Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Fout: de legacy shareholder

Legacy staat in de automatisering synoniem voor alles wat verdacht is. Wees op uw hoede wanneer uw systemen dit predikaat krijgen of als uw medewerkers door overambitieuze HRM-afdelingen in de categorie legacy worden ingedeeld. Helemaal fout is het natuurlijk een auto van het type Legacy te rijden. Legacy is uit de mode, of het nu goed werkt of niet.

De nieuwste verdachtmaking met behulp van dit woord komt uit de financiële wereld. Er zijn nogal wat IT-bedrijven die klagen over de aandeelhouders die 'gaan' voor het dividend. Niks spectaculaire koerswinsten, nee elk jaar een knappe dividenduitkering is goed genoeg. Juist: de legacy-shareholder.
Met name jonge startende bedrijven willen eigenlijk helemaal geen dividend uitkeren. Elke beschikbare cent dient te worden geïnvesteerd in de groei van het bedrijf. Zo maak je een onderneming groot en zo maak je op de beurs de echte financiële klappers. Het is de legacy-shareholder die op de jaarvergadering zeurt over zijn jaaruitkering en die het op de beurs allemaal wat erg wild vindt gaan. Dit soort financiers vormen een rem op de groei.
Het lijkt erop dat startende high tech ondernemers eigenlijk maar één soort financier willen hebben: zij die louter risico's willen nemen en niet hechten aan een van de weinige zekerheden van de aandeelhouder, het perspectief op een jaarlijks dividendje.
Sinds het begin van de jaren negentig wordt geroepen dat de IT geen cowboy-sector meer is, maar een bedrijfstak als alle andere. Waar het de financiering van de bedrijfstak betreft, is de roep om cowboy's echter groter dan ooit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.