Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Consolidatieslag

Dit artikel delen:

Deze week is het erp-landschap met een kleine aardschok ingrijpend veranderd. Baan is door Invensys verkocht aan een conglomeraat investeerders dat het wil samenvoegen met SSA, en Peoplesoft heeft JD Edwards overgenomen.

De term Jbops, die jarenlang de grote vijf aanduidde, kan hiermee de prullenbak in. De spectaculaire ontwikkelingen deze week hebben een meer dan symbolische waarde. De consolidatieslag die de afgelopen dagen ingrijpend culmineerde heeft de uitgangspositie van leveranciers bij de ontwikkeling van de markt voor de komende jaren vastgelegd.
Baan heeft nu een zeer gunstige positie. Invensys heeft Baan na het door mismanagement veroorzaakte debacle in 2000 aanvankelijk gered, maar werd door de toenemende eigen financiële problemen steeds meer een molensteen om de nek van zijn dochter. De 135 miljoen dollar die General Atlantic en Cerberus aan Invensys betalen zijn meer dan welkom om de forse schuldenlast te verminderen.
Voor de investeerders is Baan een goede koop. Hoewel op dit moment verliesgevend heeft Baan met een trouw en tevreden klantenbestand en goed werkende producten voldoende in huis voor terugkeer naar winstgevendheid. Wrang voor de medewerkers is wel dat er een nieuwe saneringsronde aankomt die onvermijdelijk banen gaat kosten. Overigens is het de vraag wat de rol van Laurens van der Tang wordt; tijdens de persconferentie over de verkoop gaf hij aan zich op zijn toekomst te beraden.
Het lijkt erop dat de erp-markt de komende tijd onrustig blijft. Samen hebben GAP en Cerberus veertien miljard dollar investeringskapitaal achter de hand, en Baan heeft al bevestigd dat verdere acquisities gedaan zullen worden. Ook Peoplesoft boort nieuwe markten aan, waarbij het vooral de Navision-software van Microsoft zal tegenkomen. Met name in het middensegment zal een hevige strijd gestreden worden om de gunst van de gebruiker. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-06T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.