Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Chips en dips

Het blijft maar rommelen in de halfgeleiderindustrie. De soap rond het Zuid-Koreaanse al lang failliete, maar door de banken kunstmatig in leven gehouden Hynix is nog altijd niet afgelopen. Concurrenten die eerst interesse hadden in een overname en toen weer niet, zouden een koop nu toch weer wel overwegen, volgens de geruchten. Wil dit zeggen dat het beter gaat - of juist slechter?

De branchevereniging SIA (Semiconductor Industry Association) wist vorige week goed nieuws te melden: de omzet uit de wereldwijde verkoop van halfgeleiders is in augustus gegroeid vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Alleen is het groeipercentage minder dan in de voorgaande periodes dit jaar. Wil dit zeggen dat het beter gaat - of slechter?
Ondertussen zoeken de Japanse elektronicagiganten Hitachi en Mitsubishi steun bij elkaar. De twee bundelen hun chipactiviteiten nu in een gezamenlijke onderneming. Deze joint venture, Renesas Technology, moet in april 2003 starten en winstgevender zijn dan de twee chiptakken van beide moeders. Hitachi en Mitsubishi verwachten dat Renesas in het eerste jaar 7,38 miljard dollar omzet boekt. Dit zegt echter niet veel over de winst. Wil dit zeggen dat het binnenkort beter gaat - of voorlopig toch slechter?
Begin deze week besloot de Duitse chipfabrikant Infinion, ooit afgestoten - pardon, verzelfstandigd - door Siemens, zich terug te trekken uit Promos Technologies. Dit was een geheugenchip joint venture met het Taiwanese Mosel Vitelic. Dat staat nu in de kou aangezien het geen eigen fabrieken heeft; die bracht Infineon in. Mosel boekte de afgelopen zes kwartalen vijf keer verlies. Daarnaast startte Infineon vijf maanden geleden een samenwerking met Mosels rivaal Nanya Technology. Wil dit zeggen dat het slechter gaat - of beter?
Voorlopig allebei.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.