Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Glas in plaats van asfalt

In plaats van geld te stoppen in 'oude' infrastructuur, kun je files beter bestrijden met glasvezels die tot aan de huiskamer lopen, vindt Gerrit Smink.

Er is al heel wat gezegd en geschreven over de veiling van de Umts-frequenties. De overheid incasseert miljarden die volgens mij verkeerd besteed gaan worden, namelijk door te investeren in infrastructuur van de vorige eeuw: beton, ijzer en asfalt. Zij hoopt daarmee het fileprobleem te beheersen (niet eens op te lossen) en gebieden die economisch achterblijven, zoals Groningen, aantrekkelijker te maken door onder andere de aanleg van een hoge snelheidlijn (HSL) A'dam-Groningen-Duitsland. Deze oplossingen zijn een aanslag op het milieu (zie Betuwelijn) en op de portemonnee van de overheid (door onder andere steeds hogere onteigeningskosten). En dat, terwijl er een alternatief beschikbaar is: glasvezel tot in huis of, in vaktermen: fiber to the home (ftth). Kosten: 2000 tot 3000 gulden per huishouden, ofwel voor alle Nederlandse huishoudens tezamen zo'n 20 miljard gulden; een bedrag dat genoemd is als de opbrengst van de Umts-veiling.
Wat kun je met ftth? Internetten met (letterlijk) de snelheid van het licht. Hiermee is telewerken uit te breiden tot videovergaderen met meerdere collega's (die ook thuis werken). Tegelijkertijd kunnen de kinderen TV kijken of spelletjes doen via diezelfde glasvezelkabel.
Op dit moment slaat thuiswerken nog niet echt aan: het directe contact met collega's en klanten ontbreekt en de baas heeft argwaan. Diverse onderzoeken wijzen inmiddels uit dat de baas zich geen zorgen hoeft te maken: je moet een telewerker eerder afremmen dan stimuleren.
Het eerstgenoemde nadeel zal met ftth verdwijnen. De huidige technieken zoals Isdn of kabel zijn ontoereikend om volwaardig met anderen te kunnen communiceren. Met breedband Internet zoals Adsl, kan het al een stuk beter worden, maar met ftth kun je communiceren met een Star-Trek-achtige kwaliteit. Als je je collega's kunt zien en spreken met TV-kwaliteit, dan ben je gek om vijf dagen per week in de file te staan.
De noodzaak om ergens fysiek aanwezig te zijn, zal afnemen. Natuurlijk ga je wel een dag of drie per week naar kantoor voor het echte, directe contact en het al dan niet nuttige geleuter bij het koffieapparaat, maar het aantal kilometers naar het werk zal significant afnemen. Dat betekent: weg files, ruimte voor vrachtvervoer, weg Betuwelijn (die was sowieso niet nodig vanwege al onze rivieren, maar dat terzijde), enzovoort.
Nederland heeft ideale eigenschappen om ftth grootschalig in te voeren: de afstanden zijn klein en de grond is zacht. Maar wat doet de overheid? Die heeft de verkeerde 'mind set': bij een HSL kun je zien en voelen waar je je geld aan uitgeeft. Bij glasvezel, dat onder de grond zit, is het resultaat niet direct zichtbaar. Dus blijft de overheid investeren in ouderwetse, milieuverslindende infrastructuur.
Overheid, treed eens naast de geëigende paden en draai die knop in uw hoofd om. Onze kinderen zullen er dankbaar voor zijn!
 
Gerrit Smink, Meppel

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is 8 jaar later en wat zijn we opgeschoten?

"Dus blijft de overheid investeren in ouderwetse, milieuverslindende infrastructuur."
Nee dat zie je verkeerd, Dat heet werkgelegenheids beleid en politiek.


"Overheid, treed eens naast de ge?igende paden en draai die knop in uw hoofd om. Onze kinderen zullen er dankbaar voor zijn!"
Alsof ze daar zelf van wakker liggen...
Zolang ze hun ambtstermijn met gouden handdruk uit kunnen zitten tot aan hun staats-pensioen is het ze best. De eerste "overheids-functionaris met een hart voor de nederlandse mensen EN een toekomstvisie" mag ik nog tegenkomen. Iedereen zit er vooral voor zijn eigen hachie en zijn eigen ego, of om ervoor te zorgen dat er over 10,20 jaar niets meer uniek Nederlands bestaat, Want dan zijn we ondergegaan in de Noordzee (door zeespiegel stijging) of verz*pen in "De Europa Unie".


"Zorg voor jezelf, Je bent het waard!"

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-23T00:00:00.000Z Gerrit Smink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.