Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Gevestigde ICT-orde lijft cloud in’

Cloudstrategie

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de omarming van cloud door de gevestigde orde van ict-leveranciers.

Cloud computing vertegenwoordigde van oudsher een bedreiging voor traditionele leveranciers van software en hardware. De dreiging was aanvankelijk niet gelijk groot voor alle soorten zakelijke toepassingen. Tegenwoordig is cloud wel rijp te noemen voor verschillende bedrijfsapplicaties, getuige de acceptatie door gebruikende bedrijven.

De diverse gevestigde grootmachten in de ict-markt zijn cloud (dus) ook gaan omarmen. Eerst schoorvoetend, maar geleidelijk aan met meer enthousiasme. Zie de strategische omschakeling van Microsoft, zie de uitbreiding van IBM, zie de cloudificering van Oracle (terwijl jaren terug toenmalig ceo Larry Ellison best kritisch was over de cloud-hype). Staat omarming gelijk aan verovering? Misschien niet meteen, maar de grote ict-partijen hebben wel macht en middelen. Grote kans dat zij cloud weten in te lijven. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De veranderingen en mogelijkheden in de markt bedreigen ICT bedrijven nog steeds, maar er alleen maar tegen verzetten is niet mogelijk, ze moeten wel mee of ze verliezen hun business. Adapt or die.

Wat ik apart vind is het felle verzet van IT mensen binnen organisaties en het omarmen van cloud, want daar zie je in feite hetzelfde "adapt or die". Wat ik dan met name kwalijk vind is dat mensen die tegen zijn zich niet werkelijk verdiepen in wat er mogelijk is.

Je kunt wel roepen (en mogelijk zelfs gelijk hebben) dat overheden bij je data kunnen, dat neemt niet weg dat de veranderingen in IT gewoon doorgaan, met of zonder jou.

Uiteraard blijft er ruimte over voor zaken die niet "de" cloud in gaan, er is altijd ruimte voor niche, maar de markt daarvoor zal domweg krapper worden.

Das het verschil tussen jou en ict-ers, Henri. Die gaan alleen uit wat van ze ergens van vinden (gelijk hebben, met of zonder hun) en jij vooral of je er geld aan kunt verdienen.

Dag Dino,

Interessante aanname, dat heb ik vaker gehoord, maar bij deze dan de vraag; weet je waar ik mijn geld mee verdien? Kleine hint : Niet aan cloud, cloud computing of het verkopen van "cloud" advies.

Nogmaals, door mijn enthousiasme zou je mijn mening wellicht wantrouwen, ik ben in mijn ogen wel degelijk onafhankelijk ondanks dat ik een uitgesproken mening heb.

Juist doordat ik alles onder mijn eigen naam doe ben ik heel goed te volgen en te vinden er zijn geen achterdeurtjes of andere dingen waarachter ik mij verschuil.

Ik sta open voor kritiek en onderzoek graag met je mee of deze terecht is of niet.

De kunst is niet gelijk hebben, maar gelijk krijgen en dat is ietswat de echte techies nogal eens vergeten. Betamax en/of Video 2000 was ook veel beter dan VHS.....

Elke verandering van businessmodel is een "bedreiging" voor eerdere investeringen. Je wil dat deze renderen voor de periode die je had voorzien. Het is dus niet zozeer door angst gedreven. Maar als je blijft kijken naar wat de klant vraagt, moet je soms eerder switchen en mogelijk desinvesteren. Dat kan even pijn doen, maar helpt je klant wel verder.
En als grote spelers dan eenmaal die switch maken, pakken ze vaak direct een groot marktaandeel vanwege de middelen die ze hebben om dingen voor elkaar te krijgen.
Soms pakt een nieuwe speler die markt eerder, zoals Uber of AirBnB, en heeft de gevestigde orde het nakijken.
Dan over het inlijven van Cloud: het is iets dat iedere leverancier kan leveren, dus zie ik dat niet zo snel gebeuren. Maar b.v. de drie groten: Amazon, Google en Microsoft zijn niet gemakkelijk te verslaan qua omvang, omzet en lage prijzen.

@Henri Jij schrijft dat je vooral weerstand van ICT'ers tegenkomt tegen overgang op 'de cloud'. De cloud is al een heel rekbaar begrip en ik denk zelf de meeste mensen iets heel abstracts, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen van die ICT';ers. Aan een kant omdat ze bui zien hangen en eruit gegooid worden: want dat is wat je ook leest, cloud staat ook voor geen techneuten meer nodig heb, alles buiten de deur en de configuratie van die webservice daar heb je geen ict'ers voor nodig . Een andere redenen dat ICT techneuten misschein steigeren is om duidelijk te maken dat het helemaal niet zo eenvoudig ligt. Zou er soms iets waars in kunnen zitten?

Louis,

Cloud bestaat niet, uiteindelijk zijn er gewoon producten / diensten en bijv. frameworks.
Als je als it-er niet precies weet wat cloud nu inhoudt en wat deze frameworks en bepaalde diensten voor je betekenen dan vind ik het ook niet terecht als je er zo negatief over bent.

IT is zelden eenvoudig, en weerstand tegen fietsverhalen snap ik ook best, die voel ik ook.

Maar de weerstand die ik tegen kom is vaak gebaseerd op de verkeerde argumenten. Juist omdat de cloud computing diensten wel tastbaar zijn moet je ook met goede argumenten komen, die zijn er best! En weerstand is ook gezond, het is ook onverstandig om zomaar alles om te gooien, maar dat de wereld verandert is nu wel heel duidelijk dus probeer je weerstand om te zetten in iets constructiefs en een goede eerste stap is om er mee te werken en te leren en dan een goede mening te vormen waarom wel of waarom niet.

Als het je baan bedreigd kun je maar beter voorbereid zijn.

Als ik met een team werk die zich verzet tegen (noodzakelijke) verandering, dan weet je wel welke mensen overblijven NA die verandering....

@Henri Dat ben ik met je eens dat het niet terecht is om er over te oordelen als je niet precies weet wat het is. Die ict'er beslist echter niet, misschien is het nog wel erger dat de belisser ook niet precies weet waar hij over beslist. Ik ben bang dat het aan de orde van de dag is, niet alleen als het om gebruik van cloud (in al zijn verschijningsvormen) gaat: beslissingen nemen zonder het helemaal te begrijpen en zonder die goede argumenten . Het enige goede argument is waarschijnlijk portemenee plus nog wat niet terzake doende (inhoudelijke) argumenten. Dat lees ik hier vaak! Ben het daar wel mee eens, je moet als ICT'er openstaan voor ontwikkelingen en nieuwe zaken. Maar ook, het is soms ook verstandig naar je ict'ers te luisteren.

Zou Henri weten welke inhoudelijkheid de cloud nu eigenlijk echt heeft?

Soms krijg ik het idee dat zijn kennis niet verder reikt dan HTML en dat zijn inzichten beperkt zijn tot de desktop, wat de 'achter de gesloten deuren' IT oplossing van de cloud werkelijk omvat is hem niet bekend omdat hij geen kennis heeft van de infrastructuur. Aangezien de ICT sector sterk cyclisch is en het cloud idee al oud is als we kijken naar RUSH (Remote Users Shared Hardware) dan kunnen we stellen dat er vooral te weinig naar ICT-ers geluisterd wordt.

Cloud computing kan soms een hele goeie oplossing zijn en soms ook totaal ongepast zijn en er is natuurlijk een grijs gebied, als in, het kan wel, maar het is lastig.

Ik speel tegenwoordig weer Elite:Dangerous. Dit is een spel met ruimteschepen diie door het sterrenstelsel kunnen vliegen. Aan de achterkant werkt dit met AWS, toen ik het in de beta versie speelde, heb ik meegemaakt dat ik een mede speler wou helpen door naar hem toe te 'warpen'. Ik kon in die bel wel hem zien, maar niet de ruimteschepen die hem aanvielen. Kennelijk synchroniseerde de 'islands' niet goed. Dit is typisch een grijs voorbeeld. De rekbaarheid van cloud zorgt ervoor dat de studio altijd een virtueel serverpark kan huren dat overeen komt met het gemiddelde spelers aantal. Aan de andere kant zijn dit soort synchronisatie problemen een extra uitdaging voor de programmeurs.

Waar ik zelf nog wel eens tegenaan gelopen is, is dat als je een shadow IT oplossing wil maken, cloud applicaties allemaal erg van elkaar gescheiden kunnen zijn.

Maar voor een MKB die alleen wat Office toepassingen wil, kan een cloud oplossing prima zijn, maar wel braaf elke maand je OPEX rekening betalen anders draaien ze de virtuele pijp dicht. Iets dat ze bij een CAPEX "on-premise" oplossing niet kunnen doen.

@Wieroeptmij Aan de kennis van Henri twijfel ik niet. Maar misschien zijn we allemaal wel gekleurd door de ervaringen die we hebben opgedaan. Misschien heeft Henri wel een hele vervelende ervaring met uitvoerende ict'ers opgedaan. Als ik voor mezelf spreek en de daar de ervaringen van vrienden en oud collega's optel dan komt daar de ervaring met management en beslissers naar voren: niet luisteren, domme en geldverslindende beslissingen nemen. Waarbij je soms denkt....... ik zeg Rene Veldwijk! ICT, het is ook een sector van tweedehands autohandelaars, kwakzalvers en sterrenwichelaars.

Beste Henri, de Cloud Computing Consultant, tja staat in je functie beschrijving.
In je eerste reactie schrijf je vier alineas.
De eerste gaat over adapt or die, de tweede ook. Alinea drie gaat over verminderde privacy/security maar dat gelijk hebben niet zo relevant is omdat veranderingen toch doorgaan, de laatste alinea gaat over krapper wordende markt.
Dan concludeer ik, die bekijkt Cloud nogal door een commercieel opportunistische bril.

Onafhankelijke computable experts .. vaak de auteurs van die artikelen hier : Een Gartnertje, een gevaar, dan een koopadvies en klaar. Dat rijmt en vult zakken.

De eerste regel van je website : "Ik kan u helpen bij het realiseren van besparingen".
Je schrijfsels verder laten aanbevelen op Google, laten delen op facebook, twitter. Op je website verwijzen naar je Computable artikelen.
"Digital transformaties" is wat je doet, "realiseren van een architectuur op basis van cloud computing" lezen we in bovenaan in je Computable profiel.

Je bent blijkbaar niet onafhankelijk, maar een Cloud Computing Consultant met een bedrijf dat er geld mee verdient. Je laat je naam, geloof (cloud), artikelen en bedrijf moeiteloos op elkaar aansluiten. Cloud als vrouw Holle, die haar volgers na korte inwerkperiode rijkelijk beloont met gouden regen.

Ik begrijp het, er moet brood op de plank. Van Eijk kan dat beamen. En Slooff, die straks weer met een artikel komt waaruit op een of andere manier volgt dat je PaaS moet kiezen als je bij wilt blijven. De onhankelijke computable experts, een lekker stel.

@dino,
Ach ja, Henri heeft er nogal een handje van om een beetje door te draaien.
Niets van aantrekken.
Zal wel goed komen.
Maar ik denk in deze (...en soms andere), dat hij WEL gelijk heeft!

Dino, fair enough en ik was mij niet bewust dat cloud computing consultant nog in mijn functiebeschrijving stond, maar het staat er en zal het binnenkort wijzigen.

Momenteel (laatste anderhalf jaar) ben ik mede eigenaar van een bedrijf die inderdaad digitale transformaties realiseert. Ofwel dingen automatiseren en die vaak daarvoor nog een fysiek component hadden zoals papier, klassikale trainingen en handmatige bedrijfsprocessen. Dit doen we door software te ontwikkelen als een dienst en zelf gebruiken we voor alles de diensten van voornamelijk Amazon en een beetje Azure en Google Cloud Platform. We verkopen dus een dienst die weinig met het algemene cloud computing te maken heeft, maar wel op basis van cloud computing geleverd word. Mijn kennis over die platformen of frameworks deel ik graag met anderen en momenteel komt daar vaak geen geld aan te pas.

Meerdere experts en lezers van Computable zijn al bij mij op bezoek geweest en heb ik een demo gegeven over hoe ik de wereld zie, dat was volledig vrijblijvend en zonder bijbedoelingen en bij deze kan ik je ook van harte uitnodigen om eens op de koffie te komen. Je zult zien dat ik je niets verkoop :-) Hooguit een leeromgeving, maar daar ben je dan zelf bij.

Maar goed, je hoeft niet alles van mij aan te nemen, gelukkig kan ik wel alles wat ik roep tastbaar maken. Daar zit niets mistigs bij....

'We verkopen dus een dienst die weinig met het algemene cloud computing te maken heeft, maar wel op basis van cloud computing geleverd word.'

Dat is niet mistig, dat is gewoon misleiding!

Nu heb ik niks tegen SaaS-diensten, ik wens Henri daarin succes, maar dan moet dat wel duidelijk zijn. Het onbenoemd laten van het leveringsmodel is een vorm van bedrog als we kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van data governance in Europese (en Nationale) wetgeving:

https://www.enisa.europa.eu/activities/Resilience-and-CIIP/cloud-computing/security-for-smes/cloud-security-guide-for-smes/at_download/fullReport

Nu kan het natuurlijk ook dat alleen de ontwikkeling gebruik maakt van de cloud, levering van de dienst annex software zou tenslotte ook kunnen middels een appliance. Een leveringsmodel dat de klant de keuzevrijheid van plaatsing geeft zonder de nadelen en steeds populairder wordt als we kijken naar de ontwikkelingen in Europese landen.

Allermooiste van dit model is namelijk dat je er bepaalde lokale wetgeving mee kunt respecteren, uitdaging van Enterprise Architectuur is dat er veelal sprake is van een multi-national met allerlei lokale wetgeving. Maar even terug on-topic, Oracle die jaarlijks miljarden ontvangt uit de licenties ziet zijn inkomsten niet teruglopen door de cloud maar de alternatieven die er ondertussen zijn.

De meeste appliances worden geleverd met een Open Source alternatief, het mag alles zijn als het maar Oracle gebruikt is tenslotte enigszins vergelijkbaar met het verdienmodel van Henri.

@WieRoeptMij, ik begrijp niet goed wat je bedoeld met dat ik misleidend ben. Als jij een dienst op het internet consumeert kun je vanaf de buitenkant niet zien of de dienst op een zolderkamer draait of in een datacenter van een derde partij of op basis van een andere cloud computing dienst. Uiteraard is het belangrijk om heel duidelijk te communiceren naar klanten hoe je met gegevens omgaat en delen wij exact hoe alles is opgebouwd.

Een dienst via de browser / smartphone aanbieden zie ik zelf niet als het verkopen van cloud computing en daarmee je geld verdienen zoals Dino dat stelt. Geld verdienen aan cloud computing zie ik enerzijds door een cloud computing provider te zijn, of anderzijds om bedrijven te helpen een cloud computing provider te omarmen.

Als je interesse hebt in de onze architectuur zoals wij die toepassen op AWS, dan deel ik deze graag met je en dat kan overigens ook gewoon publiekelijk.

Waarin dan precies de misleiding zit, is mij niet duidelijk.

Wat betreft het middelste gedeelte van je reactie. Zoals je weet geloof ik niet zo erg in appliance. Dat werkt wellicht wel voor (semi) generieke storage, maar in mijn ogen minder voor de dienst die wij leveren. Zo word het moeilijker om support te leveren, inzicht hebben in de relevante keten en heb je ineens IT afdelingen als klant. Wat wij wel doen en principe is het aanbieden van complete en volledige API's op basis van wat in de industrie gangbaar is, ofwel JSON REST API's. Daarmee geef je alle mogelijkheden ook van governance en integratie, maar geen van de nadelen en kosten.

Daarnaast moet je bij (software) appliance vaak een licentie model inbouwen inclusief de middelen om deze af te dwingen, wat dat betreft maken we het de klant veel makkelijker, je betaald gewoon naar gebruik. Maar goed, ieder mag daar zijn eigen visie op hebben.

En tussen mij en Oracle zijn er maar heel weinig overeenkomsten, die vergelijking is uniek.

Henri
Wederom zit er geen begin en eind aan je reactie en draai je weer om de vraag heen.

Nou, nou, nou...
Henri weet wel waar hij het over heeft.
Ik vind het wel een goed verhaal.
Veel letter, maar de 'kern' klopt wel.
Zoals Henri tikte: "Cloud bestaat niet, uiteindelijk zijn er gewoon producten / diensten en bijv. frameworks".

In mijn visie, meer is 't niet (online).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-21T08:04:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.