Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Apple krijgt gelijk

Jawel, het is zover. Apple krijgt gelijk, nota bene van Intel. Die maker van Pentium-processoren is tot het inzicht gekomen dat het voor laptops niet alleen gaat om snelheid, maar ook om batterijduur en ontwerp. Intel erkent dit met het begin deze week onthulde Centrino - de marketingnaam voor de combinatie van de nieuwe Pentium M-processor (codenaam Banias), de bijbehorende 855-chipset en de dito Pro/Wireless 2100-chip voor draadloos Ethernet (802.11b).

Verder stelt Intel trots dat de hechte integratie van het Centrino-geheel, inclusief de speciaal voor mobiele computers ontworpen Pentium M, laptopproducenten de kans geeft fraaie ontwerpen te creëren. Design, jawel. Onder meer Acer en IBM hebben al - onder getekende zwijgplicht - staaltjes laten zien van mooie, lichte en dunne notebooks.
Centrino is deze week officieel onthuld, maar details over de drie componenten, de onderliggende technologie, Intels plannen hiermee, en de resulterende laptops zijn al sinds begin dit jaar bekend. Deels via officiële briefings van de processormaker en zijn klanten, de laptopfabrikanten, en deels via websites en bladen die de informatie en hardware vroeg in handen hadden. Kennelijk zonder zwijgplicht.
Verder krijgt ook concurrent AMD deels gelijk. De Pentium M-chip draait op aanzienlijk lagere kloksnelheden dan voorganger Pentium 4M, de mobiele uitvoering van desktopprocessor Pentium 4. Door de toevoeging van een groot cache-geheugen zet de Pentium M echter een behoorlijk prestatieniveau neer. In een Powerpoint-presentatie van Intel valt te zien hoe een 1,6 GHz M-chip een 4M op 2,4 GHz voorbijstreeft. Vooral in batterijduur, maar ook in prestaties.
Hoe Intel dit nu in de markt zet zonder te hoeven toegeven dat het concurrenten Apple en AMD volgt? Door Centrino middels marketing een exclusief karakter mee te geven en - ook wat betreft prijsstelling - te positioneren bóven zijn reguliere laptopprocessor Pentium 4M. Voor de zekerheid zal de Pentium M-processor ook los verkrijgbaar zijn voor laptopproducenten.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.