Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Marketing?

"Het is toch jammer dat een objectief blad als Computable een artikel publiceert waar de Cisco-marketing van afdruipt", meent Remco Visbach.

Met veel zaken in 'Data-explosie verzwaart opslageisen' (6 juni 2003, http://www.computable.nl/archief) ben ik het eens, echter, zolang een ip-netwerk niet de beschikbaarheid en betrouwbaarheid kan bieden van een transmissienetwerk gebaseerd op sdh-technologie, eventueel in combinatie met cwdm of dwdm, zullen heel veel eindklanten zeker niet hun geografisch gescheiden san aan elkaar willen knopen via een ip-netwerk. Synchrone datareplicatie, waarbij op verschillende locaties exact dezelfde gegevens worden opgeslagen, kan niet worden ingevoerd met de huidige ip-netwerken.
 
Zeker banken kunnen niet uitgaan van een beschikbaarheid van 99 procent van een ip-netwerk, nee, ze hebben de hoogst mogelijke beschikbaarheid, 99,999 procent, nodig. Dat is haalbaar met sdh-transmissietechnologie.
Op een dag zullen ip-netwerken een hogere beschikbaarheid hebben, zeker met technieken als ip-tunneling, maar dan moet er nog veel gedaan worden aan de routertechnologie en het versturen van gegevens in pakketjes waarbij elk pakketje een andere route zou kunnen volgen en de 'reboots' bij routers (veelal van Cisco).
Als marktleider op het gebied van onder andere optische transmissienetwerken draagt Alcatel voor elk wat wils aan. Is synchrone datareplicatie niet noodzakelijk, dan kan gebruik worden gemaakt van op ip-technologie gebaseerde oplossingen. Indien synchrone datareplicatie met de hoogst mogelijke beschikbaarheid gewenst is, heeft Alcatel hiervoor optische transmissie oplossingen gebaseerd op sdh en cwdm/dwdm.
Waren het Cisco en andere die jaren geleden riepen dat sdh dood is, het zijn diezelfde bedrijven geweest die in de daarop volgende jaren andere firma's die sdh/sonet-producten ontwikkelden dan wel verkochten hebben 'ingekocht'.< BR> 
Naschrift:
Over marketing gesproken! We hebben de ergste reclametekst uit uw verhaal geschrapt en daarmee het aantal malen dat u in dit kleine stukje uw eigen bedrijf weet te vermelden teruggebracht van vijf tot drie... Ter wille van de objectiviteit, voor welk compliment wij u overigens van harte dank zeggen.
 
red.

 
Remco Visbach, business solutions manager optical networking Alcatel Telecom Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-05T00:00:00.000Z Remco Visbach
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.