...... tja .... In elk geval kun je mij wat dit betreft niet labelen André.

Maar, dank voor deze leuke aandrager.

Hey Reza,

Goed idee :-) I Like!

Was net weer bezig een boom over de cloud op te zetten, haha.

@Henri

Een boom opzetten over de cloud doe je het beste in een café. Ze moeten dan alleen geen Oranjeboom schenken want daar krijg ik hoofdpijn van;-)

Als de stroom echt uitvalt, komen we er uiteindelijk achter wat het betekent om natuurlijke hulpbronnen vrijwel uitgeput te hebben, wat de prijs is van overbevolking in dit deel van de wereld en hoe weinig zinvol materialisme feitelijk is.
Goed beschouwd zou je eigenlijk moeten wensen dat het gebeurt.

Inmiddels weet ik hoe het verhaal eindigt. De "stroomstoring" duurt behoorlijk lang en er gebeuren dingen die je niet voor mogelijk houdt. Heb je toch tijd over als de stroom wel beschikbaar is, dan kan ik je het boek van harte aanbevelen. Black out van Marc Elsberg. White hat, black hat, you name it...........gewoon lezen.

@Andre: Lezen, hoe wil je dat dan doen op je tablet?
Jij was het toch die zo'n grote tablet aanhanger was, of vergis ik me.
Neemt niet weg dat lezen zonder licht ook niet veel wordt.
Of ben je overdag thuis?

@Jurgen,ik heb met genoegen in 1 weekend het boek gelezen. Ik geef toe ouderwets, maar het kan, 16 uur om 600 pagina's te lezen. Is toch te doen of niet?

@Andre
Mijn meisje en ik doen het huishouden samen.
Derhalve heb ik naast mijn studie geen tijd om in 1 weekend 16 uur vrij te maken om een boek te lezen.
Door de weeks kan ik het helemaal vergeten, daar ik dan 's avonds druk ben. Ik zal eens vragen aan mijn werkgever, wellicht mag het tijdens werktijd - beetje werkgever moet daar toch begrip voor kunnen opbrengen, niet?

Als de stroom dan toch moet uitvallen zal dat niet zoveel uitmaken.
Schiet me ineens te binnen, doe dit dan in vakantie-tijd. Als ik erover zou gaan zou ik het wel weten. ;-D
Goed goan!

@Jurgen

Lezen is nog niet synoniem aan leren, het begrijpen van de boodschap of snappen van de materie. Waar het in mijn opinie hier om gaat is of we in staat zijn om terug te gaan naar de basis. Oftewel heb je voldoende aanpassingsvermogen, creativiteit en ervaring om je in de situatie te schikken?

Maar klaarblijkelijk heb je het k(r)amperen op kosten van Hare Majesteit gemist om te begrijpen dat technologie een voordeel geeft maar ons ook afhankelijk (en kwetsbaar) maakt. Dus als je geen tijd hebt om 600 pagina's door te ploeteren raad ik je aan om in elke geval een paar minuten te steken in deze presentatie:

http://www.slideshare.net/SOURCEConference/ian-iftach-amit-cybercrimewar-connecting-the-dots

@Ewout, mag hopen dat dit Wederom een grap is.

@Numoquest, mooie voorbeelden van ontreddering en ontbreken van kennis. Ik denk dat je het volledige verhaal ook "moet" lezen, dat sluit zeker aan op jouw schets.

We kijken er nu nog tegenaan vanuit een luie stoel... Het punt is dat als langdurig geen stroom voorhanden is...dan ben ik genoodzaakt op zoek te moeten gaan naar water en eten. Leven als een nomad lijkt me eerder als je niks meer hebt...als al het eten op is...dan moet je wel...en ik verwacht dat als de nood nijpender is, dat ik dan ineens mijn buurman niet meer ga vertrouwen...stressvoller leef... Als ww3 uitbreekt en je mocht het overleven.,,dan is bovenstaande mischien helemaal niet gek. Denk dat het goed is om fysiek sterk te zijn. Weten wat je wil,,.. Vraag me zelfs af of een draagbare zonnecollector bijdraagt in iets wat een verrijking van je leven wordt...

Denk dat de aansteker zon beetje het belangrijkste wordt met wat je nodig hebt. Net als een spiritusbrander, je kampeer uitrusting...goed schoeisel...en bescherming tegen weersinvloeden..

Vind het niet eens raar om hierop te anticiperen, je weet het immers maar nooit...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-07T10:42:00.000Z Andre Salomons
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.