Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Innovatie

Is wifi een aanvulling op gprs/umts of verdringt het de telefonienetwerken van de toekomst? Als het een aanvulling is, krijgen telecombedrijven alle kans en tijd om de angel uit deze met hun investeringen concurrerende technologie te halen en het onder de eigen sim-kaart te scharen. Het een verdringing noemen is ook weer te kort door de bocht, want er moet nog veel gesleuteld worden aan wifi-netwerken willen ze probleemloos met spraak kunnen om gaan.

Ik zet mijn geld dan ook het liefst op een derde mogelijkheid. Wifi verdringt gprs/umts niet, maar heeft te veel mogelijkheden om het als een aanvullende dienst af te doen. Wifi zet de telecomwereld op scherp. Avaya, Proxim en Motorola bijvoorbeeld melden dat ze eind dit jaar een telefonieoplossing voor wifi-netwerken klaar hebben.
Ik verwacht niet dat ze die ambitie kunnen waarmaken, maar wat te denken van het antwoord dat Nokia me geeft op de vraag wat het van wifi verwacht: het duurt nog drie tot vijf jaar voordat spraak over dit netwerk mogelijk is. Dat klinkt als een bedrijf dat zijn hele hebben en houden op gprs/umts heeft gezet en nu knarsetandend constateert dat het een koerswijziging moet maken. Wifi en gprs/umts sluiten elkaar niet uit, maar houden elkaar scherp.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-31T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.