Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘De tijd is rijp voor ARM-servers’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over concurrentie in serverland, door ARM-processors.

Intel is sinds jaar en dag groot in de servermarkt. Dit ondanks het uitblijven van marktverovering door Intels 64-bit Itanium-processor, die het opnam tegen de aloude risc-chips (reduced instruction set computer) van leveranciers als IBM, HP en Sun Microsystems. De standaard x86-processorarchitectuur, aangevuld met 64-bit instructies, heeft de markt voor servers nagenoeg overgenomen. De financiële resultaten van Intel kunnen de tegenvallende pc-markt redelijk aan, gezien de lucratieve verkoop van serverchips.

Toch duikt er nu - na een jarenlange aanloop - nieuwe concurrentie op. Niet eens zozeer in de vorm van een andere processorleverancier zoals AMD. Nee, de opkomende serverconcurrentie zit ‘m in een hele andere architectuur, waar ook AMD zich op stort. De energiezuinige ARM-processors hebben al de mobiele markt ingelijfd en worden aangepast voor zwaar gebruik in serveropstellingen. Net zoals ooit clusters van Intel-servers goedkoper, zuiniger en krachtiger waren dan de vaak monolithische risc-concurrentie, zo beloven gekoppelde ARM-processors een valide alternatief te zijn. Wordt 2016 het jaar van 64-bit ARM-servers? Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

x86/ x64 is nou niet exact de meest fantastische architectuur. Het is dominant geworden door zijn prijs.

Natuurlijk kunnen andere architecturen meer valide keuzes worden in de toekomst.

Technicus
Dominantie door prijs is gewoon een economische wet, nu de prijs steeds meer door een tekort aan (groene?) energie bepaald gaat worden is een energiezuinige processor architectuur zeker interessant voor menig datacenter als hiermee het aantal MIPS per rack verhoogd kan worden.

De low-cost versus low-power wedloop gaat dus uiteindelijk om de density in het datacenter, de marge per vloertegel gaat namelijk behoorlijk omhoog als je het dubbele kunt doen met hetzelfde aantal Ampères.

Servers zitten vaak met velen bij elkaar in racks in een serverruimte. Processoren veroorzaken warmte, dus de ruimte moet gekoeld worden. Hoe minder warmte ze produceren, hoe minder koeling nodig is, en hoe minder belastend ze zijn voor het milieu.

ARM processoren hebben een ander, energie-efficiënter, ontwerp dan Intel x86 processoren. Daarom zijn ARM processoren in veel situaties te verkiezen boven Intel x86 (bv Xeon) processoren. Niet alleen voor fileservers, maar ook voor bv databaseservers.

Wellicht heeft het Vooral te maken met dat ARM onder Linux kan 'draaien'?
Commercie gaat vooral over geld (verdienen) niet over een oplossing aandragen.
Einstein was ARM. Microsoft is rijk maar niet zo slim (m.u.v. Bill).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-15T08:01:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.