Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Date onbegrepen

Max Schoenmakers heeft het niet helemaal begrepen, stelt Lex de Haan.

Volgens Schoenmakers is het belangrijkste bezwaar van Chris Date tegen SQL dat de taal onleesbaar is ('SQL-passie', Computable, 27 mei 2005). Dat is beslist onwaar; iedereen die Date een beetje kent weet dat hij op zijn minst twee veel grotere bezwaren heeft tegen SQL: duplicaatrijen en 'null values'.
Als Schoenmakers vindt dat SQL enorm compact is, kan ik wel wat draken van SQL-statements produceren die tientallen tot honderden regels beslaan. 'Even doorbijten' is dan beslist niet toereikend om te begrijpen wat die statements doen, laat staan om te beoordelen of ze correct zijn. Bovendien suggereert Schoenmakers dat Date wellicht behoort tot de categorie van ex-programmeurs die zich hebben laten weglokken door het grote geld. Niets is minder waar; Date heeft zijn hele professionele leven in dienst gesteld van het onderzoek op het gebied van het relationele model.
Ik raad Schoenmakers aan om Date's nieuwe boek aan te schaffen: Database Indepth - Relational Theory for Practitioners, vorige maand uitgegeven door O'Reilly (zie http://www.oreilly.com/catalog/databaseid/). Dat geeft precies aan waar de schoen wringt met de taal SQL.

 
Lex de Haan, Natural Join

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-17T00:00:00.000Z Lex de Haan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.