Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Unisource: zeven magere jaren

Dit artikel delen:

Ben Verwaaijen, voormalig directeur van PTT Telecom en zijn collega Tony Hagstrom van Swedish Telecom waren de helden van de beurs Telecom '91. Destijds voorzagen zij dat de lokale PTT's buitenspel kwamen te staan in de strijd om internationale telefoniediensten. Geen prettig vooruitzicht.

Met veel bravoure, een noviteit in telecomland die dagen, lanceerden zij Unicom. Deze joint venture moest een positie verwerven als leverancier van internationale telecomdiensten. De aangekondigde liberalisering van de telecommarkten bood ongekende commerciële vergezichten. Dit was het moment om deze nieuwe markt te betreden. Met Unicom gaven zij aan te beschikken over zowel politiek als strategisch inzicht en over daadkracht. Nog voor er één klant was gevonden, werd Unicom omgevormd tot Unisource omdat de naam al bleek te zijn gedeponeerd.
Nu, zeven jaar later is er veel veranderd. PTT Telecom is afgesplitst en heet inmiddels KNP Telecom; Swedisch Telecom werd Telia. Ben Verwaaijen werkt bij concurrent Lucent en Tony Hagstrom is met pensioen.
Na zeven magere jaren van aanloopverliezen en investeren, lijkt het internationale telecom-avontuur van een aantal lokale Europese PTT's onder de naam Unisource definitief dood te lopen. Te groot voor servet en te klein voor tafellaken. De kenners van de lokale markten voor telefonie in Europa - want dat zijn de verschillende PTT's ontegenzeggelijk - zijn er niet in geslaagd een rol van betekenis te spelen in de internationale telefonie. Onderlinge verdeeldheid en keiharde concurrentie in dit segment speelden hierbij een belangrijke rol.
En zo zien Verwaaijen en Hagstrom hun geesteskind binnen zeven jaar afsterven en zijn de PTT's weer veroordeeld tot hun lokale markten. De vette jaren zijn nooit aangebroken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-13T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.