Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘4k-doorbraak wacht nog op standaarden’

Video

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over videoformaat 4k en de acceptatie daarvan. Het is niet alleen wachten op 4k-content.

Op het eerste oog lijkt 4k-videoresolutie (kort: 4k) een duidelijke, technische kwestie. Zoveel pixels horizontaal, zoveel pixels vertikaal, met een bepaalde verversingsfrequentie. Vier keer 1080p (Full HD). Alleen is de realiteit niet zo duidelijk. 4k omvat namelijk verschillende resoluties en daarmee verschillende beeldformaten. Deels vanuit de filmwereld, deels vanuit de ict-wereld, en deels gestuurd vanuit de online-wereld. Is 4k Ultra HD (Ultra high definition), SUHD (quantum dot), Ultra wide television, WHXGA, DCI 4K CinemaScope? Het antwoord is: ja. De doorbraak van 4k - volgens sommigen het tech-buzzword van vorig jaar - wacht dus niet op schermen, tv-toestellen en content. 4k wacht op een eenduidige, dominante standaard. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

4K video is totaal zinloos op tv's kleiner dan zo'n 45", het is dus een formaat voor de happy few. Voor het gros van de mensen heeft het meer nadelen (grotere bestanden, grotere bandbreedte nodig bij streamen, vaker bufferen in plaats van zonder onderbrekingen een film kijken) dan voordelen.

Het voordeel, een hogere resolutie, zie je niet als je op 3 meter afstand van je 40" tv zit. Sterker nog, ik zie nauwelijks verschil tussen 720p en 1080p als ik op 3 meter afstand van een 40" tv zit. En mijn ogen zijn goed.

Beeldschermresoluties waren altijd al een weinig gestandariseerd verhaal, zie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Display_resolution

In hoeverre een continue verhoging van de pixeldichte zin heeft kan aan dit voorbeeld iedereen zelf beoordelen.
http://www.theverge.com/2012/8/10/3226295/news-flash-surface-pro-has-a-better-retina-display-than-the-ipad

Van het menselijk oog weet ik iets meer vanwege een studie medicijnen, dat is alles behalve perfekt, het beeld zoals we het ervaren wordt hoofdzakelijk door onze hersenen gemaakt. Steeds meer pixels is alleen zinnig als vergroot wordt, wat bij TV eigenlijk nooit is. Daarbij lijkt me de kwaliteit van programma's nauwelijks een reden voor een superkwaliteit beeldscherm.

Ik denk niet dat het veel mensen uitmaakt of 4K nu 3840 of 4096 pixels in de breedte telt.

Ik weet wel dat ik blij ben met mijn 4K computermonitor. De resolutie van beeldschermen is jarenlang vrijwel gelijk gebleven. Dankzij de hype in de televisiemarkt krijgen we als computergebruikers nu eindelijk betaalbare UHD schermen. Hoera!

Het zal nog een paar jaar duren voordat alle Windows applicaties echt goed omgaan met high DPI schermen, maar er is nu al prima mee te werken.

Alle verbeteringen op technologisch gebied verdienen aandacht om gestandaardiseerd te worden, des te meer kans bestaat er dat deze formaten op grote schaal worden toegepast en door de hardware-industrie omarmd worden.
Een bijkomend probleem is de steeds groeiende behoefte aan bandbreedte op internet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-03T08:07:00.000Z Jasper Bakker