Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mona Keijzer en het belang van zeekabels

Computable Expert

ir. Fred Hage
Director, VIRTUAL RELEASE. Expert van Computable voor het topic Digital Innovation.

Al een paar maal besteedde ook Computable aandacht aan de internationale zeekabels, die de backbone van internet vormen en hun belang voor Nederland. Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK kreeg er de afgelopen tijd regelmatig vragen over vanuit de Tweede Kamer, maar reageerde aanvankelijk verbaasd, omdat een rapport uit 2018 aangaf dat er geen capaciteitstekort was of binnenkort zou dreigen te ontstaan.

In Computable verschenen er over dit onderwerp artikelen op 12 maart, 19 mei en 18 juni. In het laatstgenoemde bericht werd verteld dat op 11 juni dit jaar de staatssecretaris eindelijk toegaf er ook eens met andere ogen naar te kijken, met de woorden ‘Ik snap niet wat het probleem is, maar wil er weleens een gesprek over hebben’. Uit een brief aan de Tweede Kamer van 23 oktober blijkt dat ze nu een diffuus beeld heeft gekregen uit de gesprekken die EZK is aangegaan met ‘marktpartijen’. Ze zegt niet wie dat allemaal zijn, maar rept in haar brief over partijen met grote datacenters en met kleinere datacenters.

Er klinkt in de mededelingen aan de Kamer een opgeluchte toon, dat er niet om cofinanciering werd gevraagd. De minister kan zich bij haar toezeggingen beperken tot het wenselijk achten van een goed investeringsklimaat, verwijzen naar een investeringsagentschap en er op wijzen dat er ‘ruimte blijft voor nieuwe zeekabels en dit is ook opgenomen in de Nationale Omgevingsvisie die door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Kamer is gestuurd’. Deze visie zal in het Noordzee-programma verder worden uitgewerkt.

Steeds belangrijker

En dat laatste is natuurlijk prima, al had het wel wat eerder gemogen, structurele beleidsaandacht voor de ict-voorzieningen op de Noordzee. Tennet legt tussen nu en 2030 nog diverse stroomkabels aan, waar ook glasvezels mee naar land lopen, zoals nu al bij Windpark Borsele het geval is.

Bij het Offshore Expertise Centrum van Rijkswaterstaat (OEC) in Stellendam zien we steeds meer activiteiten, die er op wijzen dat er parallel aan de energiehubs die Tennet en de waterstoflobby op de Noordzee overwegen, nu ook connectiviteit-hubs worden gepland voor edge-computing. Hiermee kunnen dan ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie (ai)-toepassingen ook op zee mogelijk worden. En dat er over tien jaar volledige dekking met draadloze connectiviteit van het Nederlandse Continentaal Plat (NCP) is te bereiken, waardoor Nederland naast ai op zee ook met innovaties als smartshipping, inzet van drones en de end-to-end-digitalisering van logistieke transportketens voorop kan gaan lopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Door allerlei militaire organisaties wordt ook aangegeven dat internetconnecties (o.a. zeekabels) goed bewaakt moeten worden maar het lijkt mij dat als er voldoende redundancy is (minstens 3 x) er geen dergelijk securityprobleem bestaat. Als een verbinding gesaboteerd wordt zal het (via bijv. spanning tree) in split second worden overgenomen door andere connecties. Een glasvezelkabel kan ook niet worden afgetakt zonder dat dit opvalt. Ik kan me voorstellen dat militairen dit niet helemaal door hebben of dat ze hun eigen job belangrijk vinden maar onze infrastructuur is veilig mits de redundancy in orde is en deze goed wordt beheerd en dat zou WEL beter kunnen....

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-27T09:10:00.000Z Fred Hage