Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Oude datacenters kunnen deels groen worden

Oude datacenters zouden met de inzet van de juiste technologieën net zo ‘groen' kunnen zijn als nieuwe ‘groene' datacenters. Dat staat te lezen in het artikel in het artikel ' Oude-datacenters net zo groen als nieuwe'. Laurens Rosenthal spreekt dit tegen, maar zegt dat oude datacenters wel gedeeltelijk groen kunnen worden. Toch worden die kansen nog niet altijd benut.

De stelling dat oude datacenters met wat vernieuwingen net zoveel energie zouden kunnen besparen als nieuwe ‘milieuvriendelijke' datacenters, zoals gesteld in het artikel ' Oude-datacenters net zo groen als nieuwe', is gebaseerd op een onderzoek van Accenture. Het is zeker een goede ontwikkeling wanneer oude datacenters investeringen doen in groene technologieën, want daarmee hou je de toenemende kosten voor stroom enigszins in toom. Het is echter wel lastig om in een bestaande datacenteromgeving álle benodigde groene aanpassingen te maken.

Onder andere virtualisatie, multicore en de inzet van energiebesparende servers worden door Accenture genoemd als technologieën die oude datacenters volledig groen zouden kunnen maken. Accenture gaat echter voorbij aan het feit dat het gros van de datacenters wereldwijd geen directe invloed heeft op de inzet van methodes zoals virtualisatie of multicore. Een dergelijke verantwoordelijkheid ligt veelal bij hostingproviders, die gebruik maken van zo'n datacenter. Een datacenter kan wel bezuinigen op de koeling van apparatuur, maar binnen een oude datacenteromgeving is het moeilijk om dezelfde bezuinigingen te realiseren als in een nieuw datacenter.

Cosmetische veranderingen

Om volledig groen te worden, moeten oude datacenters eigenlijk hun volledige infrastructuur tijdelijk uitschakelen en voledig 'down' gaan. Dat is iets wat je als datacenter nou net niet wilt: downtime. Een systeem zoals Cold Corridor, waarbij via koude en warme gangen de koude lucht van de warme lucht wordt gescheiden, kan wel prima worden ingebouwd in een bestaande datacenteromgeving die 24/7 operationeel moet blijven. Delta Conversion, een energiezuinige UPS-techniek van APC, is ook een optie. Wat voor een bestaand datacenter lastiger is, is het inbouwen van bijvoorbeeld Free Cooling, een methode die in plaats van compressors de buitenlucht gebruikt om apparatuur te koelen. Een oud datacenter zal daarmee nooit álle mogelijke maatregelen kunnen treffen om groen te worden.

Natuurlijk kun je discussiëren over wat nou eigenlijk de definitie is van een ‘groen' datacenter. Ben je een groen datacenter wanneer je groene energie gebruikt, maar geen energiebesparende maatregelen treft? Ben je al groen als je alleen een systeem zoals Cold Corridor inzet? Moet je ook grondwater inzetten om je systemen op een groene manier te koelen? Wereldwijd is er echter een standaard beschikbaar die het groene karakter van een datacenter met harde cijfers onderbouwt, de Power Usage Effectiveness (PUE) van een datacenter.

De Power Usage Effectiveness (PUE) van een datacenter geeft aan hoe zuinig je opereert. Hoe dichter bij de 1, des te zuiniger het datacenter. Een waarde van 1,6 wordt momenteel wereldwijd als het hoogst haalbare beschouwd. Volgens onze berekeningen kunnen we binnen EvoSwitch door de recente oplevering van een tweede fase, vanwege verdere schaalvergroting, een lagere PUE realiseren dan 1,6. En in fase 3 verwachten we een PUE van 1,3 te bereiken. Voor een oud datacenter is dat lastig te realiseren, maar ik vind ook niet dat dit een hoogste doel hoeft zijn.

Cold Corridor

Wat mij enigszins verbaast, is het feit dat er nog steeds oude datacenters zijn die geen investeringen doen om in ieder geval gedeeltelijk groen te worden. Zeker gezien de huidige ontwikkelingen van energieprijzen. Zoals gezegd, Cold Corridor is een mooi en relatief eenvoudig te implementeren systeem, dat behoorlijke besparingen kan opleveren als het gaat om energieverbruik. Zo'n systeem kun je prima in een bestaande datacenteromgeving inbouwen, zonder de servers offline te hoeven halen.

Als datacenter kun je daarnaast klanten stimuleren om ‘groen' om te springen met de datacenterruimte. Of het nou een oud of nieuw datacenter betreft. Door bijvoorbeeld energieverbruik op klantniveau te meten, hen te laten afrekenen op verbruik, en geen all-in prijs te rekenen. Hostingproviders moeten op hun beurt ook een verantwoordelijkheid nemen door onder andere in te zetten op virtualisatie. En fabrikanten moeten hun groene verantwoordelijkheid nemen als het gaat om server- en netwerkapparatuur. Enerzijds blijven er dus nog veel groene kansen liggen. Anderzijds is ‘groen' een gezamenlijke verantwoordelijkheid van verschillende spelers in de markt.

Laurens Rosenthal, innovation director EvoSwitch

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-12T14:05:00.000Z Laurens Rosenthal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.