Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Bizz grids

Gridcomputing is jarenlang het domein gebleven van grootrekenaars in de wetenschap; dezelfde wetenschappelijke omgeving waarin ook de supercomputers konden gedijen. Recentelijk komen echter steeds meer berichten naar buiten die duidelijk maken dat de grid 'commercieel' gaat.

Banken, grote financiële instellingen en andere multinationals krijgen oog voor de mogelijkheden die een goed ingericht grid kan bieden. Efficiënt, want gedeeld gebruik van de peperdure in een grid samengebrachte onderdelen van een datacenter is een argument dat het goed doet in deze barre economische tijden.
Een aantal internationale ict-ondernemingen springen middels hun Nederlandse vestigingen op het vinkentouw. Ze zijn zo verstandig het Telematica Instituut in Enschede te verzoeken daarbij als locomotief op te treden.
De groep wil naar eigen zeggen voor de commerciële toepassingen worden wat professor Herzberger was voor het wetenschappelijk grid-rekenen. Een ambitieus voornemen, zeker als de groep de grid ook toegankelijk wil maken voor het midden- en kleinbedrijf.
Niemand kan overzien of de nazaten van Napster en Kazaa vanuit de underground van de jeugdcultuur zullen uitgroeien tot volwassen commerciële point-to-point verbindingen. Het valt in ieder geval toe te juichen dat ook Nederlandse instanties erbij willen zijn, mocht het zover komen.

 
René Rippen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-07T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.