Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zoekrobot Open Text geen afrader

Dit artikel delen:

De zoekrobot van Open Text is ten onterechte niet meegenomen in de Web Test 1997. De search engine van Open Text is een geheel andere dan die van vorig jaar.

Martijn Hoogeveen behandelt in Excite excelleert, Web Test 1997 vergelijkt zes zoekrobots (Computable, 20 december 1996) zes zoekrobots. Op basis van de test van vorig jaar is de zoekrobot van Open Text niet meegenomen. Hoogeveen zegt dat Open Text een afrader is. Hij stelt dat het een matige zoekrobot is, die een verwarrende hutspot van referenties oplevert. Hij blijkt zich ondermeer te baseren op de (mede) door hem uitgevoerde zoekrobot-test van vorig jaar. Mijns inziens zijn zowel de uitspraken over als het buiten beschouwing laten van Open Text onterecht, omdat er veel veranderd is.
Allereerst is de search engine van Open Text een geheel andere dan die van vorig jaar. Het nieuwe systeem is volledig van de grond af opgebouwd. Het is een hybride systeem, gebaseerd op zowel patricia trees als een inverted word list. Met dit hybride systeem zijn zogenaamde information retrieval-technieken toe te passen. Dat biedt een similar pages-faciliteit en de mogelijkheid om een relevance ranking uit te voeren. Ten tweede kan Open Text internationale karakters en binaire gegevens indexeren; geen enkele andere zoekrobot is hiertoe in staat. Hetzelfde geldt voor de derde verandering: Open Text kan gestructureerde zoekopdrachten op arbitraire Sgml-gegevens (Standard General Markup Language) hanteren, waarbij de eenheid van retrieval dynamisch wordt bepaald. Ten vierde worden meer dan veertig bestandsformaten ondersteund, vooral ten behoeve van intranet-toepassingen. Open Text ondersteunt ten vijfde zeer uitgebreid Booleaanse logica in de zoekopdracht en ten zesde proximity search. Ten zevende is de prestatie aanmerkelijk verbeterd. De snelheid van zowel zoeken als indexeren is enorm toegenomen. De Open Text Index (www.index.opentext.net) maakt gebruik van normaal verkrijgbare hardware; er is geen supercomputer nodig. Op basis van die veranderingen hoort Open Text bij de kandidaten voor de Web Test.
Ook anderen vinden dat Open Text bij de top hoort. In Intranet search engines rev up van Chris deVoney (Computerworld, 7 oktober 1996) wordt Open Text als beste getest voor bedrijfsintranetten. In The search is over van Adam Page (PC Computing, 12 september 1996) komt deze zoekrobot sterker naar voren dan bijvoorbeeld Excite, Lycos en Webcrawler. Redenen te over dus om de Open Text Index weer mee te nemen in de - volgende - Web Test.
 
Ir Bart Termorshuizen, Open Text Benelux

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-31T00:00:00.000Z Bart Termorshuizen