Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Decimale datum gaat eeuwig mee

2000-probleem komt door idiote kalender-indeling

"Waarom blijven we sukkelen met die twaalf maanden, die 28, 29, 30 of 31 dagen per maand, en die zeven dagen per week", vraagt Hans Rutgers zich af. Invoering van een decimale datum kan veel problemen definitief oplossen.

Volgens Martin Healey bestaat er een '2000-probleem' en gaat het voornamelijk om 'code opschonen' en 'data opschonen' (Volg de Ansi-regels voor 2000, 12 juli 1996). Met data bedoelt hij dan een databank. Echter, het 2000-probleem is volgens mij wat meer omvattend dan dat, en ik wil iets toevoegen aan de twee artikelen die reeds verschenen zijn over dit onderwerp in de Computable van 12 juli.
Vroeger bestond er eigenlijk geen probleem, omdat men de datum met een aanhalingsteken begon. Men schreef 21 juli als: 21-7-'96. Dankzij 'moderne' invloeden, zoals de komst van de computer, heeft men die apostrophe laten vallen en is men 21-7-96 gaan schrijven. Daar begint het probleem.
Terzijde: Healey representeert de volledige datum in zijn column met 'jjjjmmdd', maar dat is niet geheel correct. Het is 'ccjjmmdd', waarbij 'cc' voor de eeuw staat. De 'jj' loopt van 00 tot 99.
Iedereen begrijpt 21-7-96. Ook 960721, nodig voor het rekenen met en sorteren op datums, is herkenbaar. Straks wordt dat 21-7-00. Is dat leesbaar? We zullen eraan moeten wennen. Bij het rekenen en sorteren zullen 000721 en 960721 onvergelijkbaar zijn zonder de eeuw-indicatie.
Nog leuker wordt het voor de gebruiker als hij op zijn beeldscherm kijkt. De kans bestaat dat de datum met leading zero suppress wordt afgebeeld. Hij krijgt dan ___721 of zelfs 721___, al naar gelang de overige attributen.

Dagen-na-creatie

Het zal dus nodig zijn om de datumvelden op de schermen te vergroten met twee digits! De meeste schermen staan vaak vol, dus de kans is groot dat het scherm opnieuw ontworpen moet worden. Velden zullen van plaats moeten veranderen, of het scherm moet in twee schermen worden opgesplitst. Aspecten van transactieschermen als ergonomie en ontwerp zullen dus onvermijdelijk een rol gaan spelen bij het oplossen van het 2000-probleem en voor oponthoud zorgen. Is Healey de beeldschermen vergeten?
Een alternatief voor het vergroten van datumvelden kan het werken met relatieve datums zijn. De meeste gegevens staan immers niet alleen, maar komen in een groep voor, met een onderling verband. Denk aan de datum waarop een aanvraag voor iets binnenkomt en vervolgens een dossier wordt geopend. Alle datums daarna worden tot nu toe in absolute vorm genoteerd. Waarom is notatie in een 'dagen-na-creatie dossier' niet gebruikelijk? Men zou dan met veel kleinere velden kunnen volstaan.
Niemand doet dit, en dat komt door onze idiote kalender-indeling. Waarom voeren we niet een decimale datum in? Dus gewoon 999,999; het is vandaag toevallig de 720.000-ste dag NC. Waarom blijven we sukkelen met die twaalf maanden, die 28, 29, 30 of 31 dagen per maand, en die zeven dagen per week? Let's go metric!
Hans Rutgers, automatiseringsadviseur

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-09T00:00:00.000Z Hans Rutgers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.